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Annex 
 
 

Copyright (Amendment) Bill 2011 (“the Bill”) 
 

Clause 15 - New section 31(3) 
 
1. Points 7 to 9 of your letter 
 

(a) The court has unfettered discretion to consider one or more factor(s) 
which it considers relevant by reference to the overall circumstance 
of a case in determining whether or not infringing copies have been 
distributed to such an extent as to affect prejudicially the copyright 
owner.  The new section 31(3) is not intended to fetter the court’s 
discretion. 

 
(b) Taking into account concerns that have been expressed by Internet 

users about possible inadvertent breaches of the law stemming from 
the lack of clarity surrounding the question of “prejudice”, the 
Administration seeks to provide through the bill greater legal 
certainty by introducing a non-exhaustive list of factors that the court 
may take into account when determining whether infringing copies 
have been distributed to such an extent as to affect prejudicially the 
copyright owners.  In other words, the general rule continues to 
apply and the court has unfettered discretion to consider one or more 
factor(s), if at all, in any case in question. 

 
(c) It follows that these five factors, if pertinent to the case in question, 

are to be assessed by the court.  Ultimately, it is for the court to 
attach appropriate weight to each or any one of them in determining 
“prejudice”. 

 
(d) Your suggestion in point 9 of your letter is noted.  We will consider 

your proposed drafting. 
 
Clause 17 – New section 35(7)(ma) & 76A(2) 
 
2. Point 10 of your letter 
 

(a) The term “private and domestic use” has been used as a prescribed 
condition attached to several copyright exceptions under the existing 
provisions of the Copyright Ordinance, such as sections 30, 79, 80, 
118(1) and 120(1).  A user has to meet all the prescribed conditions 
before he is qualified to enjoy the relevant copyright exception. 
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(b) The Administration intends to attach the same qualifying condition 
on “private and domestic use” to the proposed copyright exception 
under the new section 76A concerning the making of copies of sound 
recordings. 

 
(c) “Domestic use” signifies that the use is purely in connection with the 

context of home or family.  In other words, the use is solely for 
non-commercial purpose as opposed to for the purpose of or in the 
course of any trade or business. 

  
Clause 18 - New section 37(6) & (7) 
 
3. Point 11 of your letter 
 

(a) Where a legitimate copy of a work made by virtue of the relevant 
permitted act has been subsequently “dealt with”, the copy shall be 
treated as an infringing copy.  It is the Administration policy intent 
to elaborate this concept so as to achieve better clarity.  Where the 
legitimate copy is exhibited or distributed for the purpose of or in the 
course of trade or business not by a person permitted to make and/or 
use the copy pursuant to the permitted act in question, the copy 
would be considered to have been “dealt with” and shall be treated as 
an infringing copy.  

 
(b) In the light of the above explanation, the third party who exhibits a 

copy of the work in public within the scope of the “dealt with” 
provision would at least have to acquire possession, if not ownership, 
of the copy in question.  

 
(c) To better reflect the policy intent as per point (a) hereinabove, the 

Administration is revising the drafting of the “dealt with” provisions 
in various parts of the Bill, and shall keep the Legislative Council 
posted of any proposed amendment. 

 
4. Points 12 and 13 of your letter 
 

Your questions are the same as points 7 and 8 of your letter.  Accordingly, 
please refer to the Administration’s response as per points 1(a) to 1(c) 
hereinabove. 
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Clause 25 - New section 41(6) 
 
5. Point 14 of your letter 
 

Your question is the same as point 11 of your letter.  Accordingly, please 
refer to the Administration’s response as per point 3 hereinabove. 
 

6. Points 15 to 17 of your letter 
 
Paragraph (e) of the definition of “dealt with” in the new section 41(6), as 
presently drafted, in essence refers to subsequent communication of the 
work to the public otherwise than for the purpose specified in section 
41(3).  The provision is akin to the corresponding provision in section 
32(5)(b) of the UK Copyright, Designs and Patents Act 1988.  We 
consider that the meaning of the provision is sufficiently clear. 

 
Clause 26 - New section 44(2) & (4) 
 
7. Points 18 and 19 of your letter 

 
(a) The condition “knew or ought to have been aware of that fact” is not 

newly introduced by the new section 44(2).  The existing 
“to-be-repealed” sections 44(2) and 45(2) of the Copyright Ordinance 
governing the respective permitted acts of the recording or copying 
of broadcasts and cable programmes, and reprographic copying made 
by educational establishments or pupils of passages from published 
works, also contain the same condition. 

 
(b) The mental status of the person who “ought to have been aware of 

that fact” has to be judged objectively by the “reasonable man” test in 
the light of all the circumstances of a case.  This in essence requires 
an objective consideration and assessment of the underlying 
circumstances.  For instance, if there is a licensing scheme readily 
available to educational establishments for the relevant acts of 
recording, copying or communication, and information about such 
licensing scheme is widely publicized to members of the educational 
sector, e.g. through newsletters, a person from the educational sector 
would reasonably be expected to be aware of that licensing scheme 
based on an objective assessment of the underlying circumstance. 
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(c) We consider that there is no material difference in substance between 
the terms “ought to have known” and “ought to have been aware of”.   
We prefer keeping the use of “ought to have been aware of” in the 
relevant provisions as the expression is now used throughout the 
Copyright Ordinance in similar contexts.  

 
8. Point 20 of your letter 
 

Your suggestion which was also raised in point 17 of your letter is noted.  
Paragraph (e) of the definition of “dealt with” in the new section 44(4), as 
presently drafted, covers a communication of the work to the public 
otherwise than for the purpose set out in the new section 44(1A).  We 
consider that, like the provision in paragraph (e) of the definition of “dealt 
with” in the new section 41(6), the meaning of the provision in paragraph 
(e) of the definition of “dealt with” in the new section 44(4) is sufficiently 
clear.  

 
Clause 27 - New section 45(1A) & (4) 
 
9. Points 21 to 26 of your letter 
 

Your suggestion in point 24 of your letter is noted.  We consider that the 
expression “without infringing copyright” in the new sections 45(1A) and 
51A(1), when placed in the context, is sufficiently clear for spelling out 
the legal consequence of the permitted act in question, and could not be 
interpreted as imposing a condition for such act.   
 

10. Point 27 of your letter 
 

This point and point 19 of your letter raise a common issue.  Accordingly, 
please refer to the Administration’s response as per point 7 hereinabove. 
 

11. Point 28 of your letter 
 

The issue raised in this point is the same as that under points 14 to 17 of 
your letter.  Accordingly, please refer to the Administration’s response as 
per points 3, 5 and 6 hereinabove. 
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Clause 33 - New section 51A 
 
12. Point 29 of your letter 
 

(a) Examples of “appropriate measures” that may be practically taken by 
a specified library, museum or archive to prevent users from making 
further copies or communicating the copy to others include measures 
that disable users from saving, downloading, printing and/or 
forwarding the material for or to others. 

 
(b) Given the rapid advance in information technology, the 

Administration does not consider it advisable to set out in the Bill a 
list of “appropriate measures”.  What measure is “appropriate” has 
to be determined by reference to the circumstances underlying the 
communication made by individual libraries, museums or archives, 
such as the mode and scale of communication.  The Administration 
considers that the law should provide adequate flexibility for 
specified libraries, museums and archives to take measures which 
they deem fit in the light of their own circumstance.  A flexible 
approach also obviates the need to amend the law whenever any 
measure specified in the Bill becomes obsolete or any advanced 
measure emerges in the future.  

 
13. Point 30 of your letter 
 

The issue raised in this point is the same as that under points 21 to 26 of 
your letter.  Accordingly, please refer to the Administration’s response as 
per point 9 hereinabove. 
 

14. Point 31 of your letter 
 

This point and point 19 of your letter raise a common issue.  Accordingly, 
please refer to the Administration’s response as per point 7 hereinabove. 


