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The definition of “occupant™ to mean, among other things, “a person who has reached
15 years of age at the census reference moment” was added during the preparation of
the Order for the 2011 Population Census. Since the data collection lasted for a fairly
long period (34 days), the use of a cut-off point would address the operational concern
that respondents might query with respect to when a person should be considered as
aged 15 years or above. No operational difficulties were encountered in employing
this definition in the 2011 Population Census. The same definition is used in the Order
for the 2016 Population Census.

According to section 3 of the Interpretation and General Clauses Ordinance (Cap. 1),
“years of age” and words of like meaning, when used in reference to the age of any
person, means years of age calculated from the date of birth. From this perspective,
when a person is asked whether he/she is aged 15 years or above at the census reference
moment, the age is simply to be calculated using the method of section 3 of Cap. 1, that

is from the date of birth, and not the specific hours or minutes of birth.

In any case, based on the operational experience of the 2016 Population Census, we will
review the application of “census reference moment” to the definition of “occupant” in

the next Census exercise.
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