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Administration’s Responses to Points raised
on 12 June 2001 by Members of the Bills Committee

                       on the Chief Executive Election Bill                      
(for submission to the Bills Committee meeting to be held on 19 June 2001)

Clause 22

Q1: Should a new election be held if one of the candidates or
all candidates except one die, withdraw candidature or
are disqualified before the polling date?

A1: Having regard to Members’ views and after careful
consideration, we propose that, if any candidate dies or is
disqualified after the close of nominations but before the
declaration of results, the CE election should be terminated
and nomination be re-opened.  A new polling should then
be held on the first Sunday 42 days later.  As regards
withdrawal of candidature, Members will note that we have
proposed a CSA to provide that a candidate may only
withdraw his candidature before the close of nominations.

If our proposal is agreeable to Members, we will proceed to
prepare the necessary Administration’s CSAs which will be
submitted to Members for discussion as soon as possible.

Clause 20(1)

Q2: What is the legal basis for the Administration’s advice
that if a candidate is disqualified during the course of
polling, votes cast for him before or after the declaration
will become invalid votes?

A2: This is no longer a question in the light of our proposed
CSAs to deal with death or disqualification of candidates as
set out in A1 above.
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