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Dear Mrs YEUNG 
 

Smoking (Public Health) (Amendment) Bill 2005 (“the Bill”) 
 
 I refer to your letter dated 29 August 2006 and have the following 
comments: 
 
Your legal justifications for grandfathering the trade marks registered under the Trade 
Marks Ordinance (Cap. 559) (“the Ordinance”) (“registered trade mark”), unregistered 
trade marks and trade names used in Hong Kong and well-known trade marks as 
defined under the Ordinance  
 
 I do not share your legal justifications for reasons set out in my previous 
letters. 
 
The proposed “grandfathering cum notation” approach – exemption granted to all 
misleading trade marks and trade names used or well-known in Hong Kong before the 
appointed day  
 
 The “grandfathering cum notation” approach as set out in Schedule 5A 
appears that if the tobacco packaging also bears the prescribed notation: 
 

(1) all trade marks and trade names which have begun to be used in Hong 
Kong before the appointed day; and 

 
(2) all trade marks and trade names used in other countries which are well-

known in Hong Kong before the appointed day 
 

 can be exempted, irrespective of: 
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(1) whether they are misleading or not; or 
 
(2) whether they are registered under the Ordinance or not. 

 
 In these circumstances: 
 

(1) please clarify the scope of the trade names to be exempted under 
Schedule 5A, in the light of the “all categories of intellectual property” 
which the Administration considers Hong Kong is obliged to protect 
under TRIPS and the Paris Convention as set out in paragraph (b) of 
page 2 of your letter: 

 
“Any sign, or any combination of signs, capable of 
distinguishing the goods and services of one undertaking from 
those of other undertakings, shall be capable of constituting a 
trade mark.  Such signs, in particular words including personal 
names, letters, numerals, figurative elements and combination 
of colours as well as any combination of such signs, shall be 
eligible for registration of trademarks.”. 

 
 As “trade name” is not defined under Schedule 5A, please amend the 

CSAs proposed by the Administration to reflect the scope of the 
exemption. 

 
(2) notwithstanding the Administration’s confirmation that “all applications 

for registration of trade mark containing the “proscribed words” that are 
filed in and after March 2006 have been objected to under section 
11(4)(b) of the Trade Marks Ordinance on the ground that they are 
likely to deceive the public”, it appears that such misleading trade 
marks can be exempted under Schedule 5A either as unregistered trade 
marks or trade names if they have begun to be used in Hong Kong 
before the appointed day or as trade marks which have begun to be well-
known in Hong Kong before the appointed day.  Please clarify. 

 
(3) if the Administration’s policy is to exempt all trade marks and trade 

names which have even been used or well-known in Hong Kong before 
the appointed day, irrespective of whether they are misleading or not 
and whether they are registered or not, what is the rationale behind the 
requirements that: 

 
(a) such trade mark or trade name is not subject to a permanent 

injunction granted by the court against its use based on fraud or 
other similar grounds under the common law; and 
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(b) that trade mark or trade name was not previously a registered 
trade mark the registration of which has been either – 

 
(i) revoked on the ground for being liable to mislead the 

public under section 52(2)(c) of the Ordinance; or 
 
(ii) declared invalid under section 53(3) of that Ordinance on 

the ground that the trade mark was registered in 
contravention of section 11 of that Ordinance for being 
likely to deceive the public. 

 
Will these requirements amount to discrimination among the misleading 
trade marks or trade names which the Administration considers that 
Hong Kong is obliged to protect under TRIPS and the Paris 
Convention? 

 
Absolute ban of the words “light”, “lights”, “mild”, “milds”, “low tar”, “醇”, “焦油
含量低”, “低焦油”, “淡味” or “柔和” (“the Prohibited Words”) on tobacco 
packaging – legal effect on Hong Kong’s obligations under the Basic Law and TRIPS 
if no such ban in the Bill?  
 
 I note that: 
 

(1) the Administration and its legal advisers are of the view that Article 11 
1(a) (“the Article”) of the Framework Convention on Tobacco Control 
(“FCTC”) does not require specific words to be stipulated in domestic 
legislation giving effect to the Article and setting out the Prohibited 
Words in the Bill went beyond the FCTC requirements: 

 
(a) in Paragraph 9 of the Administration’s response (LC Paper No. 

CB(2)1897/05-06(01)), the Legal Policy Division of the 
Department of Justice stated that “However, clause 11 of the Bill 
goes further by providing for an absolute ban of the use of 
“light”, “lights”, “mild”, “milds”, “low tar”, “醇” and “焦油含量
低”, in addition to any other words which imply or suggest that 
the cigarettes concerned are less harmful than others.  In other 
words, clause 11 of the Bill, unlike Article 7 of the EU Directive 
or Article 11(a) of the WHO Framework Convention on Tobacco 
Control, imposes an absolute ban on the use of such terms as 
“mild”, regardless of whether they are in fact misleading in a 
particular case.”; and 

 
(b) paragraph 12 of the Administration’s response (LC Paper No. 

CB(2)1897/05-06(01)) stipulated that “In view of the complexity 
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of the legal issues involved as elucidated above, we are mindful 
of the risk that litigation may follow if Clause 11 is passed in the 
present form.”. 

 
(2) absolute ban of specific words is not adopted in other countries giving 

effect to the Article, where no concern of non-compliance of TRIPS 
obligations are raised. 

 
 In these circumstances, if the provisions giving effect to the Article are 
drafted along the line adopted in other countries i.e. a general ban on the misleading 
words on tobacco packaging without an absolution ban on the Prohibited Words, will 
the concerns of possible violation of Basic Law and non-compliance of Hong Kong’s 
TRIPS obligations be relieved so that it is not necessary to adopt the “grandfathering 
cum notation” approach? 
 
 It is appreciated that your reply in both Chinese and English could reach 
us by close of play, 18 September 2006. 
 
 
  Yours sincerely 

 
 
 
 
 
 (Monna LAI) 
 Assistant Legal Adviser 
 

c.c. DoJ (Attn: Miss Shandy LIU, SGC) 
 IPD (Attn: Mr Peter Cheung, DDIP) 


