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21 October 2003

Clerk to Bills Committee
(Attn.: Ms. Rosalind Ma)
Legidative Council Secretariat
Legidative Council Building

8 Jackson Road

Centra

Hong Kong

Dear MsMa,

Bills Committee on
Public Officers Pay Adjustments (2004/2005) Bill

Follow-up to the meeting held on 10 October 2003

Thank you for your letter of 13 October 2003. The
Administration’s response in relation to the follow-up actions arising from the
last Bills Committee meeting held on 10 October 2003 is set out below, please.

[tem 1 Please refer to the note at Annex A.

Item 2 Regarding the complaint lodged by the Hong Kong
Confederation of Trade Unions to the International Labour
Organization (ILO) that the enactment of the Public Officers
Pay Adjustment Ordinance (Cap. 574) is in violation of the
International Labour Convention no. 151, please brief the Bills
Committee on the up-to-date progress of the case, in particular,
whether the Administration has provided itsresponsetoILO in
relation to the complaint.



[tem 3

[tem 4

-2-

Response from the Administration

In its complaint lodged with the International Labour Organization
(ILO), the Hong Kong Confederation of Trade Unions (HKCTU)
alleged that the enactment of the Public Officers Pay Adjustment
Ordinance violated ILO Convention N0.98 and ILO Convention
No. 151. We consider the allegation unfounded and are preparing a
responseto the ILO.

Please refer to the note at Annex B.

Please refer to the note at Annex C.

The Chinese trandation of our response will be sent to you soon.

Yours sincerely,

(Eddie Mak)
for Secretary for the Civil Service



Annex A

In examining the need for the Government to implement civil service pay
reduction through legislation and the feasbility of implementing pay
reduction through alter native means, a member pointed out that in respect
of civil service pay increase in previous years, the Administration had
sought the approval of the Finance Committee (FC) for the pay increase.
In response to the member, the Administration advised that the
Government could not implement a civil service pay reduction with
certainty solely by seeking the approval of FC, as such an approach did not
address the issue that the employment arrangements between the
Government and the majority of serving civil servants did not contain any
express provision authorizing the Government to reduce pay. To
facilitate the Bills Committee's consider ation of the issue, please provide a
paper to explain the mechanism for the Administration to seek FC's
approval for civil service pay adjustment, and whether the FC's approval
has legal effect and legislative effect in the case of pay increase and in the
case of pay reduction. The Administration isinvited to make referenceto
the functions of FC as are conferred upon the committee by the Public
Finance Ordinance (Cap. 2).

Response from the Administration

Civil service salaries are paid from the General Revenue. The level
of appropriation from the General Revenue attributable to expenditure on civil
service salaries is reflected in the annual Appropriation Bill which is submitted
to the Legidlative Council for examination and approval.

2. In accordance with section 8(1) and (2) of the Public Finance
Ordinance (Cap.2) (PFO)!, any changes to the approved estimates of
expenditure, including any supplementary provision, requires the approval of
the Finance Committee (FC). Pursuant to section 8(3) of the PFO? the FC
has delegated to the Financia Secretary (FS) powers to approve any
supplementary provision which is required for the payment of salaries and
allowances in accordance with approved pay scales and rates of allowances.

1 Section 8(1) of the PFO provides that no changes shall be made to the approved estimates of
expenditure except with the approval of the Finance Committee upon a proposal of the Financial
Secretary.  Section 8(2) provides that without limiting the generality of section 8(1), such changes
may provide for the creation of new heads or subheads, supplementary provision in approved or
new subheads, variations in the establishment of posts, and increase in the limit to the commitments
which may be entered into in respect of expenditure which is not annually recurrent.

2 Section 8(3) of the PFO provides that the FC may delegate to the FS powers to approve changes to
the approved estimates of expenditure, subject to such conditions, exceptions and limitations as are
specified in the delegation.



3. In the case of a decision to increase civil service pay during the
financial year, the Administration will seek FC's approval to make upward
adjustments to the civil service pay scales following which FS will under
delegated authority approve any necessary supplementary provision for
individual heads of expenditure to meet any additional expenditure which may
arise from the civil service pay increase in excess of the approved provision.
The approval of FC in such circumstance has the legal effect of authorising
additional public expenditure as aresult of acivil service pay increase. Inthe
case of acivil service pay reduction, the question of additional expenditure, and
thus the need for supplementary provision, does not arise.

4, While we may seek FC's approval of the adjusted civil service pay
scales in the event of acivil service pay reduction, this step in itself would not
enable us to implement the pay reduction with certainty. This is because
while FC' s approval will carry legal effect so far as the expenditure of fundsis
concerned, it is not legislation and it would not have the effect of authorising
the application of the adjusted pay scalesto individual civil servants, which can
only be achieved by means of legisation. The employment arrangements for
the maority of serving civil servants, as stipulated in their letters of
appointment and the Memorandum on Conditions of Service (MOCYS) attached
thereto, do not contain an express provision authorising the Government to
reduce pay, although it is inherent in the established civil service pay
adjustment mechanism that some of the consideration factors for determining
the annual civil service pay adjustment may have a positive or negative impact
on the size of the pay adjustment. In the absence of such an express power,
we consider that the most appropriate way to implement a civil service pay
reduction with certainty would be by way of legidlation.

5. In view of the foregoing, we sought the enactment of the Public
Officers Pay Adjustment Ordinance (POPA Ordinance) to implement the
decision to reduce civil service pay from 1 October 2002. Section 10 of the
POPA Ordinance varies the employment contracts of civil servants so as to
expressy authorise the adjustments to the pay and the amounts of the
allowances made by that Ordinance. As the POPA Ordinance does not
authorise any further pay adjustment after 1 October 2002, we need to seek the
enactment of the Public Officers Pay Adjustments (2004/2005) Bill in order to
implement with certainty the pay reductions which are to take effect on
1 January 2004 and 1 January 2005 respectively (or in the case of biennial
adjustments made under clause 11(3) after those dates, by reference to the

2



percentages specified in Schedule 6).

Civil Service Bureau
October 2003



Annex B

Public Officers Pay Adjustments (2004/2005) Bill

Proposed Committee Stage Amendmentsto Clause 14 and Clause 15
Outcome of Staff Consultation

Purpose

This paper briefs Members on the outcome of the staff consultation on
the proposed amendments to clauses 14 and 15 of the Public Officers Pay
Adjustments (2004/2005) Bill (the Bill).

Background

2. At the Bills Committee meeting held on 10 October 2003, we
proposed vide LC Paper No. CB(1)2552/02-03(2) that Committee Stage
Amendments be made to clauses 14 and 15 of the Bill in order to dispel any
doubt that the Bill could itself authorise adjustments to the pay or the amounts
of allowances payable to public officers after 1 January 2005. We also advised
Members that we were consulting the staff sides of the four central consultative
councils and the four magor service-wide staff unions on the proposed
amendments and would report to Members on the views received.

Comments received on the proposed amendmentsto clauses 14 and 15

3. We have received comments from the staff side of the Model Scale 1
Staff Consultative Council (Mod 1 Council), the staff side of the Police Force
Council (PFC) and the Hong Kong Civil Servants General Union (HKCSGU).
Their comments are set out in paragraphs 4 to 6 below.

4, The staff side of the Mod 1 Council is agreeable to our proposed
amendments to clauses 14 and 15 of the Bill. They opine that the legidation, as
a piece of one-off legidation, should be repealed after the implementation of
the pay reductions.

5. HKCSGU suggests that the Administration should state in the Bill
that -

(@ the Bill is one-off in nature and will be repealed after the pay



reduction has taken effect; and

(b) the Bill is for implementing a pay reduction of 3% each for 2004
and 2005 for public officers.

HKCSGU also asks the Administration to clarify whether after the restoration
of civil service pay to the 1997 levels, the Government would further reduce
the pay and the amounts of allowances payable to pensionable civil servants if
the findings of the pay level survey indicate that there is room for further
downward adjustments.

6. The staff side of the PFC agrees to amending clauses 14 and 15 of the
Bill but considers the addition of clause 14(2) clumsy. They suggest that clause
14 could have been amended in a manner similar to clause 15.

The Administration’sresponse
One-off nature of the legidation

7. The Bill is a piece of one-off legislation to cater specifically for the
civil service pay adjustments that are to take effect from 1 January 2004 and 1
January 2005 respectively. As we have pointed out in LC Paper No.
CB(1)2552/02-03(2), clause 14 of the Bill seeks to reflect the following policy
intention -

(a) The Bill does not itself authorise adjustments to the pay or the
amounts of alowances payable to public officers after 1 January
2005; and

(b) The Bill is not intended to have the effect of changing the present
arrangements for implementing future adjustments to the pay or the
amounts of alowances payable to public officers after 1 January
2005. Under these present arrangements, legislation is not required
for effecting upward pay adjustments. However, in the absence of
the clarification under clause 14, the Bill may be interpreted as
specifying levels of pay and allowances payable to public officers
that areto prevail until amended by subsequent legislation.

8. Notwithstanding its one-off nature, the legislation cannot be repealed
after the implementation of the second-stage pay reduction which is to take
effect on 1 January 2005 because the pay and the amounts of alowances
payable to public officers as adjusted by the relevant provisions under the Bill



shall continue to be payable to public officers until they are further adjusted
under the prevailing pay adjustment mechanism. If the legislation is repealed
immediately after 1 January 2005, the intended effect of clause 14 as set out in
paragraph 7(b) would be defeated and legislation will be required for effecting
any upward pay adjustments after that date.

The rates of pay adjustmentsin 2004 and 2005

9. HKCSGU considers that the legislation should specify the reduction
of civil service pay by 3% with effect from 1 January 2004 and another 3%
from 1 January 2005. We should clarify that neither the decision of the Chief
Executive in Council nor the consensus proposal reached between the Secretary
for the Civil Service and staff representatives in February 2003 referred to any
specific percentage of adjustments to individual civil service pay points. The
decision of the Chief Executive in Council was to restore the pay pertaining to
each pay point to the level it was at on 30 June 1997 in dollar terms. This
would result in the application of different adjustment percentages for different
pay points. Taking account of the annual adjustments since 1 July 1997, the
dollar value of al civil service pay points below Directorate Pay Scale Point 3
(D3) or equivalent will in effect be reduced by around 3% from 1 January 2004
and another 3% from 1 January 2005. The 3% pay reduction is, therefore, only
arough indication of the rate of adjustment to the dollar value of the pay points
below D3 or equivalent following the pay reduction to be effected on 1 January
2004 and 1 January 2005 respectively. For clarity and accuracy, we have
prescribed all the adjusted pay scales in full in schedules 1, 3, 4 and 5 to the
Bill.

The proposed amendments to clause 14

10. As regards the comment made by the PFC staff side that clause
14(2) is clumsy, we wish to reiterate that this new clause is not, strictly
speaking, necessary but has been inserted to assure staff that the Bill does not
in itself authorise any adjustment to the pay or the amounts of allowances other
than the adjustments made in accordance with the respective provisions of the
legislation.



Whether civil service pay will be further adjusted downwards following the pay
level survey

11. We are now in the process of drawing up the methodology of the
upcoming pay level survey, in consultation with the Steering Committee on
Civil Service Pay Adjustment Mechanism and the Consultative Group on Civil
Service Pay Adjustment Mechanism. It is premature at this stage to speculate
on the outcome of the survey. We shall in due course consider how the survey
results should be applied to the civil service. In doing so, we shall follow the
principle of fairness, reasonableness and lawfulness. We shall aso take full
account of staff concerns as well as the overall interests of the community as a
whole.

Civil Service Bureau
October 2003



Annex C

Regarding the further submission dated 6 October 2003 from the Hong
Kong Bar Association, please provide the Administration's written
response for the Bills Committee's consideration at its meeting on
24 October 2003.

Response from the Administration

Clause 3(1)(b)(i)(A) of the Public Officers Pay Adjustments
(2004/2005) Bill (the Bill) provides that the pay or allowances of a judicial
officer holding ajudicial office specified in Schedule 1 to the Judicia Officers
Recommendation Commission Ordinance (Cap.92) are excluded from the
application of the Ordinance.

2. In its letter dated 6 October 2003, the Hong Kong Bar Association
(Bar Association) pointed out that Members of the Lands Tribunal referred to
in Schedule 1 to Cap. 92 are qualified by the words “being a member who isin
the full-time service of the Government” and that the Government of the
HKSAR is the “executive authorities of the HKSAR” under Article 59 of the
Basic Law. The Bar Association commented that if full-time Members of the
Lands Tribunal are assumed to be covered by clause 3 of the Bill, this would
mean that all such members are in the full time service of the executive
authorities of the HKSAR. If that is the case, all such members will have at
least placed themselves in a serious conflict of interest since the Lands Tribunal
has to, from time to time, resolve disputes between the citizens and the
executive authorities of the HKSAR.

3. We should clarify that the term “Government” in “Member of the
Lands Tribunal (being a member who is in the full-time service of the
Government)” in Schedule 1 to Cap. 92 was adapted from the term “Crown”
following the enactment of the Adaptation of Laws (Courts and Tribunal)
Ordinance (the Adaptation Ordinance) in 1998. The term “Government” should
be interpreted having regard to its history and the clear intent that the
Adaptation Ordinance was not intended to affect the substance of any provision.
In view of the Bar Association’s comments, however, the Judiciary will consult
the Chief Justice on the appropriate amendment to Schedule 1 of the Judicial
Officers Recommendation Commission Ordinance (Cap. 92).



4, As far as the Bill is concerned, clause 3(1)(b)(i)(A) is intended to
cover al full-time Members of the Lands Tribunal. In view of the history of the
reference to “Member of the Lands Tribunal (being a member who is in the
full-time service of the Government)”, we do not consider that there is any
doubt that such ajudicial officer is covered by that clause.

Civil Service Bureau
October 2003



