
Panel on Manpower 
Meeting on 24 April 2003 

 
Agenda item IV : 

Financial assistance to workers affected by atypical pneumonia 
 
 
 On 23 April 2003, the Hon Lee Cheuk-yan sought legal opinion from 
the Administration on his questions relating to no-pay leave in the context of 
the impact of atypical pneumonia on employees.  This paper sets out the 
Administration’s response. 
 

Question 1 : If the employee's remuneration does not depend on his 
being provided by the employer with work of the kind he is 
employed to do (such as on fixed monthly salary terms), is 
the employer required to obtain the consent of the 
employee before making no-pay leave arrangement? 

Administration’s 
response : 

The rights and obligations of an employer and an employee 
are governed by their contract of employment which is an 
agreement that can be in writing or oral, express or implied. 
In the case of a contract of employment whereby the 
employee’s remuneration is at a fixed monthly rate rather 
than his remuneration being dependent on his being
provided by the employer with work of the kind he is 
employed to do, and if the employment contract does not 
provide that the employer may arrange the employee to 
take no pay leave, the employer should obtain the
employee’s consent before implementing no pay leave 
arrangement. 

Question 2 : If the no-pay leave arrangement is made by the employer 
without the consent of the employee, will it be taken as a 
case of non-payment of wages or a dismissal in any form?

Administration’s 
response : 

In the above circumstances, if the employer has unilaterally 
arranged no pay leave without the employee’s consent and 
their employment contract does not so permit, the employer 
should abide by his obligation to pay wages under the 
employment contract.  The employee can claim wages for 
the period of no pay leave according to the employment
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contract.  As to whether the employee can deem the act as 
constructive dismissal, this shall be subject to whether the 
employer’s unilateral arrangement of no pay leave amounts 
to a fundamental breach of the employment contract to the
detriment of the employee.  This should be determined 
according to the facts of individual cases. 

Question 3 : Should the no-pay leave arrangement, even made under 
the mutual consent of the employer and the employee, be 
in no way contravene the provision of Section 31E of the 
Employment Ordinance (Cap57)? 

Administration’s 
response : 

Section 31E of the Employment Ordinance provides that 
where an employee is employed under a contract on such 
terms and conditions that his remuneration thereunder 
depends on his being provided by the employer with work 
of the kind he is employed to do, the employee is taken to 
be laid off in the following circumstances: 

(a) where the total number of days on which no work is 
provided and no wages is paid exceeds half of the 
total number of normal working days in any four 
consecutive weeks; or 

(b) where the total number of days on which no work is 
provided and no wages is paid exceeds one-third of 
the total number of normal working days in any 26 
consecutive weeks. 

The days of lock-out, rest days, annual leave and statutory 
holidays shall not be counted as normal working days 
during the above periods.  Under section 31B(1) of the 
Ordinance, the employer is required to pay severance 
payment if the employee has been employed under a 
continuous contract for not less than 24 months and is laid 
off. 

Section 70 of the Employment Ordinance provides that any 
term of a contract of employment which purports to 
extinguish or reduce any right, benefit or protection 
conferred upon the employee by this Ordinance shall be
void.  Therefore, the protection to be accorded to an 
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employee under section 31E shall not be reduced by his 
contract of employment.  If the number of days on which 
no work is provided and no wages is paid (including the no 
pay leave) exceeds the provisions of section 31E, an 
employee who has been employed for not less than 24 
months under a continuous contract would still be entitled 
to severance payment notwithstanding that the employer 
has obtained his consent to the no pay leave arrangement. 

 
The Employment Ordinance remains the sole authority for the interpretation 
of the above provisions.  In case of dispute between an employer and an 
employee, it shall rest with the decision of the court according to the facts of 
individual cases. 
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