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Food and Health Bureau, Government Secretariat

The Government of the Hong Kong Special Administrative Region
The People’s Republic of China

Our ref : FH CR 3/3231/07 Tel : 3509 8927
Your ref: LS/S/24(2)(A)/15-16 Fax : 2136 3282

14 June 2016

Miss Winnie LO

Assistant Legal Adviser 7
Legal Service Division
Legislative Council Secretariat
Legislative Council Complex

| Legislative Council Road
Central, Hong Kong.

Dear Miss LO,

Public Health (Animals and Birds)(Animal Traders) (Amendment)
Regulation 2016 (Amendment Regulation) (L.N. 64 of 2016)

[ refer to your letter of 13 June 2016, in which you sought clarification
about the new regulation 5H of the Amendment Regulation. Our response is as
follows.

As we have set out in paragraph 5 of the LegCo Brief, we propose to
strengthen regulation of the sale, and keeping for breeding and sale, of dogs by
introducing two new types of licences and also a type of one-off permit, in
addition to the existing Animal Trader Licence (ATL), such that any person who
sells, or offers to sell, a dog must obtain a licence or a permit which covers the
dog, whereas any person who keeps for breeding and sells, or offers to sell, a
dog, must obtain a licence which covers the dog. Therefore, depending on
circumstances, either a licence or a permit is required for sale of dogs.
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The prohibition of animal trading (including sale of dogs) without an
ATL is dealt with under the revised regulation 4, whereas the prohibition of
being a dog breeder without a Dog Breeder Licence is dealt with under the new
regulation 4AA. The new regulation SH(2), as read with regulation SH(1),
prohibits the sale of dogs without a one-off permit by persons who are not such
licensees. The scope of regulation SH(2), in effect, covers any dog that is kept
by any person other than a licensee whose licence covers that dog.

On the other hand, pursuant to regulation SH(7), only an individual
who is the licensed keeper under the Rabies Regulation (Cap. 421A) in respect
of a dog will be eligible to apply for a one-off permit to sell that dog. The
person must have kept the dog as the licensed keeper for a minimum of four
consecutive months immediately before the date of application. The permit, if
granted, is specific to the dog concerned and is used once the sale of that dog is
concluded. In other words, the scope of regulation SH(7) only covers those
dogs that are kept by persons who have been granted a licence under section
19A(1) of the Rabies Regulation.

If an individual (other than a licensee) keeps a dog of which the
individual is not the licensed keeper, and if the individual intends to sell that dog,
the individual would have to apply under the Rabies Regulation to be the
licensed keeper of that dog and continue to keep that dog as the licensed keeper
for four consecutive months before the individual is eligible to apply for a
one-off permit to sell that dog. If the individual sells the dog before the
individual is granted an one-off permit under regulation SH(7), the individual
commits an offence under regulation SH(2) and is liable to be prosecuted.

Please let us know if further clarification is required.

Yours sincerely,

y LAM)
for Secretary’for Food and Health

c.c. Director of Agriculture, Fisheries and Conservation
(Attn : Dr. Thomas SIT)(Fax : 2311 3731)
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