
Residential Properties (First-hand Sales) Bill 
Response to Questions from the Legal Service Division dated 25 April 2012 

 

Questions Administration’s Response 

Clause 26 
 
1. Clause 26(4) provides that if there is any change to the price 

of a specified residential property, the vendor must revise the 
price list that sets out the price to reflect the change.  Is there 
any requirement as to the time within which the vendor should 
revise the price list when there is a price change? 

 

 
 
 Taking into account Members’ comments on this clause raised 

at the Bills Committee meeting on 2 May 2012, we will 
propose Committee Stage Amendment (CSA) to improve the 
drafting of this clause. 

2. Please also explain the time requirement for the revision of 
price list and its operation in the light of the requirement under 
clause 29 which provides that the vendor must make the 
relevant price list available to the general public during a 
period of at least 3 days before the date of sale of a specified 
residential property (both hard copies and on website). 
 

 

Clause 27 
 
3. Is the notice which may be issued by the Secretary for 

Transport and Housing and published in the Gazette with 
respect to the number of properties to be covered in the price 
list under the various sub-clauses of clause 27 subsidiary 

 
 
 A notice which may be made by the Secretary for Transport 

and Housing under clause 27(10) of the Bill is subsidiary 
legislation and is governed by section 34 of the Interpretation 
and General Clauses Ordinance (Cap. 1) 
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legislation and subject to the scrutiny of the Legislative 
Council under the Interpretation and General Clauses 
Ordinance (Cap. 1)? 

 

 
 

4. Please explain (and illustrate with examples, if possible) the 
operation of clause 28(1)(b), and in particular, whether the 
order as stated should be in ascending or descending order for 
the compliance with the requirement “(must state its order) in 
terms of the date of preparation”. 

 

 Assuming that on 1 January 2012, a vendor issued for the first 
time a price list covering some residential properties in a 
development and then on 2 January 2012 issued another price 
list covering some other residential properties in the same 
development.  The one issued on 1 January 2012 should bear 
a phrase to the effect that it is the first price list for the 
development, while the one issued on 2 January 2012 should 
bear a phrase to the effect that it is the second price list for the 
development.  The price list issued on 2 January 2012 should 
not be named as the first price list for the development. 

 
5. What is required to be included in the “description of the 

residential property” contained in the price list under clause 
28(2)(a)? 

 

 A “description of the residential property” would, in the case 
of an apartment block, refer to the room number of the unit (if 
any), the floor of which the unit is located (if any), and the 
name of the block where the unit is located (if any). 

 
Clause 33 
 
6. The term “show flat” is not defined in the Bill.  Clause 32 

provides for the interpretation of “unmodified show flat”.  

 
 
 “Show flat” is defined under clause 12 of the Bill.  According 

to the current drafting of Division 4 of Part 2 of the Bill, it 
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Clause 33 provides that a show flat is a modified show flat if 
the requirements specified in sub-clauses (a), (b) and (c) are 
met.  Under clause 34, for residential properties in an 
uncompleted development or in an uncompleted phase, the 
vendor must set up an unmodified show flat before he may set 
up a modified show flat.  Is the vendor permitted to set up a 
show flat which is neither a “modified show flat” nor an 
“unmodified show flat” as prescribed under the Bill?  If the 
answer is yes, is the type of show flat regulated under the Bill? 

 

may be possible that a vendor may set up a show flat which is 
neither a “modified show flat” nor an “unmodified show flat”.  
We will propose CSA to tighten the drafting of the Bill in this 
respect.  

 

Clause 35 
 
7. Does the “corresponding projected height of the residential 

property” in clause 35(5) refer to “the floor-to-ceiling height 
of the show flat”? 

 

 
 
 The “corresponding projected height of the “residential 

property” is not exactly the same as “floor-to-ceiling height”. 
According to clause 12 of the Bill, projected height, in 
relation to a residential property, means the height of the residential 
property as calculated by deducting the thickness of the floor slab 
of the residential property as specified in relation to the residential 
property in the sales brochure for the development from the 
floor-to-floor height of the residential property as so specified. 
Floor finishes such as the floor screed and tiles attached to the floor 
slab and the plaster to the ceiling will not be taken into account in 
the above calculation.   
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 At present, building plan will not show “floor-to-ceiling 
height”. The “floor-to-floor height” and “the thickness of floor 
slabs (excluding floor finishes) are provided in the building 
plans and structural plans respectively. 

 
 
 The intention of clause 35(5) of the Bill is that if the 

floor-to-ceiling height of the show flat is less than the 
corresponding projected height of the residential property, the 
vendor must display in the show flat a notice stating the 
difference between those heights. 

 
Clause 38 
 
8. Please explain why the vendor may not restrict a person who 

views a modified show flat from taking measurements of the 
show flat (sub-clause (2)) whilst the vendor may not restrict a 
person who views an unmodified show flat from taking 
measurements, taking photographs or making video 
recordings of the show flat (sub-clause (1))? 

 

 
 
 We have taken into account the comments from the Real 

Estate Developers Association of Hong Kong that there may 
be potential copyright issues for taking photographs or making 
video recordings in modified show flats.  Therefore, we 
propose in the Bill that the vendor may not restrict a person 
who views a modified show flat from taking measurements of 
the show flat whilst the vendor may not restrict a person who 
views an unmodified show flat from taking measurements, 
taking photographs or making video recordings of the show 
flat. 



-  - 5

Questions Administration’s Response 

Clause 40 
 
9. Is there any express provision in clause 40 which states that 

clause 40 applies only to completed development or phase? 
 

 
 
 There is an express provision in clause 14(3) of the Bill that 

Division 5 applies if there is a sale by the owner of – (a) a 
specified residential property in a completed development; or (b) 
for a development divided into 2 or more phases, a specified 
residential property in a completed phase of the development. 

  

10. Although clause 41 provides for the mandatory requirements 
for comparable residential property for viewing (e.g. display 
of a plan), please explain what constitutes a “comparable 
residential property” under clause 40(2)(b)(i). 

 

 The meaning of “comparable” should be read according to its 
everyday usage. 

 
 The purpose of clause 40 of the Bill is that a prospective 

purchaser should be able to view the subject property (or a 
comparable property) before buying the subject property.  
The meaning of “comparable property” should be construed in 
that context. For example, if a unit in question has been rented 
out and cannot be arranged for viewing, the vendor may 
arrange a unit of a comparable size with a comparable layout 
for viewing. 

 
Clause 46 
 
11. Please explain why the requirements relating to the scale and 

furniture provided in clause 46(1) do not apply to a floor plan 

 
 
 We have reviewed section 10(2) in Schedule 1 to the Bill and 

consider that the requirement on dimensions of furniture under 
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that is made available in the sales brochure (clause 46(2)). 
 

clause 46 of the Bill should also apply to section 10(2) in 
Schedule 1 to the Bill, which sets out the requirements on the 
floor plan in a sales brochure.  We will submit draft CSA on 
this to the Bills Committee for consideration. 

 
Clause 48, 49 and 50 
 
12. Please explain why reference is made to the “owner” (and not 

the vendor) as a party to a preliminary sale and purchase 
agreement. 

 

 
 
 Since only the “owner” of the residential property can sell the 

property, reference is made to the “owner” (and not the 
vendor – which may have an extended meaning) as a party to a 
preliminary sale and purchase agreement. 

 
13. Is the notice which may be issued by the Secretary for 

Transport and Housing and published in the Gazette to amend 
the percentage of the purchase price as preliminary deposit 
under clause 48(3) subsidiary legislation and subject to the 
scrutiny of the Legislative Council under Cap. 1? 

 

  A notice which may be made by the Secretary for Transport 
and Housing under clause 48(3) of the Bill is subsidiary 
legislation and is governed by section 34 of Cap. 1. 

 

Clause 66 
 
14. Is there any difference between an act “that is likely to 

induce …” (as in clause 66(1)(a)) and “with the view to 
inducing …”?  Please explain the mental element(s) involved 
in the 2 situations. 

 
 
 We will revert on this point separately in due course.  
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Clause 68 
 
15. Please explain (and illustrate with examples, if possible) what 

is meant by “publishing, circulating, distributing or otherwise 
disseminating materials or their contents… by any other 
means, whether… magnetically, optically, manually…” as 
provided in clause 68(4)(a)(vii). 

 

 
 
 We will revert on this point separately in due course.  

Clause 83 
 
16. Is the notice which may be issued by the Secretary for 

Transport and Housing and published in the Gazette to amend 
the Schedules under clause 83 subsidiary legislation and 
subject to the scrutiny of the Legislative Council under Cap. 
1? 

 

 
 
 A notice which may be made by the Secretary for Transport 

and Housing under clause 83 of the Bill is subsidiary 
legislation and is governed by section 34 of Cap. 1. 
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