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Miss Monna Lai

Assistant Legal Advisor,

Legal Services Division
Legislative Council Secretariat
Legislative Council Building

8 Jackson Road

Central

Hong Kong

Dear Miss Lai
Waste Disposal (Amendment) Bill 2005 (“the Bill”)

I refer to your above referenced letter dated 28 September in
which you raised questions on the draft Waste Disposal (Clinical Waste)
(General) Regulation (“the draft Regulation”). Please find below our
response to your enquiry.

Section 33 of the Waste Disposal Ordinance (Cap.354) (“the
Ordinance”)

Under section 11 of Schedule 8 to the Interpretation and General
Clauses Ordinance (Cap. 1), the reference to the "Governor in Council”
shall be construed as a reference to the "Chief Executive in Council".
The adaptation of the Ordinance (and other ordinances) containing
“application to the Crown” provisions will be dealt with separately after
concrete legislative proposal has been formulated centrally by the
Administration as to how such provisions should be adapted.

Waste Disposal Licence

The references to waste disposal licence under section 16 and
under section 21(4) of the Ordinance are the same type of licence.



As defined in section 2 of the Ordinance, a "waste disposal
licence" means a licence under section 16. Section 21(4) of the
Ordinance imposes constraints (i.e. subject to section 21A of the
Ordinance) on the power to grant or refuse an application for such a
licence. Section 21(4) does not create a new type of licence, but refers
to the same licence under section 16 of the Ordinance.

Section 8 of the draft Regulation refers to "a licence under section
21(4) of the Ordinance” to tie in with the fact that the requirements under
section 8 relate to the grant of the licence under s.21(4) of the Ordinance.
To simplify section 8 of the draft Regulation, we will consider omitting
the words "s.21(4) of the Ordinance" from that section.

Proper Disposal of Clinical Waste

(A) To clarify in the event that a healthcare professional delivering
clinical waste generated by himself and, at the same time, clinical waste
generated by another healthcare professional, whether:

(a) the healthcare professional whose clinical waste is to be
delivered by the other healthcare professional does not comply
with section 3(1) of the draft Regulation as such method does
not fall within section 3(2); and

(b) there is no express provision in the Regulation to permit a
healthcare professional to collect the clinical waste generated
by another healthcare professional and deliver all the clinical
waste on the same journey to the collection point or reception
point.

For clarity and illustration purpose, let us create a scenario where
Doctor A arranges with his friend Doctor B for waste Doctor A produces
to be sent to Doctor B’s clinic pending collection by a licensed collector.
Doctor B needs to be authorized under section 9 of the draft Regulation to
set up a collection point. Separately Doctor C has also been authorized to
set up a collection point in the same way as Doctor B.

(a) When Doctor A delivers the waste he produced to Doctor B, his
obligation under section 3 of the draft Regulation is discharged provided
that he complies with section 4 of the draft Regulation. Where the
combined waste is in the custody of Doctor B, he would have complied



with section 3(1) of the draft Regulation if he uses any of the methods
stipulated in section 3(2). Should he wishes to deliver such waste to the
collection point at Doctor C’s clinic, the conditions under section 4 would
also have to be complied with.

(b) Under the new section 11 of the Ordinance, the collection or
removal of clinical waste is prohibited unless the person who provides
such service is a holder of a collection licence issued under the Ordinance
or is authorized to provide the service pursuant to the draft Regulation
made under the Ordinance. Therefore, Doctors B and C are not
authorized to go to other places to collect waste without a licence. They
are only authorized under section 9 to use their clinics as on-site
collection points. Hence, there is no provision in the draft Regulation to
permit a healthcare professional to collect waste without a licence as this
is not the policy intention.

(B) Are consignees agents of the consignor in the disposal of the
clinical waste? If such consignees subsequently deposit or cause or
permit the clinical waste to be deposited in a public place, on any
Government land or on any land other than Government land without the
consent of the owner or occupier, will the consignor be held responsible
for breaching section 164 of the Ordinance?

In the absence of the requisite mens rea for an offence under
section 16A of the Ordinance, the consignor is not liable under the said
section of the Ordinance simply because he consigns the waste to the
consignee (who subsequently commits an offence).

The consignee, being a licensed waste collector or authorized
waste collector, who arranges for proper disposal of clinical waste for the
consignor, is bound by the terms or conditions of the relevant licence or
authorization to dispose of waste properly. When a consignor consigns
waste to the consignee, the consignor can reasonably expect the
consignee to dispose of the waste in a manner consistent with the licence
or authorization. If the licensed waste collector or authorized waste
collector breaches his licence or authorization, he himself will be
responsible for the breach, not the consignor. Similarly, a consignor is
not responsible for the act of the collection authority or public officer
providing services for the collection or removal of waste.



However, a consignor is liable under section 16A of the
Ordinance if he asks a licensed waste collector or an authorized waste
collector rot to comply with his respective licence or authorization, but to
deposit the waste in a public place without lawful authority.

Authorization for On-site Collection Point

Does the consignment of clinical waste include the waste produced by the
authorized person on that land or premises? Does such record
requirement also apply to other collection points?

The record requirement stipulated in section 9(4)(a) applies to
the clinical waste delivered to the collection point only, and does not
apply to clinical waste produced on that land or premises since the latter
does not involve any consignment.

The record requirement stipulated in section 9(4)(a) does not
apply to other collection points set up by a licensed waste collector or an
authorizea waste collector. However, the licensed collector or authorized
collector may be required to follow the record requirements stipulated in
the relevant licence or authorization.

Yours sincerely,

(David K.K. HA)
for Director of Environmental Protection
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