
 
 

 
The Administration’s Response 

to the Questions referred from the Committee of Rules of Procedure  
to the Subcommittee to Study the Administration’s Proposals  
for the Methods for Selecting the Chief Executive in 2007 and  

for Forming the Legislative Council in 2008 
 
(a) What are the constitutional and legal justifications for submitting 

the proposals concerning amendments to the method for the 
selection of the Chief Executive and the method for the formation 
of the Legislative Council for the Council’s endorsement by way of 
motions, instead of bills, as indicated in paragraph 7.02 and 
Annexes B and C of the Fifth Report of the Constitutional 
Development Task Force, in the light of clause 3 of the 
Interpretation by the Standing Committee of the National People’s 
Congress of Article 7 of Annex I and Article III of Annex II to the 
Basic Law of the Hong Kong Special Administrative Region of the 
People’s Republic of China which states: “The bills on the 
amendments to the method for selecting the Chief Executive and 
the method for forming the Legislative Council and its procedures 
for voting on bills and motions and the proposed amendments to 
such bills shall be introduced by the Government of the Hong 
Kong Special Administrative Region into the Legislative Council”? 

 
1. The procedures for amending the provisions of Annex I and 
Annex II of the Basic Law are set out in Article 7 of Annex I and 
Article III of Annex II respectively.   

 
2. According to Clause 3 of the Interpretation of the Standing 
Committee of the National People’s Congress (“NPCSC”) on 
6 April 2004 (“the Interpretation”), after the NPCSC has made a 
determination on whether there is a need for change, the bills (法案) 
on the amendments to the methods for selecting the Chief Executive 
(“CE”) and for forming the Legislative Council (“LegCo”) shall be 
introduced by the SAR Government into LegCo.  Likewise, any 
proposed amendments to the bills (修正案) shall be introduced by 
the SAR Government. 
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3. Amendments to the methods for selecting the CE and for 
forming the LegCo are, by their nature, amendments to the 
provisions of Annex I and Annex II to the Basic Law.  After the 
amendments have been reported to the NPCSC for approval (in the 
case of amendments to Annex I) or for the record (in the case of 
amendments to Annex II), they will become, respectively, an integral 
part of Annex I and Annex II to the Basic Law.  They are not local 
legislation. 

 
4. There are two stages regarding the procedures for amending 
the provisions of Annex I and Annex II to the Basic Law.  The first 
stage (i.e. endorsement of a two-thirds majority of all the Members 
of the LegCo and consent of the CE) will be undertaken in Hong 
Kong.  The second stage (i.e. NPCSC approving or acceptance for 
the record the amendments proposed by Hong Kong) will be 
undertaken by the Central Authorities.  Indeed, Clause 3 of the 
Interpretation makes it clear that the amendments may take effect 
only after they have gone through the above process.   

 
5. Thus, it is clear that the amendments do not yet have legal 
effect, when they are passed by a two-thirds majority of all the 
Members of the LegCo and have received the consent of the CE.  
They are given legislative effect only after approval or acceptance 
for the record has been given or made by the NPCSC.  It is, 
therefore, inappropriate for them to be introduced into the LegCo or 
promulgated by way of local bills (條例草案), because the purpose 
of a local bill (條例草案) is to codify or change the legal position in 
local legislation.  As a corollary, the normal LegCo process for 
scrutiny of local bills (條例草案) is not applicable to any proposed 
amendments to the two Annexes, since they are not local legislation. 

 
6. The Appendix to Annex B and the Appendix to Annex C of 
the Fifth Report are the (Draft) Amendments which (subject to 
LegCo’s endorsement and CE’s consent) the SAR Government 
intends to present to NPCSC for approval or for the record in 
accordance with Article 7 of Annex I and Article III of Annex II 
respectively.  These (Draft) Amendments are legislative proposals 
that require decision by the NPCSC to be given legislative effect.  
Hence, it is appropriate for them to be introduced into, and to be 
endorsed by, LegCo by way of motions. 
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(b) In relation to the proposed amendment to the method for selecting 

the Chief Executive pursuant to Article 7 of Annex I to the Basic 
Law, would the requirement of “endorsement of a two-thirds 
majority of all the members of the Legislative Council” apply to 
the enactment of local legislation as such legislation would, on the 
face of it, constitute part and parcel of the method for selecting the 
Chief Executive as provided by law?  

 
7. The procedural requirement stipulated in Article 7 of Annex 
I to the Basic Law applies to amendments to the method for 
selecting the CE for the terms subsequent to the year 2007 as set out 
in Annex I to the Basic Law.  This requirement does not apply to 
local legislation.  Indeed, the Chief Executive Election Ordinance 
and its amendments were voted upon by a simple majority in LegCo 
in the past. 

 
(c) Assuming that it would be legally in order to use motion as the 

procedural vehicle for members of the Legislative Council to 
express their preference on the proposed amendment to the method 
for the formation of the Legislative Council as indicated in the 
draft motion in Annex C to the Fifth Report of the Constitutional 
Development Task Force (“draft motion”), and in the light of the 
specific provision in Article 3 of Annex II to the Basic Law which 
makes reference to “amend the provisions of this Annex” (as 
opposed to amending the method as provided in Article 7 of Annex 
I), why is the draft motion not expressed in such a way that the 
motion, if passed, would have the effect of amending the provisions 
in Annex II to the Basic Law by way of repealing relevant 
provisions of or adding new provisions to the Annex? 

 
8. As explained in paragraph 3 above, amendment to the 
method for forming the LegCo is, by nature, amendment to the 
provisions of Annex II to the Basic Law.  As explained in 
paragraphs 4 and 5 above, clause 3 of the NPCSC Interpretation 
makes it clear that the draft amendment to the method for forming 
the LegCo may take effect only after they have gone through the 
entire process stipulated in Article III of Annex II to the Basic Law.  
After amendment have been reported to and accepted by the NPCSC 
for the record, it will become an integral part of Annex II to the 
Basic Law.  Specifically, it will provide that the fourth term of the 
LegCo in the year 2008 shall have 70 members, including 35 to be 
returned by functional constituencies, and 35 by geographical 
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constituencies through direct elections.  Since the amendment is 
expressly for the formation of the fourth term of the Leg Co in 2008, 
there is no need to repeal other provisions in Annex II.  It should 
also be noted that Clause 4 of the NPCSC Interpretation stipulates 
that if no amendment is made to the method for forming the LegCo 
as stipulated in Annex II to the Basic Law, the provisions relating to 
the method for forming the third term of the LegCo in Annex II (i.e. 
60 members, including 30 to be returned by functional 
constituencies and 30 by geographical constituencies through direct 
elections) will still be applicable to the method for forming the 
fourth term of the LegCo.  

 
(d) According to Article III of Annex II of the Basic Law, the 

two-thirds majority requirement relates to amendment of the 
provisions of the Annex.  Since the amendment as proposed in the 
draft motion does not relate to any of the provisions of Annex II, 
does it not mean that Annex II does not require any amendment? 

 
9. The draft amendment to the method for forming the LegCo is 
proposed pursuant to Article III of Annex II to the Basic Law.  If 
the draft amendment is passed by a two-thirds majority of the LegCo, 
receives the consent of the CE, and is accepted by the NPCSC for 
the record, it will have the effect of amending the provisions of 
Annex II to the Basic Law.  Specifically, it will provide that the 
fourth term of the LegCo in the year 2008 shall have 70 members, 
including 35 to be returned by functional constituencies, and 35 by 
geographical constituencies through direct elections.  It should be 
noted that Clause 4 of the NPCSC Interpretation stipulates that if no 
amendment is made to the method for forming the LegCo as 
stipulated in Annex II to the Basic Law, the provisions relating to the 
method for forming the third term of the LegCo in Annex II (i.e. 60 
members, including 30 to be returned by functional constituencies 
and 30 by geographical constituencies through direct elections) will 
still be applicable to the method for forming the fourth term of the 
LegCo.  
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(e) Do the draft motions concerning the methods for selecting the 

Chief Executive and for forming the Legislative Council possibly 
fall under the category of “important bill” referred to in Article 50 
of the Basic Law? 

 
10. As explained in paragraph 3 above, the proposed 
amendments to the provisions of Annex I and Annex II to the Basic 
Law are not local legislation.  As such, we do not consider that 
Article 50 of the Basic Law is applicable. 

 
(f) Would it be in order for the draft motions to have the words: “is 

hereby endorsed by this Council by a two-thirds majority of all 
Members” when in reality it would not be possible for any of the 
Members who are voting in support of the motion to know the 
voting result before it is declared by the President in accordance 
with the Rules of Procedure? 

 
11. The draft motions must be endorsed by the LegCo by a 
two-thirds majority of all Members in accordance with the Basic 
Law.  If the motions are passed by the requisite two-thirds majority, 
the wording in the (passed) motion will serve as a clear record that 
the Basic Law requirement is met.  If the motions are not endorsed 
by a two-thirds majority, the President will declare the requisite 
two-thirds majority is not reached.  There is no question of 
knowing the result before voting. 
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