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Ms Kitty Cheng

Assistant Legal Adviser

Legal Service Division
Legislative Council Secretariat
Legislative Council Building

8 Jackson Road, Central

Hong Kong

By Fax (2877 5029)

Dear Ms Cheng,
Buildings Energy Efficiency Bill

Thank you for your letter dated 2 March 2010 referring to Part 5 of the
Buildings Energy Efficiency Bill (the Bill).

2. Clause 26(6) of the Bill provides that if, after an improvement notice has
been issued to a developer, owner or responsible person (“the former party”) but before
the period specified in the notice expires and before the contravention concerned is
remedied, a person replaces the former party as the developer, owner or responsible
person of the relevant building, common area or unit, the former party must, within 7
days after the change, inform the Director of Electrical and Mechanical Services (DEMS)
of the change. With such notification, the improvement notice issued to the former
party ceases to have effect.

3. To ensure that the contravention (if continues after the change of ownership
or control) would be remedied, the Electrical and Mechanical Services Department
(EMSD) will, after receiving a notice from the former party under clause 26(6), review
the situation on a case-by-case basis and consider whether a fresh improvement notice is
to be issued in accordance with clause 26 to the successor. The successor would then
be required to remedy the contravention as set out in the above improvement notice.
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4. If the change of ownership or control occurs very shortly before the expiry of
the time for remedy as specified in the improvement notice, there may be chances that
DEMS will only be informed of such change after the expiry of the time for remedy
under clause 26. However, since the former party must. within 7 days afier the change
of ownership or control, inform the Director of the change, we consider that the current
arrangement is adequate to allow DEMS to be timely informed of such change.

5 Since there may be cases where a responsible person of a building
(especially in the case of a tenant) would not have the knowledge of the successor, we
therefore do not propose an obligation for the developer, owner or responsible person to
inform the successor or potential successor of the improvement notice before the change
of'ownership or control.

6. The Bill does not provide for registering the improvement notice as an order
against the property. We are considering means to enable potential purchasers of real
properties to access relevant information. We will encourage the solicitor profession to
develop appropriate conveyancing practices to ensure that potential purchasers of real
properties are informed of improvement notices issued in respect of the properties.

Yours sincerely,
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\
(Miss Katharine Choi)

for Secretary for the Environment





