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4 & SECRETARY FOR FINANCIAL
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T B A F Hong Kong
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Miss Polly Yeung

Clerk to Subcommittee
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'Hong Kong

Dear Miss Yeung,

Subcommittee on Proposed Resolution under Section 7(1) of the
Public Finance Ordinance (Cap.2)

I refer to the list of follow-up actions attached to your letter of
29 February 2008 and would like to set out our comments in the following
paragraphs for consideration of the Subcommittee at the meeting to be held on 3
March 2008.

Benchmarks for Determining Funds on Account

As pointed out in paper CB(1)925/07-08(01) submitted to the
Subcommittee on 27 February 2008, the existing proportion of the funds on
account sought (i.e. 20% and 100% respectively in respect of an Operating
Account Recurrent subhead and an Operating Account Non-recurrent subhead
or Capital Account subhead) has been adopted since at least 1982 and has in the
past appropriately met the funding requirements for maintaining government
services during the period between the start of the financial year on 1 April and
the enactment of the Appropriation Ordinance in the respective year. We have
noted Members’ view that in respect of Non-recurrent expenditure subheads, the
Administration should only seek funds on account for those essential or urgent
items and will take the suggestion into consideration when we determine the
funds on account required in future.



Changes to the Draft Estimates of Expenditure

We have consulted legal advice on the legal basis for the Financial
Secretary to seek approval of the Finance .Committee for expenditure of the
funds on account in accordance with the Public Finance Ordinance (Cap.2)
(PFO) after the passing of the Resolution by the Legislative Council and before
the enactment of the Appropriation Ordinance. According to our legal advice,
the Financial Secretary is not required to seek approval of the Finance
Committee for expenditure of the funds on account in accordance with the PFO
after the passing of the Resolution by the Legislative Council and before the
enactment of the Appropriation Ordinance except where he proposes to make
any change to the expenditure approved under the Resolution.

If it is necessary for a change to be made to the expenditure
approved under the Resolution, approval of the Finance Committee is required
for the change under section 8 of the PFO. By virtue of section 7(2) of PFO,
estimates approved under a resolution are regarded as though they were the
approved estimate of expenditure. Hence, section 8 of the PFO is applicable.

Timetable for the Resolution

We note Members’ concern about the tight timeframe for the
Legislative Council to scrutinise the proposed Resolution. As explained at the
Subcommittee meeting this morning, to ensure that funds under the Resolution
are voted before the start of the following financial year, we would normally
move the motion not later than the last but one Legislative Council meeting
before the close of the current financial year. In future, we would take into
account Members’ suggestion that notice to move the motion should be given
after the Estimates of Expenditure for the coming year has been laid before the
Council having regard to the need to provide sufficient notification period for
moving the motion.

Funding for Non-recurrent Items under Head 106

At this morning’s Subcommittee meeting, Members were also
concerned about whether Non-recurrent items exceeding $10 million proposed
in the Budget (e.g. the expenditure for subsidising household electricity charges)
could be directly charged to Head 106 Miscellaneous Services if provision has
already been made under its subhead for additional commitments. As set out
in the Controlling Officer’s Report for Head 106 in the 2008-09 draft Estimates,
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the provision for additional commitments under this head is for meeting
unavoidable expenditure in excess of the amounts provided under other heads
of expenditure. The actual expenditure will not be charged to Head 106 itself.
Instead, the Administration will seek the Finance Committee’s approval to
transfer the required funding from Head 106 to the respective heads and
subheads. As a matter of fact, we have in the past never charged any
expenditure to the additional commitments subheads under Head 106, no matter
during the vote-on-account period or after the Appropriation Ordinance has
been enacted. '

I should be grateful if you could pass the information to Members
of the Subcommittee for reference.

Yours sincerely,

(Miss Amy Tse)
for Secretary for Financial Services and the Treasury

c.c. Department of Justice (Attn : Mr Michael Lam)
(Attn : Mr MY Cheung)



