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Hong Kong

Dear Ms Leung,

Bills Committee on
Buildings (Amendment) Bill 2003

Some Members have raised a question during the Bills
Committee meeting on 8 January 2004 on whether the Buildings
Ordinance (BO) will apply to public housing blocks which belong to the
Housing Authority (HA) but were partly sold to members of the public.

Buildings owned by the HA are under the control and
management of the Housing Department (HD). Under section 41(1)(aa)
of the BO, these buildings and all building works carried out therein are
exempted from the provisions of the BO. Alteration and addition (A&A)
works to these buildings may be carried out by HD itself or by the tenants
with the agreement of the HD. Any A&A works without HD’s

agreement are not allowed and will be subject to enforcement actions by
HD. :

Under section 18(3) of the Housing Ordinance (Cap. 283), if an
HA building or any part of the building is sold, such as under the Home
Ownership Scheme or the Tenants Purchase Scheme, the BO would apply




i
to the whole building. Any A&A works to the building carried out.
thereafter would be subject to control under the BO. If such A&A works
are carried out in contravention of the provisions of the BO, they are
unauthorized building works and would be subject to enforcement actions
under the BO.

At the same Bills Committee meeting, Members asked if the
deposit of as-built plans with the Building Authority (BA) in connection
with minor works specified in new regulation 25 of the Building
(Administration) Regulation might affect conveyancing, and have
requested the Administration to discuss the matter with the Law Society.

We have consulted the Chairman of the Property Committee of
the Law Society after the Property Committee has discussed the subject.
The response was that the conveyancing solicitors would seek from the
BA as-built plans for minor works as appropriate but this should not
unduly affect how the conveyancing work would be conducted in future.
Whether an architect’s certificate would be required normally depends on
the wish of the purchaser and this would remain the same in future. The
Property Committee has requested that consideration be given to
speeding up the process for obtaining copies of the as-built records and
for briefing sessions to be held with conveyancing solicitors after the
passage of the Bill to enable them to better understand the minor works
scheme. The Buildings Department (BD) is now implementing a
computer system for electronic imaging of building records and has
planned to include as-built records of minor works in the system with a
view to reducing the response time in making available copies of such
records. BD will also organize briefing sessions of the minor works
scheme with various stakeholders, including conveyancing solicitors.

I would be grateful if you could convey the above information
to Bills Committee Members.

Yours sincerely,

<
(Rick Chan)
for Secretary for Housing, Planning and Lands




C.C.

DB
Dof]

(Attn: MrCK Au)
(Attn:  Mr K F Cheng/
Ms Selina Lau)

[Fax : 2840 0451]
[Fax : 2845 2215]




