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Dear Mr Poon,

Education Reorganization (Miscellaneous Amendments) Bill 2002

I refer to your letter of 10 December 2002.

I do not dispute the explanation in the Administration's letter of 22
November 2002 that clause 43 does not confer any additional rights on PSEM and
EMB which DE and ED do not have under the current legislation.  Although clause
43(5) and (6) does not expressly provide that PSEM and EMB may institute legal
proceedings (falling within the scope of the Crown Proceedings Ordinance) in their
own names, the effect of the two sub-clauses seem otherwise.

Clauses 42 and 43 are similar to the savings and transitional provisions
in the Hong Kong Tourist Association (Amendment) Ordinance 2001 (3 of 2001), the
Urban Renewal Authority Ordinance (Cap. 563) and the Hong Kong Science and
Technology Parks Corporation Ordinance (Cap. 565).  These three Ordinances relate
to the establishment of statutory bodies which are legal entities separate from the
Government.  The Provision of Municipal Services (Reorganization) Ordinance (Cap.
552) contains certain similar provisions for the vesting of property, rights and
liabilities of the Provisional Urban Council and the Provisional Regional Council in
the Government when the two Councils cease to exist.



The present context is different, because the reorganization takes place
within the Government.  It may be relevant to compare the captioned Bill with the
Resolution (L.N. 106 of 2002) made under section 54A of the Interpretation and
General Clauses Ordinance (Cap. 1) which effects the transfer of statutory functions of
Secretaries within the Government.  No provision similar to Clause 43(5) or (6) is
provided in the Resolution.

Clause 43(5) also provides that PSEM or EMB may be sued for any
liability to which he or it is subject under Clause 42(5).  It may be possible for third
parties who are not aware of section 13 of the Crown Proceedings Ordinance to rely
on clause 43(5) and institute civil proceedings (other than judicial review) against
PSEM or EMB rather than the Secretary for Justice.

To avoid any confusion, I would urge the Administration to reconsider
the need for Clause 43(5) and (6) in the Bill.  It is clear from Clause 43(1) that the
provisions in that clause apply without limiting the generality of Clause 42.  Clause
42(5) provides for vesting of all property, rights and liabilities of DE or ED in PSEM
or EMB, as appropriate.  If it is the policy intention of Clause 43(6) to make clear
that no notice of transfer has to be given to the person bound by a chose in action, the
sub-clause may be redrafted to give effect to that intent.

Unless the above point is resolved, it would be helpful if a representative
of the Department of Justice could be present at the Bills Committee meeting when
the issue is discussed.

Yours sincerely,

(Bernice Wong)
Assistant Legal Adviser

c.c. D of J (Attn. Miss Grace Leung, GC and Ms Vivian Fung, SGC)
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