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Legislative Council
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8 Jackson Road

Dear Mrs Tong,

Bills Committee on
Adaptation of Laws (Military References) Bill 2010

Response to the follow-up actions
of the meeting on 10 February 2011

At the fourth meeting of the Bills Committee on Adaptation of
Laws (Military References) Bill 2010 (“the Adaptation Bill”) on
10 February 2011, the Bills Committee requested the Administration to
provide supplementary information on Sections 1 to 3 of the Adaptation Bill,
ie. Interpretation and General Clauses Ordinance, Jury Ordinance and the
Probate and Administration Ordinance. In this connection, we have set out
our response at the Annex. I should be grateful if you could forward the
information to Members for their reference.

Yours sincerely,

(Janet Ho)
for Secretary for Security



Annex

Adaptation of Laws (Military References) Bill 2010
Response to the follow-up actions of the meeting on 10 February 2011

Follow-up Action

Response

A member would like to
know the circumstances
under which members of the
Chinese People’s Liberation
Army would become
“member of the Hong Kong
Garrison”, and suggested
taking away the reference
“for the time being serving
with” therein. (Section 2 of
Schedule I of the Adaptation
of Laws (Military
References)  Bill  (“the
Adaptation Bill”)/ Section 3
of the Interpretation and
General Clauses Ordinance

(Cap.1))

[Paragraph 14 of the minutes

refers.]

Only those members included in
the establishment of the Hong
Kong Garrison would be
regarded as “member of the
Hong Kong Garrison”. In other
words, those members serving in
other military regions of the
Chinese People’s Liberation
Army would not be categorised
under the proposed definition of
“member of the Hong Kong
Garrison”.

The Adaptation Bill aims to
ensure that members of the Hong
Kong Garrison, like members of
the Former British Garrison, will
enjoy the exemptions in the laws
when they carry out the defence-
related duties in Hong Kong. It
is therefore necessary to retain
the relevant reference of “for the
time being serving with” to
clearly indicate that they would
enjoy exemptions in the laws of
Hong Kong only when they are
performing defence-related
duties in Hong Kong.

On  the definition of
“Commander of the Hong
Kong Garrison”, a member
would like to seek further
information on the scope of
“for the time being in
command of the Hong Kong
Garrison”. (Section 1 of
Schedule 1 of the Adaptation

The Hong Kong Garrison 1is
subject to the direction of the
Central Military Commission of
the People’s Republic of China,
and the Commander of the Hong
Kong Garrison is responsible for
commanding the defence duties
of the Hong Kong Garrison.
“Commander of the Hong Kong
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Biill/Section 3 of the
Interpretation and General
Clauses Ordinance (Cap.1))

[Paragraph 17 of the minutes of
the meeting refers.]

Garrison” only refers to the
Commander who is in command
of the Hong Kong Garrison in
performing its defence duties in
Hong Kong, and should not be
confused with the Central
Military Commission of the
Chinese People’s Liberation
Army or military officers of
other military regions.

The Adaptation Bill aims to
ensure that the arrangement after
the Reunification is in line with
that before the Reunification, i.e.
the Commander of the Hong
Kong Garrison enjoys
exemptions in the laws only
when he carries out the defence-
related duties in Hong Kong. It
is therefore necessary to retain
the reference “for the time being
in command of the Hong Kong
Garrison” to clearly indicate that
he would enjoy exemptions in
the laws of Hong Kong only
when he is performing defence-
related duties in Hong Kong.

A member would like to
know whether the Chief
Executive was aware of the
size of the Hong Kong
Garrison.  (Section 1 of
Schedule 1 of the Adaptation
Bill/ Section 3 of the
Interpretation and General
Clauses Ordinance (Cap.1))

[Paragraph 18 of the minutes of
the meeting refers.]

The Chief Executive’s Office
indicates  that the  Chief
Executive has regular meetings
and exchanges with the Hong
Kong Garrison. The Chief
Executive is also aware that the
Hong Kong Garrison has earlier
provided response to the enquiry
on the size of the Hong Kong
Garrison to the Bills Committee
(vide LC Paper No.
CB(2)944/10-11(02) on the
response to the follow-up actions
of the 18 January 2011
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meeting.), indicating that the
number of its members 1is
determined according to the
defence needs of the Hong Kong
Special Administrative Region,
and as the size of the Hong Kong
Garrison is a defence matter and
involves military information, it
is therefore considered not
appropriate to provide such
information. The  Chief
Executive’s Office has nothing
further to add to the reply of the
Hong Kong Garrison.

= Some members would like to
seek further information on
the operation of the Jury
Ordinance, including the
implementation  of  the
relevant sections before the
Reunification, the
implementation of
exemption from jury service,
whether the trial results
would be affected if those
who are exempted from
service serve as jurors, and
the scope of sections
(5)(1)(j) and (p). (Section 2
of Schedule 1 of the
Adaptation Bill/ Sections

5XD(G) & (p) of the Jury
Ordinance (Cap.3))

[Paragraph 23-28 of the minutes of
the meeting refers. |

The Jury Ordinance came into
operation as early as 1887. The
relevant bureau/department has
confirmed that the Ordinance
exempted members of the former
British Forces (irrespective of
rank) and their spouses from
service as jurors before the
Reunification. In  this
connection, the Adaptation Bill
correspondingly proposes the
exemption from service as jurors
to be applied to members of the
Chinese People’s Liberation
Army (irrespective of rank) and
their spouses, in order to ensure
the arrangement after the
Reunification is in line with that
before the Reunification.

According to section 6 of the
Jury Ordinance, even if a person
who is exempt from service
eventually serves as a juror, such
status shall not be accepted as a
ground for impeaching any
verdict given by the jury on
which such person has served,
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nor affect the judgement of the
case.

Regarding the other enquiry on
whether the reference “officers”
in section (5)(1)(j) should be
interpreted as only Officers
could enjoy the exemption, and
whether the reference
“members” in section (5)(1)(p)
should be interpreted as both
Ofticers and non-Officers, as the
Ordinance has been in operation
since 1887, the relevant
bureau/department has
confirmed that they have no
document, and cannot find any
document, showing the
legislative background of the
legislation. That said, noting the
reference of “members” appears
in the Chinese version in both
sections, the relevant
burecau/department  has  also
confirmed that they have all
along been providing exemption
to members of the former British
Garrison (irrespective of rank)
and their  spouses  since
operation, and members of the
former British Forces and their
spouses were not included in the
list of jurors. Therefore, it is
proposed that such exemption
should be applied to members of
the Chinese People’s Liberation
Army after the Reunification.

A member enquired whether
the adaptation proposal from
“any Act” to “any law” is
appropriate, and whether the
adaptation proposal would

According to Schedule 9 of the
Interpretation  and  General
Clauses Ordinance (Cap.l),
“British enactment, imperial
enactment” are interpreted as
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expand the scope of the
Ordinance. (Section 3 of
Schedule 1 of the Adaptation
Bill/Section 17 of the
Probate and Administration
Ordinance (Cap.10))

[Paragraph 35 of the minutes of
meeting refers.]

one of the followings-

(a) any Act of Parliament;
(b) any Order in Council;

(¢) any rule, regulation,
proclamation, order, notice,
rule of court, by-law, or other
instrument made under or by
virtue of any such Act or
Order in Council.

At the same time, section 5 of
Schedule 9  stipulates the
“references to subsidiary
legislation under British
enactment”, which says-

- “A reference in any law to
any British enactment shall
include a reference to any
Order in Council, rule,
regulation, proclamation,
order, notice, rule of court,
by-law or other instrument
made under or by virtue
thereof and having
legislative effect.”

Regarding the reference of “any
Act” in the Ordinance, apart
from referring to the Act passed
by the Parliament of the United
Kingdom, it can also be
generally understood as the rule,
regulation, rule of court by virtue
of any such Act or Order in
Council, etc., it is therefore
proposed to be adapted as “any
law of the Mainland”.

Security Bureau
April 2011






