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   18 May 2004

Ms Katie Yip
Secretary
The Hong Kong Association of Banks
Room 525
Prince’s Building
Central
Hong Kong

Dear Ms Yip,

Bills Committee on
Companies (Amendment) Bill 2003

Thank you for your letter of 7 May 2004.  We write to respond
to the query raised in your letter.

Let me clarify our policy intent.  A non-Hong Kong company
which is registered under Part XI of the Companies Ordinance is only
obliged to register a charge under one of the following situations –

(a) when it creates a charge on property in Hong Kong;
(b) when it acquires property in Hong Kong that is subject to charge.

Where a non-Hong Kong company has property outside of
Hong Kong over which it creates a charge and then brings that property
into Hong Kong, there is no obligation to register such a charge.

We propose to add a new Section 91(2) to clarify the above
policy intent.  Section 91(1) and 91(2) will read as follows –
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“91(1)  This Part extends to charges on property in Hong Kong of a
non-Hong Kong company registered under Part XI that are created,
and to charges on property in Hong Kong that is acquired, by the
company.

91(2)  Notwithstanding subsection (1), this part does not extend to
charges on property in Hong Kong of a non-Hong Kong company
registered under Part XI if the relevant property was not in Hong
Kong at the time the charge was created by the company, or at the
time it was acquired by the company subsequent to the creation of the
charge.”

We would be most grateful for your views on our proposed
CSAs by 19 May 2004 since we intend to respond to the Bills Committee
at its meeting on 20 May 2004.  Should you have any queries, please
feel free to contact us.

Yours sincerely,

( Shirley Lam )
for Secretary for Financial Services

and the Treasury

c.c.
R of C (Attn : Mr G W E Jones & Ms Dorothy Silkstone)
Clerk to Bills Committee (Attn : Ms Anita Sit)


