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Information requested by the Bills Committee
at its meeting held on 29 November 2001 regarding

the Karaoke Establishments Bill

The information requested by the Bills Committee is set out in the following
paragraphs –

Clause 5 and 7

1. To set out in writing the administrative arrangement explained by the
Administration at the meeting to allow continued operation of the
licensed premises in the case of death, disappearance or failure to
function of the authorized person and whether this administrative
arrangement should be spelled out in the Bill;

As explained in Question No. 2 of the Administration’s response to issues
raised at the meeting on 18 May 2001 (LC Paper No. CB(2)502/01-02(02)),
although a person must be duly authorized when the application for licence is
made and when the permit or licence is granted or issued, the body corporate
would be the licensee, not the authorized person (AP).  Thus, in the event of
the death, disappearance or failure to function of such AP, or otherwise
cessation of authority by the company, the permit or licence would not
automatically lapse in such circumstances.

In order to address the issue of consequences of a break in the continued
existence of an AP, we propose stipulating a licensing condition to the
following effect:-

• The licensee (i.e. the company) has to inform the licensing
authority of any change of AP within 14 working days from the
date of change.  Particulars of the replacement AP have to be
submitted for vetting at the same time.

• Upon receipt of the notification within the aforesaid period and
before a determination is made on the acceptance (or otherwise) of
the new AP by the licensing authority, there will be no breach of
condition on grounds of there being no approved AP.
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• If the new AP is found to be acceptable for the purpose of clause
5(3)(a)(i), the extant licence will be amended by way of changing
the name of the AP appearing thereon.

The above administrative arrangements will be spelt out as licensing
conditions, rather than in the Bill itself.

2. To clarify whether it was the policy intent that both the body corporate
and the authorized person, or the authorized person alone, should satisfy
the requirement of being “a fit and proper person to operate the karaoke
establishment” under clause 5(3)(a)(i), and whether the existing
provisions were adequate to such effect;

The policy intent is that the authorised person alone should satisfy the
requirement for being “a fit and proper person to operate a karaoke”.  This
is clearly reflected in the bill as presently drafted.

Clause 7(1) provides that, where a body corporate or a partnership wishes to
obtain a permit or a licence, a person authorized by the body corporate or the
partnership shall apply as the representative of the body corporate or the
partnership.  Given this and the reference to “the person making that
application is a fit and proper person” in clause 5(3)(a)(i), it is clear that only
the authorized person is required to go through the fit and proper test.

We are satisfied that this arrangement will not compromise the effective
administration of the licensing regime as ultimately it is the licence of the
body corporate or the partnership which may be cancelled or suspended
under clause 10 should the licensing authority cease to be satisfied of any
matter of which he is required to be satisfied under clause 5(3).

3. To advise whether a body corporate holding licences for different
karaoke establishments was required to appoint different authorized
persons for these licensed premises;

It is not a mandatory requirement for a body corporate holding licences for
different karaoke establishments to appoint different authorized persons (AP)
for these licensed premises.  However the AP so appointed has to satisfy the
licensing authority as regards clause 5(3)(a).
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4. To clarify whether both the body corporate and the authorized person
could be holder of more than one licence or permit, and if so, whether an
express provision to that effect should be provided in the Bill;

Both the body corporate and the authorized person could be holder of more
than one licence or permit provided that the requirements laid down in clause
5(3) for the granting or issue of a permit or a licence are met.  We do not
consider it necessary to include an express provision to that effect in the Bill.

5. To explain what would happen to a licence/permit if the licensee/grantee
who was an individual person had died with or without a will;

If the licensee/grantee who was an individual person had died, the
licence/permit would lapse irrespective of whether there is a will.

6. To consider whether specific provision for case of death of the
licensee/grantee should be included in the Bill, similar to section 54 of the
Dutiable Commodities Ordinance (Cap, 109); and

Section 54 of the Dutiable Commodities Ordinance (Cap. 109) is reproduced
below-

“In case of the death or insolvency of the holder of a licence issued
under this Ordinance, his executor or administrator or trustee may
carry on the business on the licensed premises until the expiration
of the licence, subject in every respect to the same regulations and
conditions as the licensee.”

In the proposed licensing regime for karaoke establishments (KE), it is
not a mandatory requirement that the licensee or grantee has to be a
physical person.  In view of the mode of KE operation, we believe the
operators would in most cases apply in the name of the body corporate,
rather than as an individual.

Furthermore, there are tedious and time-consuming procedures to go
through before the executor or administrator would emerge upon the
death of a person, whereas the licence period is only for one year.  Thus,
the practicability of providing for the continued operation of the KE
business for the remainder of the licence period is in doubt.
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In the experience of administering the liquor licence, the Director of
Food and Environmental Hygiene has not encountered any case where
section 54 has been invoked in recent years.

In view of the foregoing, we do not propose to adopt a provision similar
to clause 54 of the Dutiable Commodities Ordinance in the KE Bill.

Clause 19

7. To allay some members’ concern that clause 19 might be too harsh, to
provide information on the types of apparatus or commodity etc. ordered
by the court for forfeiture vis-à-vis the offences committed under
different Ordinances.

Under clause 19 of the proposed Bill, items are liable to be forfeited only
upon the conviction of any person of an offence under clauses 4 and 16 of
the Bill.  Whether or not to order forfeiture is entirely a matter for the court.

The types of apparatus or commodity etc. ordered by the court for forfeiture
under different Ordinances would depend on the nature and severity of
offence committed, the business involved and the circumstances of individual
cases.  For example, in a case of liquor licensed premises breaching liquor
licensing condition no. 12 (i.e. no dancing shall be taken place except with
the permission of the board endorsed therein), the apparatus seized by the
Police included CD players, speakers, microphone, cables and CD etc.
These items were subsequently forfeited by order of the court upon
conviction of the accused.

When taking enforcement action on unlicenced food premises such as meat
roasting factory, food factory or slaughterhouse, officers of the Food and
Environmental Hygiene Department can, under section 133 of the Public
Health and Municipal Services Ordinance (Cap. 132), remove equipment and
commodities in respect of which they have reason to believe that the relevant
offence has been committed.  From experience, upon conviction, the court
will order forfeiture of all the equipment and commodities so removed such
as the pig carcasses (food items which are perishable will have been disposed
of), the meat roasting ovens and the refrigerator used.
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