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Dear Ms LA,

Stamp Duty (Amendment) Bill 2002

Thank you for your letter of 26 March 2003. The Administration’s
response to your question is set out in the ensuing paragraphs.

As explained in our previous correspondence, if the consideration
stated in the instrument matches that on the stamp certificate, the stamp certificate
will not be considered as containing an error for the purpose of the proposed
section 18J merely because the instrument should have attracted more stamp duty
(e.g. the consideration on the instrument is substantially lower than the market
value). There is neither error in the process of application nor issuance of the
stamp certificate involved. This is considered as a case of “insufficiently
stamped” rather than an error as the stamp certificate was accurately made in
accordance with the information available at the time of stamping, and the
additional duty only arises subsequently. There is thus no need to cancel the
stamp certificates under the proposed section 18J(1). There are aready clear
provisions under the existing system to deal with this type of cases through
adjudication by the Collector under section 13 and recovery under sections 4(3)
and (5) of the Stamp Duty Ordinance (Cap. 117) (the Ordinance). This will



continue to be the case under the new system. Sincethereisno need to cancel the
stamp certificates in such cases under the proposed section 18J(1), the proposed
section 18J does not apply at all. It therefore follows that the proposed section
18J(5) must necessarily refer to undercharge cases due to errors, such as those
caused by mistakes in stating the correct consideration or miscalculating the
stamp duty amount etc., and unrelated to insufficiently stamped cases explained
above. Wetherefore consider that the Bill as currently drafted is adequately clear
and reflects our policy intention.

Currently, for atypical sale and purchase of property, the instrument
will be initially stamped in accordance with the stated consideration. The Stamp
Office will then refer the case to the Rating and Vauation Department for post-
stamping valuation review. If the value of the property isfound to be substantially
higher than the stated consideration, the Collector of Stamp Revenue (“the
Collector”) will adjudicate the instrument under section 13 of the Ordinance and
Issue an assessment demanding payment of the stamp duty undercharged. The
assessment is normally issued to the executing parties of the instrument i.e. the
purchaser and/or the vendor, where appropriate. If the duty is overdue, recovery
actions will be taken against these parties within the statutory time limit of six
years under sections 4(3) and (5) of the Ordinance.

It is not the practice of the Stamp Office to initiate recovery actions
against the new purchaser or the intervening owners in cases where the property
has changed hands prior to recovery actions under section 4(3) of the Ordinance.
It is because the Collector does not consider the new purchaser or the intervening
owners (i.e. not the executing parties of the instrument concerned) asaprimafacie
“user” of the instrument merely because he isin possession of the instrument and
might, in the course of disposition of the property, have used it for the purpose of
establishing histitle. To alegethat heisauser for the purpose of invoking section
4(3) of the Ordinance, the burden of proof lies on the Collector and there are
practical difficulties in adducing proof that such person did in fact use the
instrument or when he did useit.

Finally we would like to reiterate that the persons liable to the
payment of stamp duty of an instrument under section 4(3) of the Ordinance will
remain the same no matter whether the instrument is stamped under the existing or
new system. Difference in the stamping method will not alter a person’s liability
to stamp duty.



Pleasefeel freeto contact meif you have any questionsrelated to this

reply.
Yours sincerely,
(Ivanhoe Chang)
for Secretary for Financial Services and the Treasury
cc.  Secretary for Justice (Attn.: MsLonnie NG)

(Attn.: Mr M 'Y CHEUNG)
Commissioner of Inland Revenue (Attn.: Miss Mary WONG)
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