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8 November 2003

Miss Kitty Cheng,

Assistant Legal Adviser,
Legidative Council Secretariat,
Lega Service Division,
Legidative Council Building,
8 Jackson Road, Hong Kong.
(Fax: 2877 5029)

Dear Miss Cheng,
Construction Industry Levy (Miscellaneous Amendments) Bill 2003

| refer to your captioned letter dated 6.10.2003 seeking clarification on
certain legal and drafting aspects of the captioned Bill (the Bill).

1. Adaptation of laws

The Bill seeks to, among other things, adapt the references to “Governor” to
“Chief Executive’, “Governor in Council” to “Chief Executive in Council” and “~F
F” to “I k3" under the corresponding provisions of the Industrial Training
(Construction rndustry) Ordinance (Cap. 317) and the Pneumoconiosis
(Compensation) Ordinance (Cap. 360).

The adaptation of the references to “Governor” , “Governor in Council” and
“sF3EEN is pure adaptation. The amendments are straightforward and should
therefore be dealt with in the current exercise. As regards the adaptation of the
references to the “Crown” under Cap 317 and Cap 360, it does not involve pure
adaptation, but requires legidative amendments pending policy deliberations. It
will be dealt with separately.

2. Interpretation of “employer” (Clause 3
In Clause 3, the term “employer” is defined to mean ‘a person for whom

construction operations are carried out by a contractor, whether under a contract or
otherwise’. This definition includes a person who engages another person (or party)



to carry out construction operations. The expression "person for whom...are carried
out..." is used in sections 4 and 9 of the Buildings Ordinance (Cap. 123) which are
relevant to the definitions of "contractor” and "authorized person”. The reason for
adopting the quoted expression is to bring consistency among Caps. 123, 317 and
360 in this regard.

Under the provisions of the Bill, it is possible for a person to carry out
construction operations for an "employer” (as defined in Clause 3 of the Bill) under a
“contract of employment” (as defined in the Employment Ordinance (Cap. 57)).
However, the definition of “employer” under the Bill does not automatically entail a
relationship of employment under the Employment Ordinance between the parties
concerned. In fact, the "contractor' (as defined in Clause 3 of the Bill) does not
have to be an employee of the "employer" and, in most cases, he/sheis not.

3. Interpretation of “contract of employment” (Clause 3

The term "employer" appearing in the Bill would have to be construed in
accordance with the definition of "employer” to be added to section 2(1) of Cap. 317.
In fact, the term has long been used in the construction industry in a way that has
been reflected in the definition as provided in the Bill.  For the purpose of Cap. 317,
the term “employer” carries a different meaning to that under the Employment
Ordinance, Cap. 57.

As pointed out in our response in item 2, the definitions of “employer” and
“contractor” do not preclude the possibility that there exist a relationship of
employment in the sense under the Employment Ordinance. For example, a
construction company could order its staff, who are its employees under a contract of
employment, to carry out the construction operations. Our policy intention is to
exclude, under normal circumstances, employees from being regarded as “ contractor”
and thus being held liable to perform the duties of “contractor” (such as giving
notices to CITA and paying levy) imposed under Cap. 317.

To this end, the term "contract of employment” is introduced in Clause 3 of
the Bill (in section 2(1) of Cap. 317 as a new definition and in the definition of
"construction contract") to make it clear that a “construction contract” does not
include a contract of employment. Also, the term has been used in the new section
2(2) which seeksto clarify the identities of the “employer” and “ contractor” involved
under the special circumstances that a person carries out construction operations for
another person under a contract of employment.

4. Application of the Bill to various parties involved (Clause 3)

Under Cap. 317, the obligation to pay levy (as well as other obligations and
duties) is imposed on the contractor. It is not our intention to render an ordinary
employee (who is not a contractor under section 9 of Cap. 123) liable as a contractor
under Cap. 317 merely because he is asked to carry out construction operations for



his employer in his course of employment. The new section 2(2)(a)(i) is to make
sure that where such an ordinary employee is asked to carry out construction
operations for his employer under a contract of employment, the liability to pay levy
(as well as other obligations and duties imposed on a contractor) will be imposed on
the employer instead of the employee.

On the other hand, if the employee concerned is a contractor under section 9
of Cap. 123, and is asked to carry out construction operations, the new section
2(2)(a)(ii) provides that he/she shall be regarded as the contractor for the purpose of
Cap. 317.

5. Clause 4 — Value of construction operations

In the case where the construction operations are not carried out under a
construction contract, CITA will identify the Authorised Persons (AP) registered
under section 4 of Cap. 123 or appointed under section 34(3) of Cap. 317 and assess
the levy due from the contractors according to the certified value issued by AP over
the period when the construction operations are carried out.

In the event AP is unable to provide certified value in relation to the
construction operations, CITA will apply the various construction costs indices'
prevailing in the period when the construction operations are performed to arrive at
an “open market value”. For example, if the construction operations were carried
out in 2001, reference would be made to the relevant construction costs indices for
the same period in determining the open market value in respect of the operations.
Therefore, it is neither desirable nor necessary to specify a timing for the
determination of the open market price.

6. Clause 5 — Exemption in respect of certain construction operations in domestic
premises

The section applies to sole as well as joint ownership. In that case, the
hypothetical situation described in paragraph 3 under point 6 of your letter will be
subjected to the proposed section 3A(2).

However, we are prepared to further revise the section to reflect more clearly

our policy intent that a person shall be regarded as a person who occupies or owns a
domestic premises if he occupies or owns any part of the premises.

7. Clause 6 — Powers of the Construction Industry Training Authority

There is no legal ambiguity arising from the new section 6(1)(f). To alow
for future flexibility, we do not consider that there is a need to define "bodies’ here.

! Theindices normally used are those published by Davis Langdon & Seah and Levett & Bailey. Indiceson
average unit rates of [BQ] items, construction costs in HK$/M? Construction Floor Area and Tender price will
be adopted for the determination of the open market value.



Yours sincerely,

(Miss Shirley LAU Sze-mun)
for Secretary for Education and Manpower



