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Dear Mr. Lam,

Toys and Children’s Products Safety
(Additional Safety Standards or Requirements) Regulation
(L.N. 17 of 2014)

I refer to your letters of 14 and 17 February 2014.

Penalties for failing to comply with the Toys and Children’s Products Safety
(Additional Safety Standards or Requirements) Regulation and statutory defence
under section 8(7) of the Toys and Children’s Products Safety Ordinance

Before the Toys and Children’s Products Safety (Amendment) Ordinance
2013, the Toys and Children’s Products Safety Ordinance (Cap. 424) (the
Ordinance) was last amended in 2010 by the Toys and Children’s Products
Safety (Amendment) Ordinance 2010 (the 2010 Amendment Ordinance).

The 2010 Amendment Ordinance amended, amongst others, section 8(1)
of the Ordinance to provide that a toy or children’s product must comply with

the general safety requirement and any additional safety standard established by
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regulation made under section 35'. The policy intention was that a failure to
comply with any additional safety standard established by regulation should
attract the offence provision under section 8 of the Ordinance. As a result of
the amendment to section 8(1), non-compliance with the general safety
requirement or any additional safety standards established by regulation would
constitute an offence under section 8(6). Such offence is subject to the
penalties under section 312, and defence under section 8(7) is available.

In line with the above, and as both the Toys and Children’s Products
Safety Regulation (Cap. 424B) and the new regulation on the proposed phthalate
control involve additional safety standards or requirements for toys and
children’s products, we have taken the opportunity of introducing the Toys and
Children’s Products Safety (Additional Safety Standards or Requirements)
Regulation to make it clear that non-compliance of these additional safety
standards or requirements breaches section §(1), constitutes an offence under
section 8(6) where defence under section 8(7) is available, and which is subject
to the penalties under section 31.

Meaning of “use” in sections 7(4), 8(4), 9(5). 13(4), 14(4) and 15(5) of the Toys
and Children’s Products Safety (Additional Safety Standards or Requirements)

Regulation

Under the Toys and Children’s Products Safety (Additional Safety
Standards or Requirements) Regulation, sections 7(4), 8(4), 9(5), 13(4), 14(4)
and 15(5) respectively provide that a component part of a toy or children’s
product is inaccessible if the component part cannot come into contact with a
child or with the mouth of a child under four years of age through reasonable
foreseeable use of the toy or children’s product. Section 2(1) defines “use” as
including “improper use”.

Before amendment by the 2010 Amendment Ordinance, section 8(1) read “No person shall manufacture,
import or supply a toy or children’s product, if it fails to comply with the general safety requirement.” Upon
amendment by the 2010 Amendment Ordinance, section 8(1) read “A person must not manufacture, import or
supply a toy or children’s product unless the toy or children’s product complies with the general safety
requirement and any additional safety standard established by regulation.” Under the Toys and Children’s
Products Safety (Amendment) Ordinance 2013, the reference to “any additional safety standard established by
regulation” is replaced by “each additional safety standard” as a matter of drafting change.

% Section 31 provides that -

“(1) A person who commits an offence under section 3, 5, 8, 10, 11, 12 or 13 shall be liable-
(a) on first conviction, to a fine at level 6 and to imprisonment for 1 year; and
(b) on subsequent conviction, to a fine of $500000 and to imprisonment for 2 years.
(2) Where an offence referred to in subsection (1) is a continuing offence, in addition to the fine specified in
that subsection the person shall be liable to a fine of $1000 for each day during which it is proved to the
satisfaction of the court that the offence has continued.”
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An example of such an inaccessible part within the coverage of the
provisions concerned is a cable which remains securely enclosed inside a toy
(e.g. a toy car) or children’s product even if a child throws the toy or children’s
product around.

Yours sincerely,

A s

( Manda Chan )
for Secretary for Commerce and Economic Development

c.c. DoJ (Attn.: Ms Frances Hui) (Fax No. 2869 1302)
DoJ (Attn.: Ms Florence Ling)  (Fax No. 2869 0670)






