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Hong Kong

Dear Miss Lau,
Construction Industry Levy (Miscellaneous Amendments) Bill 2003

| am looking at the legal and drafting aspect of the Construction Industry
Levy (Miscellaneous Amendments) Bill 2003 and would be grateful if you could
clarify the following matters:-

1. Adaptation of laws

Part 3 of the Bill (clauses 37 and 38 and Schedules 1 and 2) seeks to
adapt certain provisions of the Industrial Training (Construction Industry) Ordinance
(Cap. 317) and the Pneumoconiosis (Compensation) Ordinance (Cap. 360) with the
view to bringing them into conformity with the Basic Law and with Hong Kong's
status as a Specia Administrative Region of the People's Republic of China. The
adaptation exercise essentially replaces.-

(@ thereferenceto "Governor' by "Chief Executive";

(b)  thereferenceto "Governor in Council” by "Chief Executive in Council”;
and

(c) thereferenceto"i71E " inthe Chinesetext by "17 k&,

However, the reference to "the Crown" in various sections of Cap. 317
and Cap. 360 are not sought to be adapted in the Bill. Please explain the reason for
not doing so. Please also advise whether the Administration has a timetable for
adapting the reference to "the Crown" in these legidlation.

2. Interpretation of "employer" (clause 3



Under clause 3, "employer” means "a person for whom construction
operations are carried out by a contractor, whether under a contract or otherwise".
Please clarify:-

(1) whether the term "employer” used in the Bill refers to the person who
engages another person (or party) to carry out construction operations,
and

(i)  whether the relationship between these personsiis, in fact and in law, of
employment under the Employment Ordinance (Cap. 57).

3. Interpretation of "contract of employment” (clause 3

Under clause 3, "contract of employment” has the meaning assigned to it
in section 2(1) of the Employment Ordinance. The relevant parts of section 2(1) of
the Employment Ordinance provide as follows:-

" 'contract of employment’ means any agreement, whether
in writing or oral, express or implied, whereby one person
agrees to employ another and that other agrees to serve his
employer as an employee and aso a contract of
apprenticeship; ...

‘employer' means any person who has entered into a
contract of employment to employ any other person as an
employee and the duly authorized agent, manager or factor
of such first mentioned person”.

Please explain, in the light of the above definition, the application of the
terms "employer" and "contract of employment” in the various provisions of the Bill.

4. Application of the Bill to various parties involved (clause 3)

The proposed section 2(2)(a) (clause 3) of the Bill provides that, for the
purposes of the Bill, where a person carries out any construction operations for any
other person under a contract of employment, the construction operations shall be
regarded as carried out-

) by that other person (that is, the employer), or
(i) by the first-mentioned person (that is, the employee), where the

first-mentioned person (that is, the employee) is a contractor by virtue of
the definition of "contractor" under the Bill.
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Please explain why a contract of employment and thus an
employer-employee relationship under the Employment Ordinance is relevant in
determining whether a particular contractor should be regarded as the party carrying
out the construction operations.

5. Clause 4 - Value of construction operations

The proposed section 2A(1)(b) (clause 4) provides that for the purposes
of this Bill, "value", in relation to construction operations where the construction
operations are not carried out under a construction contract, means the reasonable
consideration to be expected on the open market in respect of the carrying out of such
operations.

The above provision presumably adopts the open market price for
carrying out the construction operations. Construction operations which are not
carried out under a construction contract may be carried out over a time span of
months or even years. For greater certainty, do you think a timing for the valuation
of the open market price of such construction works should be clearly set out in the
Bill?

0. Clause 5 - Exemption in respect of certain construction operations in domestic
premises

The proposed section 3A(1) (clause 5) provides that the Bill does not
apply to construction operations which are carried out for a person who occupies or
owns any domestic premises and the sole or principal purpose of which isto decorate,
alter, repair, maintain or renovate the premises or any part thereof. However, where
a person occupies or owns more than one domestic premises in the same building and
at the same time such construction operations are carried out in respect of more than
one of those premises or parts of more than one of those premises, and the aggregate
of the respective values of the construction operations so carried out exceeds the
specified amount (i.e. $1,000,000), the provisions of the Bill applies (proposed section
3A(2)).

Do the above provisions apply in the case of sole aswell as joint owners
of domestic premises?

There is a situation where, for example, a person who owns (or jointly
owns with his wife) one flat as the matrimonial home and who also owns (or jointly
owns with his parents) another flat in the same building as his parents residence.
Would the Bill apply if this person chooses to renovate both flats at the same time at a
total price exceeding $1,000,000?

7. Clause 6 - Powers of the Construction Industry Training Authority
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The Bill seeks to empower the Construction Industry Training Authority
to engage the services of other bodies to provide training courses for the construction
industry and to assess the standards of skills of any person in the industry (proposed
section 6(2)(f)).

Do you think whether it is desirable to define "bodies’ under the
provision (for example, limited companies, statutory corporations, etc)?

Could | have your reply to the above questions in bilingual form on or
before 15 October 2003? Thank you.

Yours sincerely,

Kitty Cheng
Assistant Legal Adviser
cc. LA
CAS(2)1



