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30 October 2015
Ms CHAN Shui Yu, Marion
Asst Comr for Census and Statistics (Social)
Census and Statistics Department
21/F, Wanchai Tower
12 Harbour Road
Wan Chai, Hong Kong

Dear Ms CHAN,

Census and Statistics (2016 Population
Census) Order (L.N. 208 of 2015)

Thank you for your two letters dated 28 and 29 October 2015.

Whilst we note that under section 3 of the Interpretation and General
Clauses Ordinance (Cap. 1), "years of age" and words of like meaning, when used in
reference to the age of any person, means years of age calculated from the date of
birth, Cap. 1 applies "save where the contrary intention appears" as provided in
section 2(1) of Cap. 1.

Section 6(1) of the Order, as presently drafted, seems to impose an
obligation to an occupant to provide certain information. The meaning of "occupant”
is hinged on a particular time on a particular date (i.e. 3 a.m. on 30 June 2016) as
defined under "census reference moment" under section 2 of L.N. 208. In such
circumstances, whether the meaning of "years of age" under section 3 of Cap. 1 is still
applicable to section 6 of L.N. 208, or its application is displaced by section 2(1) of
Cap. 1, is not clear.

Yours sincerel

(Wlnme LO)
Assistant Legal Adviser
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