
DRAFT 
 

INTERPRETATION AND GENERAL CLAUSES ORDINANCE 
 
 

RESOLUTION 
 

(Under section 34(2) of the Interpretation and General Clauses  
Ordinance (Cap. 1)) 

 
Sewage Services (Trade Effluent Surcharge) (Amendment) Regulation 2008 

 
 
Resolved that the Sewage Services (Trade Effluent Surcharge) (Amendment) 

Regulation 2008, published in the Gazette as Legal Notice 106 of 2008 
and laid on the table of the Legislative Council on 14 May 2008, be 
amended – 

 
 

(a) by adding a new section 3A – 
 

"3A. Variation of trade effluent surcharge rate 
 
(1) Section 4 is amended by 

adding – 
 
 

"(2A)  Where the 
Drainage Authority determines a 
new trade effluent surcharge rate 
under subsection (2), the Drainage 
Authority shall reimburse the 
expenses incurred by the consumer 
or agent under subsection (1) if the 
Drainage Authority is satisfied that 
such expenses are reasonably 
incurred. 
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(2B)  For the purpose 
of subsection (2A), the Drainage 
Authority may require the 
consumer or agent to furnish proof 
of incurring the expenses and such 
other relevant information." 

 
(2) Section 4(3) is amended by 

deleting "2 years" and 
substituting "3 years". 

 
(3) Section 4(4) is amended by 

deleting "2 years" and 
substituting "3 years". 

 
 
(b) in section 4, by adding – 

 
"(3)  In the new section 8(1), by repealing "2 
years" and substituting "3 years"." 



Section 4  Variation of trade effluent surcharge rate 
 
(1)  Where a consumer or agent believes that- 
 

(a) the CODs of trade effluent discharged from his premises is less than 
the CODs specified in column 4 of Schedule 2 for the relevant trade, 
business or manufacture; or 

(b) the difference between the CODt and the CODs of trade effluent 
discharged from his premises is less than the difference between the 
CODt specified in column 3 and the CODs specified in column 4 of 
Schedule 2 for the relevant trade, business or manufacture, 

he may, at his own expense, have his trade effluent tested by an approved laboratory 
in accordance with the technical memorandum issued by the Secretary for the 
Environment and submit the results to the Drainage Authority together with any other 
relevant information that the Drainage Authority requires. (L.N. 106 of 2002; L.N. 
130 of 2007) 
 
(2)  Where the Drainage Authority is satisfied that the CODs is less than the 
CODs in column 4 of Schedule 2 for the relevant trade, business or manufacture or the 
difference between the CODt and the CODs is less than the difference between the 
CODt in column 3 and the CODs in column 4 of Schedule 2 for the relevant trade, 
business or manufacture, he shall determine a new trade effluent surcharge rate using 
the applicable matrix in Part I or II of Schedule 4. 
 
(2A)  Where the Drainage Authority determines a new trade effluent surcharge 
rate under subsection (2), the Drainage Authority shall reimburse the expenses 
incurred by the consumer or agent under subsection (1) if the Drainage Authority is 
satisfied that such expenses are reasonably incurred. 
 
(2B)  For the purpose of subsection (2A), the Drainage Authority may require the 
consumer or agent to furnish proof of incurring the expenses and such other relevant 
information. 
 
(3)  A trade effluent surcharge rate determined under subsection (2) shall take 
effect from the beginning of the billing period during which such determination was 
made and shall be in effect for 2years 3 years. Upon the expiry of those 2 years 3 
years the rate provided for in section 3 shall apply subject to the consumer or agent 
having further tests done under subsection (1) and the Drainage Authority making 



another determination under this section.  
 
(4)  Where tests performed under this section show that trade effluent being 
discharged is equal in strength to, or less in strength than, the strength of domestic 
sewage, the Drainage Authority shall not impose a trade effluent surcharge for a 
period of 2 years 3 years in accordance with subsection (3). (L.N. 46 of 2007) 
 
 
Section 8 Transitional 
 
(1)  Where a new trade effluent surcharge rate—  

 

(a) was determined under section 4(2) before 1 July 2007 during a billing 
period; and 

(b) is applicable to the relevant consumer or agent on 1 July 2007, 
 

the new rate shall be in effect for 2 years 3 years from the beginning of the billing 
period. Upon the expiry of those 2 years 3 years the rate provided for in section 3 
shall apply subject to the consumer or agent having further tests done under section 
4(1) and the Drainage Authority making another determination under section 4. 


