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Dear Ms Cheng,

Employment (Amendment) Bill 2006
Thank you for your letter of 9 February 2007. Our reply to your
questions regarding the proposed amendments to the Employment Ordinance

(EO) is provided below.

Clause 3 of the Bill (Termination of contract by payment in lieu of notice)

Proposed section 7(1)

2. First of all, we wish to stress that apart from providing a new mode of
calculation on the basis of a 12-month moving average, the Bill does not seek
to vary in any way the substance of the existing sections 7 and 8A of the EO
on lawful termination of contract by payment in lieu of notice and damages
for wrongful termination of contract respectively.
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3. Paragraph (a)(i) of the proposed section 7(1) provides that either party
to a contract of employment may at any time terminate the contract without
notice by agreeing to pay to the other party, where the length of notice
required to terminate the contract under section 6 (termination of contract by
notice) is a period expressed in days/weeks, a sum calculated by multiplying
the number of days in the period for which wages would normally be payable
to the employee by the daily average of the wages earned by the employee
during the period of 12 months immediately before the date on which the
party terminating the contract gives notice of the termination to the other
party (“date of notification™).

4. The phrase ‘“the party terminating the contract gives notice of the
termination to the other party” refers to the situation where the party
terminating the contract notifies the other party that he is to terminate the
contract but not serving the notice period under section 6 of the EO. The
date of notification means the date on which the party terminating the contract
notifies the other party of his intention to terminate the contract.

5. The same concept is embedded in the existing section 7(3) of the EO
in its reference to “the giving of the notice” as the relevant date for the
calculation of payment in lieu of notice :

“In the case of an employee whose remuneration is
calculated by the piece or task the amount of wages which
would have accrued to such employee during the period of
notice referred to in subsection (1) shall be deemed to be the
amount of wages earned by the employee during the
equivalent period immediately prior to the giving of the

»

notice ......

6. Section 8A of the EO provides for damages for wrongful termination
of contract, i.e. termination without serving the notice period as required under
section 6 or paying the wages in lieu of notice as required under section 7.
To cater for the situation where a party to the contract terminates the contract
without giving any notice or notification, the proposed section 8 A(3) provides
that in calculating the daily average or monthly average of the wages earned
by the employee in accordance with section 7, the reference in that section to
the date on which the party terminating the contract gives notice of the
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termination to the other party or the date of notification is to be construed as a
reference to the date of termination of the contract.

7. The phrase “date of notification” is a shorthand for the phrase “the
date on which the party terminating the contract gives notice of the
termination to the other party”. It only appears in the proposed sections 7 and
8A(3) but not in other parts of the Bill. The shorthand is only applicable to
section 7 and the reference to “date of notification” in section 8A is only a
cross-reference.

Proposed section 7(1A)

8. New section 7(1A) provides that in calculating the daily or monthly
average of the wages earned by an employee for the purpose of calculating
payment in lieu of notice, any period in the period of 12 months or shorter
period for which the employee was not paid his wages or full wages by reason
of any leave taken by him in accordance with the EO or the Employees’
Compensation Ordinance (ECO) or with the agreement of his employer, or by
reason of his not being provided by his employer with work on any normal
working day; and any wages or other sum paid to him for that period, are to be
disregarded. = The purpose is to ensure that an employee’s statutory
entitlements would not be reduced as a result of his taking any permitted or
agreed leave, or being provided with no work or insufficient work for which
he was not paid his wages or full wages.

9. Section 2(2) of the EO provides that no account of overtime pay shall
be taken in calculating the wages of an employee for the purpose of various
statutory entitlements, including end of year payment, maternity leave pay,
sickness allowance, holiday pay and annual leave pay, unless the overtime pay
is of a constant character or the monthly average of the overtime pay over a
period of 12 months (or if not applicable, such shorter period of employment)
immediately preceding the respective dates specified in subsections (2A) and
(2B) is equivalent to or exceeds 20% of his average monthly wages during the
same period. There is also a similar provision in section 7(4) for the
calculation of payment in lieu of notice. The Bill does not change the
reckoning of overtime pay, i.e. where the overtime pay does not meet either
one of the above two conditions, such payment would not form part of the
wages for calculating the said statutory entitlements.
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“Full Wages”

10.  The term “full wages” is not a new term introduced by the Bill. It
already exists in section 2(3) of the EO with no statutory definition. Whether
an employee was paid his “full wages” would hinge on the terms of his
employment contract and the definition of wages under the EO. It is a matter
of fact to be decided based on the circumstances of individual cases. Under
section 2(1) of the EO, “wages” is defined in an encompassing way to cover
all remuneration, earnings, allowances including travelling allowances and
attendance allowances, attendance bonus, commission, overtime pay, tips and
service charges, however designated or calculated, capable of being expressed
in terms of money, payable to an employee in respect of work done or to be
done under his contract of employment, subject to a few exceptions, including
commission which is of a gratuitous nature or which is payable only at the
discretion of the employer.

“Leave”

11.  Our intention is to refer to any period of permitted/agreed absence
from work, whether pursuant to the EO (e.g. maternity leave, sick leave,
annual leave, rest day, etc), the ECO (e.g. work injury sick leave) or with the
agreement of the employer (e.g. no pay leave, study leave, extended maternity
leave). Any period in the period of 12 months or shorter period for which the
employee was not paid his wages or full wages by reason of any such leave
taken by him; and any wages or other sum paid to him for that period, are to
be disregarded. In the light of Members’ views, we will consider the need
for providing a definition of “leave” in the Bill.

“Normal working day”

12.  In determining a “normal working day”, consideration would need to
be given to the terms of the employment contract of the employee and his
established work pattern. It is again a question of fact to be assessed having
regard to the circumstances of the case. For an employee who is employed
on a part-time basis, his normal working day would only entail part-time work
with part-time pay.
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13.  As far as the situation of “not being provided by his employer with
work on any normal working day” is concerned, the proposed section 7(1A) is
intended to cover situations where an employee has not been provided with
work or has been provided with insufficient work by this employer. In other
words, it does not cover cases of reduction of working hours or variation of
employment terms from a full-time basis to a part-time basis initiated by
employees. Any such period of reduced working hours initiated by the
employee and any wages paid to the employee for that period need not be
disregarded for the purpose of this proposed section. As to your question on
the situation where the employer and the employee for their own reasons
agreed that the employee would not work on a full time basis intermittently
during the preceding 12-month period and the employee was paid less than
full time pay, whether the situation would be described as “not being provided
by his employer with work on any normal working day” is a question of fact
which depends on how the employer and the employee have come to the
agreement.

Proposed section 7(1B)

14.  The proposed section 7(1B) provides that despite section 7(1), if for
any reason it is impracticable to calculate the daily average or monthly
average of the wages earned by an employee in the manner provided in
section 7(1), the amount may be calculated by reference to the wages earned
by a person who was employed in the same trade or occupation and at the
same work in the same district during the period of 12 months immediately
before the date of notification. The word “may” denotes a permission in this
context. In civil proceedings, the position is essentially that the party who
raises an issue bears the burden of proving the facts in issue. Oral or
documentary evidence can be produced as evidence. It is worth noting that
the proposed section 7(1B) does not represent a fundamental change as similar
provisions already exist in the EO. We wish to point out that the existing
provisions are rarely used and we are not aware of any case law on their
application. This proposed provision seeks to provide a useful fall-back in
case the calculation of the average wage is impracticable for any reason, such
as a prolonged period of no-pay leave before the holiday.
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Clause 4 of the Bill (Wrongful termination of contract)

15.  The existing section 8A(1) makes reference to the wages which
“would have accrued to an employee” during the period of notice required by
section 6 for the calculation of damages for wrongful termination of contract.
Since the section provides no detailed method for ascertaining the future
wages, it may give rise to uncertainty or impracticability in application,
particularly in cases involving performance-linked remuneration systems.
As reflected by the ruling of the Court of Final Appeal in the Lisbeth case, the
existing EO provisions regarding the “would have earned/accrued approach”
fail to provide a workable mode of calculation for statutory entitlements under
the Ordinance for certain employees. It is therefore necessary to amend the
relevant provisions to provide a workable mode of calculation for all cases by
reference to past earnings.  To address the concerns from both the employer
and employee sides about the fluctuating nature of certain components of
wages like commission, we further propose to adopt the average wages
calculated on the basis of a longer reference period of 12 months to provide a
stable, predictable and consistent mode of calculation for statutory
entitlements under the EO.

16. Whether such new mode of calculation would give rise to any change
in the amount of statutory entitlements, as compared with the existing mode of
calculation, would depend on the circumstances of individual cases. For
employees with stable wages, it is envisaged that any difference in the
amounts of statutory entitlements calculated under the existing mode and the
new mode would be very small. However, where the wages of an employee
are subject to seasonal fluctuations, the statutory entitlements calculated under
the two modes could be rather different.

Yours sincerely,

(Teresa Fong)
for Permanent Secretary for

Economic Development and Labour
(Labour)/Commissioner for Labour

c.c. Law Draftsman (Attn.: Ms Monica Law)
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