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Mr YICK Wing-kin
Assistant Legal Adviser

Legislative Council Complex
1 Legislative Council Road
Central

Hong Kong

Dear Mr YICK,

Amendments to subsidiary legislation on discipline made under
Discipline Services Ordinances (L.N. S8 to L.N. 63 of 2012)

Thank you for your letter of 10 May. Our replies to your
questions are set out in the paragraphs below.

Question (a)

Disciplinary action against all officers of the Immigration
Department, namely the Immigration Officer grade and Immigration
Assistant grade, is governed by the Public Service (Administration) Order,
which is an executive order made by the Chief Executive under the Basic
Law. The Order does not prohibit legal or other forms of representation at a
disciplinary hearing.

Immigration Assistant grade officers are also subject to
non-removal punishments under section 8 of the Immigration Service
Ordinance (Cap. 331) (“ISO”) if they are found guilty of specified
disciplinary offences. The ISO does not prohibit legal or other forms of
representation either. The Immigration Department has already issued
guidelines to allow officers of the Immigration Assistant grade to apply for
legal or other forms of representation if a disciplinary hearing is conducted
for a disciplinary case processed under the ISO. There is therefore no need
to amend the ISO.



Question (b)

The transitional arrangements have been drawn up with regard to
the nature of the amendments made to each amendment regulation/rule.

The amendments made in L.N. 58, L.N. 60, L.N. 61 and L.N. 63
serve mainly to give effect to the proposals related to legal or other forms of
representation, hearing in absence and records of proceedings. These
amendments do not have retrospective effect. However, they may apply to
new disciplinary cases as well as ongoing ones for which proceedings have
already begun before the commencement of the amendments without
unfaimess and practical difficulties. As such we consider that it is not
necessary to make a transitional arrangement for these amendments.

The case is different for L.N. 59 and L.N. 62 which contain
procedural changes that may cause confusion if no transitional arrangement
is provided.

By way of examples, for a junior police officer against whom a
charge has been laid on the offence of “conduct calculated to bring the public
service into disrepute” before the commencement of L.N. 59, the relevant
disciplinary proceedings should be proceeded on the basis of the charge set
out in the existing charge sheet without the need to amend that charge sheet.
For a case in which disciplinary proceedings have already been instituted
before the commencement of L.N. 62, a traffic warden alleged to have
committed a disciplinary offence should be aware of all the possible
punishments upon receipt of the charge sheet (which did not include
“deferment or stoppage of increment”). Also, a junior police officer who
has already appeared before a single member tribunal should be heard by the
same tribunal after that commencement without being affected by the
changes made under L.N. 59 relating to the composition of a disciplinary
tribunal.

As for LN. 59, since the procedural changes involved are
substantial, the approach adopted is to provide for a general transitional
arrangement that applies to most amendments while excluding from it certain
amendments that should apply to both new and ongoing cases. Accordingly,
the amendments relating to legal representation and hearing in absence are
not covered by the general transitional arrangement. The same treatment is
adopted for similar amendments made by L.N. 58, L.N. 60, L.N. 61, L.N. 62
and L.N. 63. For the amendments related to record of proceedings under
L.N. 59, since they do not come under the category of changes that should
also apply to ongoing cases, they are not excluded from the general
transitional arrangement.



Question (c)

The communication of the Chief Executive’s decision on an appeal
is basically a procedural step in the disciplinary proceedings and does not
involve any exercise of discretion. We consider that it is clear enough to
provide for the procedural step to be carried out by the Chief Executive’s
Office. In practice, the task of communicating the decision will be
discharged by the subject officer in the Chief Executive’s Office responsible
for processing the appeal.

Question (d)

You raised the query as to whether the arrangement for the
Commissioner of Police (“CP”) hearing an appeal by a junior police officer
under reg. 15 of the Police (Discipline) Regulations (Cap. 232A) against the
decision of an appropriate tribunal (either a single police officer or a board)
appointed by CP under the proposed reg. 4(1) satisfies the requirement of
procedural fairness. It seems that the query points to the rule against bias.

The test of apparent bias laid down by the House of Lords in
Porter v Magill [2002] 2 AC 357 and adopted by the Hong Kong Court of
Final Appeal in Deacons (A Firm) v White & Case Ltd [2003] HKCFA 17 is
whether a fair-minded and informed observer, having considered the facts,
would conclude that there was a real possibility that the tribunal was biased.
The question has to be decided on its own facts and the nature of the issue to

be decided (Locabail (UK) Ltd v Bayfield Properties Ltd [2000] QB 451).

We take the view that it is not in breach of the rule against bias if
CP hears an appeal by a junior police officer against the decision of an
appropriate tribunal appointed by CP based on the following —

(a) Section 4 of the Police Force Ordinance (Cap. 232) (“PFO”)
provides that CP, subject to the orders and control of the Chief
Executive, is charged with the supreme direction and
administration of the police force. It is clear that CP, under the
legislative scheme of the PFO, is the person in charge of the
discipline of the Police Force including appointment of
appropriate tribunals and hearing of appeals. CP is all along the
authority for appointment of appropriate tribunals in junior police
officers proceedings (the existing reg. 4 as read with section 4 of
the PFO) and the authority for determination of appeals therefrom
(the existing reg. 15); and

(b) CP plays a neutral role in the process of appointing an appropriate
tribunal. He will not be involved in the determination of finding



-4 -
and award before hearing the appeal.

In practice, CP is not personally involved in the appointment of an
appropriate tribunal. The appointment of a single police officer or a board
as the appropriate tribunal is made by a senior police officer under delegated
authority.

In light of the above, we do not consider that a fair-minded and
informed observer will conclude that there is a real possibility of bias when
CP hears an appeal by a junior police officer against the decision of the
appropriate tribunal appointed by CP.

Question (e)

The arrangements with regard to representation of an accused
officer at disciplinary hearings by fellow officers vary among the disciplined
services departments owing to operational and historical reasons. Among
the six sets of subsidiary regulations/rules covered by this exercise, only the
Police (Discipline) Regulations contain provisions allowing a serving officer
who is a barrister or solicitor to represent an accused officer at a disciplinary
hearing without the need to seek prior permission. The provisions have
been in existence since 1977 and 1982 for inspectors of police and junior
police officers respectively.

If an accused officer covered under other amendment
regulations/rules (i.e. L.N. 58, L.N. 60, L.N. 61, L.N. 62 and L.N. 63) wishes
to engage a serving officer of histher department who is qualified as a
barrister and solicitor as his/her defence representative at a disciplinary
hearing, he/she is required to seek prior approval. We have consulted the
relevant staff sides on such arrangement to which they have no objection.

Should you require further clarifications, please feel free to let us
know.

Yours sincerely,

N~

(Ms Ivy LAW)
for Secretary for the Civil Service

c.c. DoJ (Attn.: Mr Sunny CHAN, Senior Assistant Law Draftsman
Ms Carman CHAN, Government Counsel)





