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Dear Ms. Wong

Education Reorganization (Miscellaneous Amendments) Bill 2002

Thank you for your letter of 21 November 2002 with regard to the
above Bill. We have consulted the Civil Advisory Division of the Department
of Justice and the Law Draftsman’s office. Our response is set out below.

I would like to clarify that Clauses 42 and 43 of the Bill are to preserve
the rights and liabilities of the Director of Education (DE) and the Education
Department (ED) by vesting them in the Permanent Secretary for Education and
Manpower (PSEM) and Education and Manpower Bureau (EMB) respectively.
The provisions of Clause 43 are to enable PSEM and EMB to continue the
actions that may be taken by or against DE and ED in relation to those property
and rights prior to the legislative amendments. Clause 43 does not confer any
additional rights on PSEM and EMB which DE and ED do not have under the

current legislation.

Clause 43(1) states that the provisions in that section apply to the extent
that they are appropriate in the circumstances and consistent with the Ordinance.
Clause 43(5) makes it clear that PSEM and EMB may sue on, recover or enforce
the right and property vested in them, and Clause 43(6) puts it beyond doubt that
if the property or right to be enforced is a chose in action, it is not necessary for
PSEM or EMB to give a notice of transfer to the person bound by the chose in
action. Neither Clause 43(5) nor (6) provides that PSEM and EMB may
institute legal proceedings falling within the scope of the Crown Proceedings
Ordinance in their own names.
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PSEM and EMB are part of the Government and any civil proceedings
by or against them would be civil proceedings by or against the Government and
Section 13 of the Crown Proceedings Ordinance can apply automatically (if
such civil proceedings fall within the scope of the Crown Proceedings
Ordinance).  Clause 43(5) and (6) of the Bill do not require such actions to be
brought by or against PSEM and EMB in their own names and are therefore not
inconsistent with Section 13 of the Crown Proceedings Ordinance.

Yours sincerely,

(Raymuord Poon)
for Secretary for E¢yication and Manpower

c.c. D of J (Attn.: Ms Grace Leung and Ms Vivian Fung)



