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18 May 2016

Legislative Council Complex,
1 Legislative Council Road,
Central, Hong Kong

Miss Carrie Wong

Dear Carrie,

Road Traffic (Parking) (Approved Cards) (Amendment) Notice 2016
(L.N. 63 of 2016)

I refer to your letter dated 16 May 2016, seeking our clarifications on
the drafting matters relating to the captioned Notice. Having consulted the
Department of Justice, we would like to provide our replies as follows.

Regarding the reason why the Chinese rendition of the English term
“device-based” used in the captioned Notice is different from that used in the
Payment Systems and Stored Value Facilities Ordinance (Cap. 584), we would
like to clarify that the contexts of section 8ZZZI of Cap. 584, and that of the
definitions of “MasterCard Contactless”, “UnionPay QuickPass” and “Visa
payWave” (hereinafter referred to as “three types of contactless e-payment
function”) in the new section 1A of the captioned Notice, are different. In the
former, the word “device-based” qualifies “stored value facility”, meaning that
the facility itself takes the form of a device. Therefore, the concept is
expressed as “F R4 A5 X, 657 in Cap. 584. However, for the definitions of the
three types of contactless e-payment function in the captioned Notice, the
phrase “card or device-based” qualifies “contactless payment function”, instead
of a facility. In other words, the function is based on a card or device.
Unlike a facility (1 &), it cannot be said that a function (z# #£) takes the form
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Unlike a facility (- &), it cannot be said that a function (34 &) takes the form
of a card or device. In this particular context, the proper interpretation of the
clause “the function is based on a card or device” is that the function is used
with the application of a card or device. Therefore, the concept in the

captioned Notice is expressed as “/& A £ k X F & #71%&9” in the Chinese text
of the provision.

Regarding the use of “+F K ” vis-a-vis “-£”, the empowering provision
(regulation 12A of the Road Traffic (Parking) Regulations (Cap.374C))
empowers the approval of card or device by way of the captioned Notice. As
far as the reference to an approved card is concerned, we agree that the wording
should be consistent with the empowering provision and the expression “+”
should be used for any “card” to be approved. However, the reference to
“card” in “card or device-based” m the captioned Notice is not a direct
reference to a card to be approved. Rather, the reference is made in describing
a necessary attribute of the three types of contactless e-payment function. In
this particular context, we therefore consider that a different Chinese expression
(e “F A" ") could be adopted to better enhance the readability of the Chinese

text of the provision.

We hope the above clarifies the two matters raised. Please feel free to
contact the undersigned at 3509 8199 if you have any further queries.

Yours sincerely,

(Alex LAU)
for Secretary for Transport and Housing

it
Secretary for Justice (Attn: Manuel Ng) Fax: 3918 4613
Commissioner for Transport ~ (Attn: Ms Alice Chow) Fax: 2827 0759

} According to “B$E7E B R (B {748 X 4), there are three meanings of the term “-F
k7 viz (1) “ERs R — A fek - RETHGAEAGRLER", Q) “FEMMFRRE
MR-~ EHKEAE R and (3)“4 R”. Meaning (1) applies to the reference to “F
k7 in the new section 1A of the captioncd Notice. It reflects the meaning accurately in
the context.
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