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BY FAX AND BY POST
(2528 3345)

Our Ref.: C/EPLM, M27168 3 May 2004

Ms. Shirley Lam,
Financial Services Branch,
Financial Services and the Treasury Bureau,
18th Floor, Admiralty Centre Tower 1,
18 Harcourt Road,
Hong Kong.

Dear Ms. Lam,

Companies (Amendment) Bill 2003

I am replying your letter of 13 April 2004 inviting the Society’s further comments on the
Administration’s responses to the issues that we raised in respect of Schedule 3 of the above Bill,
and your letter of 16 April 2004, attaching draft Committee Stage Amendments to the provisions
on injunction under Schedule 4 of the Bill.

Schedule 3  -  Sections 333-333B Provisions relating to authorised representatives

Paragraphs 3 and 4 of the Society’s submission of 27 October 2003 proposed retaining a
statutory grace period for the appointment of a replacement authorised representative (AR) of a
non-Hong Kong company, where an AR is terminated or quits.  We had in mind something akin

--- to the existing s333A(2) (copied at the Appendix) which is repealed under the Bill and which
deems a non-Hong Kong company to comply with the continuing obligation under s333A(1),
where an AR ceases to be able act on behalf of the company and the company delivers particulars
of a new AR to the Registrar of Companies not later than six weeks afterwards.  Without such a
provision, a non-Hong Kong company could find itself in breach of the obligation, under the new
s333A, to keep the details of an AR registered at all times.

Referring to the new s335(1), which mirrors the existing section 335(1) and requires inter
alia the particulars of any alteration made in the AR, to be delivered to the Registrar of
Companies for registration within 21 days after the date of the alteration, your response states:
“The new provision does, therefore, contain a statutory grace period for registering details of the
change in authorised representative with the Companies Registry...”

However, the new s335(1), which is similar to the existing s335(1) in this respect, does
not appear to fully address our concern.  While s335(1) would require a return to be submitted
within 21 days of an AR ceasing to act as AR, or within 21 days of a new AR being appointed, it
appears to be silent on the issue of any interval that may arise between the cessation of office of
one AR and the appointment of a new AR, i.e. it does not appear to limit the interval in any way
and it does not deem any specific maximum period to be treated as complying with s333A(1).
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Under the circumstances, it appears that compliance by a non-Hong Kong company with
s335(1) would not necessarily prevent it from being in beach of s333A and that there may be
some inconsistency between the two provisions.

Schedule 4  -  Draft Committee Stage Amendments

           The Society has no comment on the draft Committee Stage Amendments, other than to
note that they appear to make some improvements to the relevant provisions of Schedule 4 of the
Bill.

Yours sincerely,

PETER TISMAN
TECHNICAL DIRECTOR

(BUSINESS MEMBERS & SPECIALIST PRACTICES)

PMT/JT/ay
Encl.

c.c. Clerk to the Bills Committee on the Companies (Amendment) Bill 2003 (Attn. Ms. Anita Sit)




