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Mr. SIT Wing Hang, Alfred, JP

Dep Dir of Electrical & Mechanical Services/Regulatory Services
Dir of Electrical & Mechanicai Services

Electrical & Mechanical Services Department

7/F, 3 Kai Shing Street

Kowloon

Hong Kong

Dear Mr Sit

Re: Concern on the New Lifts and Escalator Bill

With reference to letter Ref: DEVB(CR)(W)1-55/119 dated 4 October 2011 from Secretary for
Development sent to LegCo Secretariat for response to the views given at the meeting of the Bills
Committee on Lifts and Escalators Bills held on 17 July 2011 and our subsequent bill taskforce and
working group meetings, we are aware that not all of our comments to the bill voiced through
written submission letter Ref: LECA/L0701/11 dated 8 July 2011 and subsequent bill taskforce and
working group meetings have duly been studied or considered by the Administration. Therefore,

we would like to take this tinal chance to express our utmost concern as follows:

1) Interpretation
Clause 2
Lift works includes any kind of work concerning the installation, commissioning, examination,

maintenance, repair, alteration or demolition of a lift or any associated equipment or machinery

of a lift.

® Comment: The wording “not being building works,” in clause 2 (interpretation) o
(=] o & p

Chapter 327 has been omitted. The wording “,not being building works,” is
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suggested to be kept in order not to lead any confusion on lift work coverage by
clarifying that the lift works in new bill does not include any associated building work

and decoration work. (Also similar comments on relevant Clause 2 for escalator works).

2) Examination of lifts after major alterations

Clause 21 ‘
If any major alteration has been made in respect of a lift, before the normal use and operation

of the lift is resumed, the responsible person for the lift must cause a registered lift engineer —
(a) to thoroughly examine the lift and all its associated equipment or machinery; or
(b) to examine the affected part of the lift in accordance with Clause 25(1).

Clause 25 (Issue of safety certificates by registered lift engineers after major alterations)

(1) A registered lift engineer who undertakes to examine any affected part of a lift must
ensure that the lift and its associated equipment or machinery are thoroughly examined by
the engineer, in so far as is necessary to determine whether the affected part is in safe

working order.

® Comment: Clause “(a) to thoroughly examine the lift and all its associated equipment or
machinery; or” is suggested to be deleted because the bill clause (b) already requires the
affected parts of the lift to be examined is sufficient. This clause 21 gives selection
options for whole lift or affected part only will introduce confusion for the responsible

persons.

On the other hand, for Clause 25(1), please also change the wording “the lift and its
associated equipment or machinery” to “the affected part of the lift and its associated
equipment or machinery” because the wording “the lift” implies the whole lift which is
not in line with clause 21(b) which requires the affected parts to be examined. (Also

similar comments on relevant Clause 52, 55 for escalators)
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3) Subcontracting restricted

Clause 38

(0

)
€)

Except with the written approval of the Director, a registered lift contractor who
undertakes any lift works must not subcontract the works or any part of the works to any

other person who is not a registered lift contractor.

This section does not apply to any works concerning the installation or demoliiion of a
lift.

Comment: For the works of lift decoration or total lift replacement and also heavy
material handling on-site, RCs are not of core competence in this area and will employ
a third party to undertake this kind of work. It is not practicable to have a limitation
for RCs on subcontracting of those lift works. (Also similar comments on relevant

Section 68 for escalators).

On the other hand, even though Clause 38/68 allow the subcontracting of
installation/demolition works of lift/escalator to a contractor who is not a registered lift
contractor, Clause 2 implied any registered/competent lifi/escalator worker who is
employed by a non-registered lift contractor is classified as not a qualified person.
Furthermore, according to Clause 8 and 42 that subcontractor’s registered/competent
lift/escalator worker could not personally carry out any lift/escalator works unless under
direct supervision of a qualified person. That means redundancy and wastage of
workforce for registered/competent lift/escalator workers.  As registration of
lift/escalator workers will be administered under a more stringent new system, please

consider that the registered lift/escalator worker can be regarded as a qualified person.
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4) Duties of registered lift engineers to carry out lift works properly and safely, etc.

Clause 17

(1)

5) Issu

A registered lift engineer who engages in any lift works must ensure that —

@ ...

(b) adequate safety precautions aie taken to prevent injury to any person or damage to any
property while the works are being carried out; and

(c)...

Comment: We suggest to delete the Clause 17(1)(b) because every engineer or worker
has the general duty of care for their own safety at work as well as for other members
working nearby (Clause 6B of FIUO). We believe that the main objective of this bill is
to enhance passenger safety, overlapping control will only cause complicated

administration procedures and confusion to the partners working in the front-line.

In addition, damage to any property shall not be addressed in the bill. (Also similar
comments on relevant Clause 48 for escalators and Clause 16(1)(b) and 47(1)(b) for

registered lift/escalator contractors)

e of safety certificates by registered lift engineers

Clause 24

6)

If on examination under this section, the registered lift engineer is of the opinion that the

lift or any of its associated equipment or machinery is not of good design and construction or is

not in safe working condition, the engineer -

(@)
(b)

EENRE
22/F., Ch
Fax: (852

must not issue a certificate under subsection (4); and
must within 24 hours after the examination is completed —
(1) notify in writing the responsible person specified in subsection (10) of the reasons
for not issuing the certificate; and
(i)  report to the Director the result of the examination and the opinion of the engineer.
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®  Comment: Within 24 hours to complete all administration procedures for not issuing the
certificate is not sufficient. This clause 24(6)(b)(i) may not be complied as emergency
contact of some buildings’ responsible persons could not be reached, especially during
holiday or the day before/after holiday. Within 72 hours is more practicable and

reasonable which we therefore recommend. (Also similar comments on relevant

Clause 54 for escalafors)

6) Schedule 1 — Major Alterations
Item 1 — For the purposes of this Ordinance, major alteration, in relation to a lift, means —

AY:vns

w) any replacement, including any change in the type, of any safety component or safety

equipment of the lift.

Item 2 — For the purposes of this Ordinance, major alteration, in relation to an escalator,
means —

B)bvcconas

d) any replacement, including any change in the type of any safety component or safety

equipment for the escalator

Schedule 2

Part 1 — Lifts

7)  Any safety circuit for a lift that contains any electronic component.
Part 2 — Escalators

1) A step/pallet of an escalator/conveyor

® Comment: It is not practicable to consider the works of electronic safety circuit (PCBs)
or step/pallet replacement as the major alteration because it will certainly increase

administrative time and hence the lift/escalator service suspension time.

.../6

EBNEERMESRETAHRF L2278
22/F., Chevalier Commercial Centre, 8 Wang Hoi Road, Kowloon Bay, Hong Kong
Fax: (852) 2756 4852



= ok X B &
:I l/p ‘?i‘:- I)JJJ (=]
Et THE LIFT & ESCALATOR
CONTRACTORS ASSOCIATION

ERMETERBFARMNER

A Founding Assaciation of The Hong Kong Federation of Electrical and Mechanical Contractors

Our Ref: LECA/L1201/11 December 07, 2011

Also, the replacement with original type of electronic safety circuit for a lift or

step/pallet of an escalator/conveyor is not a crucial safety issue.

We recommend any change in the type of electronic safety circuit for a lift or in the type
of step/pallet of an escalator/conveyor to be regarded as the major alteration under the

new bill.

Moreover, some new items of safety equipment added (e.g. Overload device for lift) may
not be of crucial safety concerns and the uncertainly on administrative time on
obtaining the resumption permit (Clause 28, 58) will certainly be a big concern on

lift/escalator service suspension time.

7). Schedule 2 — Safety Components for Lifts and Escalators

3) Adoor locking device for a lift

Comment: The item 3 should be specified as “a landing door locking device for a lift”
because according to international standard EN81 the car door lock type test certificate
are not specified as mandatory. Some car door lock manufacturers in the industries
do not normally have acquired type test certificate. We suggest not to include the car
door lock into safety components af this stage until this requirement has been adopted

internationally.

We sincerely hope the Administration and the Bill Committee could consider our concerns and
suggestions mentioned above so that the confusions on the bill could be cleared without
compromising public safety and prolonging the lifts/escalators suspension time. We are looking

forward to hearing any open-mind decisions on the bill.
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Should you require any elaboration of our suggestions, please feel free to contact us.

Thank you for your kind attention.

Yours sincerely
The Lift land Escalator Contractors Association

P

R

HYKu
President

Vil

cc  Mr Jimmy CHAN (Prin AS (Works) 3 - Development Bureau)
Ir Dr Hon Raymond HO (Chairman - Bills Committee on Lifts and Escalators Bill,

LegCo)
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