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Dear Miss Lo,
Legal Practitioners (Amendment) Bill 2009

I refer your letter dated 7 September 2009 (“Letter”) in which you
asked us to :

a)  explain the rationale for allowing decisions to be made by the
Higher Rights Assessment Board without any serving or former
judges and how the proposed new section 39G(4) may be applied
in meetings where the chairperson is absent; and

b)  consider whether it is necessary to specify that the quorum of the
Higher Rights Assessment Board must include the chairperson or
an eligible-person member acting as the chairperson (“Proposed
Requirement”).

In paragraph 50 of its Final Report published in October 2007, the
Working Group on Solicitors Rights of Audience recommended that “Decisions
of the Board would be made by majority vote, with a minimum of seven
members required in support to approve an application.” No recommendation



was made to require an eligible person to form a quorum of a Board meeting. As
such, the Proposed Requirement was not included in the Bill initially.

Having considered your views and consulted the Judiciary, we
agree to amend the Bill to provide for the Proposed Requirement. Specifically,
our tentative proposal is to make the following amendments to the Bill: -

(i) To add in 5.39G(1) a new paragraph referring to "(aa) one must be
the chairperson of the Board or a member appointed under section
39E(3)(b)(1);"

(ii) To add in s.39G a new subsection along the following line:
"(1A) At a meeting of the Assessment Board —

(a)  subject to paragraph (b), the chairperson of the Board must
preside; or

(b)  if the chairperson is not present at the meeting, a member of
the Board appointed under section 39E(3)(b)i) and
nominated by the chairperson must preside.

(ili) To amend the existing $.39G(4) to refer to "...if on any matter the
votes are equally divided, the person presiding at the meeting of

the Assessment Board, in addition....".

Yours Singﬁrely,
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( Christopher\Ng )
Senior Government Counsel
Legal Policy Division
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