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28 September 2005

 
 
Dear Mr HA 
 

Waste Disposal (Amendment) Bill 2005 
 
 I am now scrutinizing the Waste Disposal (Clinical Waste) (General) 
Regulation (“the Regulation”) and have the following comments: 
 
Section 33 of the Waste Disposal Ordinance (Cap. 354) (“the Ordinance”) 

 
The Regulation is stipulated to be made by the Chief Executive in 

Council under section 33 of the Ordinance after consultation with the Advisory 
Council on the Environment.  As section 33(1) of the Ordinance provides that the 
Governor in Council may after consultation with the Advisory Council on the 
Environment makes regulation, please consider to change “the Governor in Council” 
to “the Chief Executive in Council”. 

 
Waste Disposal Licence 
 
 Waste disposal licence is defined under section 2 to mean a licence 
under section 16 of the Ordinance in relation to clinical waste.  Please clarify 
the difference between this waste disposal licence and a waste disposal licence granted 
under section 21(4) of the Ordinance as mentioned in section 8. 
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Proper Disposal of Clinical Waste 
 
(A) In response to my query that whether a healthcare professional can 
deliver the waste generated by himself and other small clinical waste producers on the 
same journey to the collection points or reception points, you confirmed in the 
penultimate paragraph of your letter dated 25 July 2005 that “Healthcare professionals 
will be allowed to carry waste generated by other small clinical waste producers 
provided that the quantity is no more than 5 kg.”. 
 
 In the last paragraph of your letter dated 5 August 2005, you confirmed 
that “Healthcare professionals who deliver clinical waste generated by other small 
clinical waste producers may amount to providing services for the collection of 
clinical waste under the new section 11(2).  However, under Regulation to be made, 
such healthcare professionals will be authorized to provide the service in question, 
thus excluding them from the requirement of a licence in accordance with the new 
section 11(2)(b).”. 
 
 In the event that a healthcare professional delivering clinical waste 
generated by himself and, at the same time, clinical waste generated by another 
healthcare professional, it appears that: 
 

(a) the healthcare professional whose clinical waste is to be delivered by the 
other healthcare professional does not comply with section 3(1) as such 
method does not fall within section 3(2); and 

 
(b) there is no express provision in the Regulation to permit a healthcare 

professional to collect the clinical waste generated by another healthcare 
professional and deliver all the clinical waste on the same journey to the 
collection point or reception point. 

 
 Please clarify. 

 
(B) A person who produces or causes to be produced, or who has in his 
possession or custody any clinical waste, shall discharge his obligation under section 
3(1) to cause or arrange for the clinical waste to be properly disposed of if he, inter 
alia, consigns the clinical waste to a licensed waste collector, an authorized waste 
collector, the collection authority which provides services for the collection and 
removal of clinical waste under section 9A of the Ordinance or to a public officer 
authorized to provide such services under section 23A of the Ordinance for delivery 
from the land or premises. 
 
 Are such consignees agents of the consignor in the disposal of the 
clinical waste?  If such consignees subsequently deposit or cause or permit the 
clinical waste to be deposited in a public place, on any Government land or on any 
land other than Government land without the consent of the owner or occupier, will 
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the consignor be held responsible for breaching section 16A of the Ordinance? 
 
Authorization for On-site Collection Point 
 
 Section 9(4)(a)(ii) requires the authorized person, in respect of each 
consignment of clinical waste delivered to the land or premises specified in the notice 
authorising the land or premises as on-site collection point, to prepare a waste delivery 
record.  Section 9(4)(a)(iii) requires the authorized person, in respect of each 
consignment of clinical waste delivered by another person to the land or premises, to 
provide that other person with a copy of the waste deliver record.  Does the 
consignment of clinical waste include the waste produced by the authorized person on 
that land or premises?  Does such record requirement also apply to other collection 
points? 
 

It is appreciated that your reply in both Chinese and English could reach 
us by close of play, 29 September 2005. 
 
 
  Yours sincerely 

 
 
 
 
 
 (Monna LAI) 
 Assistant Legal Adviser 


