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The Lift and Escalator Contractors Association
22/F., Chevalier Commercial Centre

8 Wang Hoi Road

Kowloon Bay

Hong Kong

Attn.: Mr. H S KUOK, the President

Dear Mr. Kuok,

Concern on the New Lifts and Escalators Bill

Thank you for your letter dated 7 December 2011 expressing
your concern on the Lifts and Escalators Bill (the Bill).

We subsequently met with you and other members of your
association on 21 December 2011 to discuss the issues raised in
your letter. We also took the opportunity to discuss several other
subjects, including raising penalty levels for some of the offences,
imposing statutory duties on registered contractors for posting
suspension notices, and introducing measures to strengthen the
control of emergency devices in lifts, etc. We believe that the
discussion during the said meeting has been able to clear the doubts
and address your concerns. Please find in Appendix I a summary of
our response to the issues raised in your letter.

T would like to thank you once again for your continuous
support throughout the legislative amendment exercise. We look




forward to work with you and your members in the implementation
of the Bill upon its successful enactment to raise the safety
standard of the industry.

Yours sincerely,

. ( LAT Hon-chung )
for Director of Electrical and
Mechanical Services

c.c Secretary for Development (Attn. Mr. Jimmy Chan)
Chairman, Bills Committee on the Lifts and Escalator Bill,
LegCo. (Attn. Ir Dr Hon Raymond Ho)



Appendix I

Comments from the Lift and Escalator Contractors Association (LECA) on
the Lifts and Escalators Bill (the Bill) expressed in letter ref
LECA/C1201/11 dated 7 December 2011

Comments from LECA

Administration’s Response

1) Interpretation

Clause 2

M The wording “, not being building
works,” in Clause 2
(interpretation) of Chapter 327
has been omitted. The wording
“ not being building works,” is
suggested to be kept in order not
to lead any confusion on lift
work coverage by clarifying that
the lift works in new bill does
not include any associated
building work and decoration
work. (Also similar comments
on relevant Clause 2 for escalator
works).

The kinds of lift and escalator
works which the Bill intends to
control have been laid down in
the interpretation of “lift works”
and “escalator works” under
Clause 2 of the Bill. The
Administration considers that
building works have been clearly
defined under the Buildings
Ordinance (Cap. 123), and there
is no need to elaborate in the
interpretation of “lift works™” and
“escalator works” in clause 2 of
the Bill.

The Director of Electrical and
Mechanical Services (DEMS)
will issue code of practice with
practical guidelines on the
coverage of “lift works” and
“escalator works”.

2) Examination of lifts after major alterations

B Clause “21(a) to thoroughly
examine the lift and all its
associated equipment or
machinery; or” is suggested to be
deleted because the Bill clause

The provision under clause
21(1)(a) of the Bill is to provide
flexibility for the responsible
person to cause a registered lift
engineer, following  major




[21](b) already requires the
affected part of the lift to be
examined is sufficient.  This
Clause 21 gives selection options
for whole lift or affected part
only will introduce confusion for
the responsible persons.

B On the other hand, for Clause
25(1), please also change the
wording “the lift and its
associated equipment or
machinery” to “the affected part
of the lift and its associated
equipment or  machinery”
because the wording “the lift”
implies the whole lift which is
not in line with clause 21(b)
which requires the affected part
to be examined. (Also similar
comments on relevant clause 52,
55 for escalators)

alteration, to conduct a thorough
examination as the one required
for periodic examination so that
the responsible person could
make use of the safety certificate
issued by the registered lift
engineer to apply for a
resumption permit as well as a
use permit. Satisfying either
sub-clause (a) or (b) of Clause 21
will be considered as complying
with the requirements.

Clause 25(1) of the Bill specifies
that upon major alteration, the
registered lift engineer must
ensure that the Ilift and its
associated equipment or
machinery are thoroughly
examined, in_so far as is
necessary to determine whether
the affected part is in safe
working order. The requirement
is in line with the existing
requirements stipulated under
section 13(1) of the Lifts and
Escalators (Safety) Ordinance
(Cap. 327) (LESO). Similar
response applies to clause 52 and
55 of the Bill for escalators.

3) Subcontracting restricted

B For the works of lift decoration or
total lift replacement and also
heavy material handling on-site,
RC:s are not of core competence in

Clauses 15 and 46 of the Bill
require certain lift or escalator
works  be  undertaken by
registered  contractors,  and




this area and will employ a third
party to undertake this kind of
work. It is not practicable to
have a limitation for RCs on
subcontracting of those lift works.
(Also similar comments on
relevant Clause 68 for escalators).

On the other hand, even though
Clause  38/68  allow  the
subcontracting of
installation/demolition works of
lift/escalator to a contractor who
is not a registered lift contractor,
Clause 2 implied any
registered/competent lift/escalator
worker who is employed by a
non-registered lift contractor is
classified as not a qualified

person. Furthermore, according
to Clause 8 and 42 that
subcontractor’s

registered/competent lift/escalator
worker could not personally carry
out any lift/escalator works unless
under direct supervision of a

qualified person. That means
redundancy and wastage of
workforce for

registered/competent lift/escalator
workers. As registration of
lift/escalator workers will be
administered under a more
stringent new system, please
consider that the registered
lift/escalator ~worker can be
regarded as a qualified person.

Clauses 16 and 47 of the Bill
require registered contractors to
ensure, among other things, that
the works are carried out
properly and safely; adequate
safety precautions are taken;
sufficient workforce are
deployed, and adequate
equipment and tools are provided
for carrying out the works. If the.
said works do not involve “lift
works” or “escalator works”, it
will not be necessary for them
to be undertaken by registered
contractors.

To ensure lift and escalator
safety, we consider that it is
necessary to require registered
contractors to arrange qualified
persons to supervise directly the
subcontracted works to ensure
that the lift works are carried out
in accordance  with  the
requirements of the Bill.

DEMS will issue codes of
practice with practical guidelines
on the application of written
permission for subcontracting
works.




safely, etc.

4) Duties of registered lift engineers to carry out lift works properly and

We suggest to delete the Clause
17(1)(b) because every engineer
or worker has the general duty of
care for their own safety at work
as well as for other members
working nearby (Clause 6B of
FIUO). We believe that the
main objective of this Bill is to
enhance passenger safety,
overlapping control will only
cause complicated administration
procedures and confusion to the
~ partners working in the front-line.

In addition, damage to any
property shall not be addressed in
the Bill. (Also similar comments
on relevant Section 48 for
escalators and Clause 16(1)(b)
and 47(1)}b) for registered
lift/escalator contractors.)

To ensure lift and escalator
safety, the Bill provides for
regulatory control on the methods
and measures prescribed for trade
practitioners engaged in lift and
escalator works. As such, one
of the requirements for
contractors, engineers  and
workers under Clauses 16 to 18
and Clauses 47 to 49 of the Bill
is to ensure that they will take
adequate safety precautions to
prevent injury to any person or
damage to any property in the
course of work.

The Factories and Industrial |
Undertakings Ordinance (Cap.
59) (FIUO) on the other hand,
has general provisions on
liability, and has no requirement
on the protection of property
against damages. Hence, they are
not of the same purpose as those
under the Bill.

DEMS will issue codes of
practice with practical guidelines
on the provision of adequate
safety precautions when carrying
out different types of lift and
escalator works.




5) Issue of safety certificates by registered lift engineers

Within 24 hours to complete all
administration procedures for not
issuing the certificate is not
sufficient. This clause 24(6)(b)
may not be complied as
emergency contact of some
buildings’ responsible persons
could not be reached, especially
during holiday or the day
before/after holiday. Within 72
hours is more practicable and
reasonable which we therefore
recommend. (Also similar
comments on relevant Section 54
for escalators)

The notification and reporting
requirements are necessary for
ensuring lift and escalator
safety. The responsible person,
upon receipt of the concerned
notification, must take necessary
action to ensure that the lift or
escalator is kept in safe working |
order in accordance with Clause
12 or 44 of the Bill respectively.
On the other hand, DEMS, upon
receipt of the concerned report,
shall consider taking appropriate
actions, including the issuance
of  prohibition order in
accordance with Clause 30 or
60 of the Bill.

In view of the importance of lift
and escalator safety, we consider
that the proposed time frame for
the registered engineer to submit
the required report and
notification is reasonable and
practicable.

6) Schedule 1 — Major Alterations

W [t is not practicable to consider the

works of electronic safety circuit
(PCBs) or step/pallet replacement
as the major alteration because it
will certainly increase
administrative time and hence the

We have reconsidered the concern
raised by the LECA and other
stakeholders  regarding  the
possible delay in resumption of
the lift and escalator service
should the replacement of a step
or pallet of an escalator and the

lift/escalator service suspension




time.

B Also, the replacement with
original type of electronic safety
circuit for a lift or step/pallet of an
escalator/conveyor is not a crucial
safety issue.

M We recommend any change in the
type of electronic safety circuit for
a lift or in the type of step/pallet
of an escalator/conveyor to be
regarded as the major alteration
under the new bill.

B Moreover, some new items of
safety equipment added (e.g.
Overload device for lift) may not
be of crucial safety concerns and
the uncertainty on administrative
time on obtaining the resumption
permit (Clause 28, 58) will
certainly be a big concern on
lift/escalator service suspension
time.

replacement of a safety circuit
that contains any electronic
component of a lift be classified
as major alteration. On
balancing  between ensuring
public safety and causing undue
inconvenience to users, we
propose to introduce a new
measure by amending Clauses
16, 17, 47 and 48 of the Bill.
Under the new measure, type
approval of safety components
(including step/pallet of an
escalator and safety circuit of a
lift) by DEMS is required before
any of the safety components
could be used in any lift/escalator
works. With the new requirement
in place, we propose to amend
Schedule 1 of the Bill to exclude
the replacement of a step or pallet
of an escalator and the
replacement of a safety circuit
that contains any electronic
component of a lift from the
scope of works being classified as
major alteration.

7) Schedule 2 — Safety Components for Lifts and Escalators

B The item 3 should read as “a
landing door locking device for a
lift” because according to
international standard EN81 the
car door lock type test certificate
are not specified as mandatory.
Some car door lock
manufacturers in the industries

W Schedule 2 part 1 item 3 of the

Bill (i.e. a door locking device
for a lift) is applicable to both
lift car door locking device and
landing door locking device.
DEMS will issue codes of
practice with practical
guidelines on the interpretation




do not normally have acquired
type test certificate. 'We suggest
not to include the car door lock
into safety components at this
stage until this requirement has
been adopted internationally.

of “a door locking device for a
lift”.




