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Dear Dr CHEUNG, 
 
 Thank you for your letter dated 11 June 2014.  In your letter, you 
asked me to further explain my legal advice given in my letter dated 5 
June 2014 in reply to your enquiry dated 3 June.  You also put forward 
your understanding and questions on whether the Finance Committee 
("FC") Chairman has the power to "draw a line". 
 
The power of the FC Chairman to "draw a line" 
  

As to whether the FC Chairman has the power to "draw a line", I 
already set out my legal advice in my letter dated 5 June.  The legal 
principle referred to in the fourth paragraph of the letter is applicable 
generally to persons acting in the capacity as chairmen.  On the basis of 
that principle, they may exercise certain powers which are not explicitly 
provided but are reasonably necessary under the circumstances.  As 
regards the criteria which the FC Chairman should adopt in exercising the 
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power to "draw a line" in accordance with the said legal principle, I have 
already set out my view in the fifth paragraph of the letter. 

 
 In respect of practical application, I have also mentioned in the 
letter dated 5 June how the FC normally handles members' questions and 
the usual practice of the FC Chairman, and how he could keep proper 
control of the progress of meetings pursuant to such practice when he 
considers it necessary.   

Paragraphs 32, 37A and 46 of the Finance Committee Procedure 
 
 With regard to your enquiry about the relationship between 
paragraphs 32, 37A and 46 of the Finance Committee Procedure ("FCP") 
and the exercise of the Chairman's power to handle members' questions, 
my opinions based on legal analysis are as follows. 
 
 Paragraph 32 of the FCP is substantially the same as the provisions 
of Order No. 34(1) of the Standing Orders of the pre-1997 Legislative 
Council and Rule 45(1) of the Rules of Procedure ("RoP").  Paragraph 32, 
which explicitly provides for the power exercisable by the Chairman in 
maintaining order at meetings, provides that the FC Chairman may direct 
a member who persists in irrelevance or tedious repetition of his own or 
other members' arguments in the discussion to discontinue his speech.  
This goes side by side with Rule 45(2) of the RoP, which empowers the 
Chairman of any committee (including the FC Chairman) to order a 
Member whose conduct is grossly disorderly to withdraw from a meeting.  
This requirement does not affect the power of the FC Chairman to "draw 
a line" in respect of an agenda item for the effective discharge of his duty 
of chairing meetings. 
 
 Paragraph 37A of the FCP was formulated by the FC on 3 
November 2007 to put in place a procedure under which FC members 
may ask the FC to express a view in the name of the FC by passage of a 
motion.  In keeping control of the progress of meetings, it is a normal 
practice for the FC Chairman to "deal with motions of this kind towards 
the end of the deliberation of the relevant agenda item, so that members 
could take into account all the relevant information and views 
provided/expressed during the discussion in making decisions on these 



motions" (see paragraph 10 of LC Paper No. FC125/11-12(01)).  This 
arrangement has nothing to do with whether an individual agenda item 
has been adequately discussed by members. 
 

Paragraph 46 of the FCP was first formulated in November 1995, 
which was then paragraph 43 of the FCP.  As no member would be 
allowed to ask questions once an agenda item was put to vote by the FC 
Chairman, this procedure was added as a special arrangement to avoid the 
situation where those members who had not indicated their intention to 
ask questions for one reason or another when the FC Chairman 
announced the commencement of the voting procedure would lose the 
opportunity to do so.  As such, paragraph 46 of the FCP, which requires 
the FC Chairman to ask members if they have any further questions 
before voting takes place, serves to ensure that members do not miss the 
final opportunity to ask questions or express their views.  This is in line 
with the case when the President asks if any other Member wishes to 
speak before voting takes place during a motion debate at a meeting of 
the Council.  Whether or not the FC Chairman would allow members to 
put further questions would depend on the circumstances of each case.  
But generally speaking, the Chairman will ensure that every member has 
the opportunity to ask questions or speak.  Same as paragraph 32, this 
provision does not affect the power of the FC Chairman to "draw a line" 
in respect of an agenda item for the effective discharge of his duty of 
chairing meetings.  

 

Yours sincerely, 
 
 
 
 

(Jimmy MA) 
Legal Adviser of the Legislative Council 

 

c.c. Clerk to the Finance Committee 

 


