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Secretary for Financial Services By Fax (2868 5279) and By Post
  and the Treasury
Financial Services and the Treasury Bureau 26 March 2003
(Attn: Mr Ivanhoe CHANG

AS (Tsy)(R)2)
5/F, East Wing
CGO, Lower Albert Road
Central, Hong Kong

Dear Mr CHANG

Stamp Duty (Amendment) Bill 2002

Thank you for your letter of 18 March 2003.

It appears that the legislative intent of sections 18I and 18J, as revealed
in your letters to us, is that if the information set out in the stamp certificate issued by
the Stamp Office corresponds with that contained in the instrument chargeable with
stamp duty, the stamp certificate will not be considered as containing any "error"
under section 18J(1)(c) and cancelled by the Collector of Stamp Revenue ("the
Collector") if the Collector is subsequently of the view that the stamp duty paid in
respect of the instrument is not sufficient.  As it is ambiguous whether the Bill as
presently drafted, in particular the term "error in the stamp certificate", clearly reflects
your policy, please consider to amend the Bill accordingly.

You have also confirmed that in the above scenario, the Collector will
only take recovery action under section 4(5) of the Ordinance within 6 years from the
expiration of the time for stamping the instrument.

 In response to our queries raised in our letter dated 9 December 2002
that if a transaction takes place after the stamp certificate, which is apparently in order
as evidence that the stamp duty has been duly paid, is issued and before the Collector
forms his view that the stamp duty paid in respect of the instrument is not sufficient,
whether an innocent new purchaser, who has relied on the stamp certificate, is liable
for the undercharged stamp duty, paragraph 4 of your letter dated 12 December 2002
states the Administration's position as follows:

"If the instrument is not stamped under the new definition "stamped" in
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section 2(1) of the Ordinance, all the persons set out in section 4(3) of the Ordinance
shall then be liable, or jointly and severally liable, civilly to the Collector for the
payment of the stamp duty concerned.  The new purchaser, not being a party to the
instrument, shall not be liable unless he uses such instrument.  Then he becomes one
of the liable persons by virtue of section 4(3) of the Ordinance.  Unless the
instrument is subsequently duly stamped, it is not admissible under section 15 of the
Ordinance."

A member would like the Administration to provide further information
on the current practices adopted by the Collector in recovering the undercharged stamp
duty in this scenario. When will the new purchaser "uses" the instrument and becomes
liable for the undercharged stamp duty?  As the new purchaser has to rely on the
instrument to prove his title to the property, will the Collector institute recovery action
against him within the 6 years limitation period because he possesses or controls the
instrument, or when he sells his property and "uses" the instrument to prove his title to
the property?

In the meantime, if a series of transactions have taken place before the
Collector forms his view that the stamp duty paid in respect of an instrument is not
sufficient, will the intervening owners who "have used" the instrument to prove their
title to the property in their sale of the property also be liable for the undercharged
stamp duty?

It is appreciated that your reply, in both Chinese and English, could
reach us by 7 April 2003.

Yours sincerely

(Monna LAI)
Assistant Legal Adviser

c.c. LA
S for J (Attn: Ms Lonnie NG)
CIR (Attn: Miss Mary WONG)


