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1 April 2003

Miss Monna LAI
Assistant Legal Adviser
Legal Service Division
Legislative Council Secretariat
Legislative Council Building
8 Jackson Road, Central
Hong Kong
(Fax No: 2877 5029)

Dear Miss LAI,

Ocean Park Bylaw

Thank you for your letter of 24 March 2003.

For your questions, Ocean Park Corporation’s replies are
reproduced at the Annex.

Please feel free to call me in case of enquiries.

Yours sincerely,

(WONG Kwok-wing)
for Secretary for Home Affairs

c.c. Department of Justice (Miss Leonora IP & Mr John WONG)
Ocean Park Corporation (Mr Matthias LI)
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Ocean Park Corporation’s replies

Section 5(7)(m)

Our understanding of the difference between “prayer assembly” and “public
prayer” is that:

! the phrase “prayer assembly” denotes a congregation or a sizeable
gathering for religious worship or religious ceremony;  whereas

! the phrase “public prayer” is less specific, and could either mean praying
(such as saying grace) in the public, or a “gathering” of people who pray
and practise a religion in the public place.

Since an assembly which involves a sizeable gathering and/or religious
ceremony is likely to interfere with the activities in the Park, OPC’s policy intent
is to ban such assembly so as to avoid potential disruption to the normal
operations of the Park and/or nuisance to visitors.

Taking into consideration the Legislative Council Secretariat’s apparent
concern, however, we are prepared to further amend s5(7)(m) to the effect that it
will only be unlawful to conduct a “religious assembly” in the Park if (i) the
religious assembly may interfere with the normal operation of the Park and (ii)
there is no authority granted in writing by the Corporation. We propose the
amended section should read as follows:-

“without the prior written approval of the Corporation, deliver a public speech,
public lecture or public sermon or conduct a religious assembly that may
interfere with the operation of Ocean Park.”

A more general term “religious assembly” is proposed to reflect the policy
intent.

Section 14(5)

If the Chinese word “某” is added, the language flow of the phrase would be
affected.  We consider that it is not necessary to render the article “an” every
time it appears in a phrase.  Moreover, the legal effect of the phrase would not be
affected by not adding the Chinese word. Accordingly, we are of the view that no
change to the Chinese text of the section is required.

Section 19(2)

We note the words “以移走” in the Chinese text do correspond to the meaning of
“to remove” in the English text.  If the words “可以移走” are adopted, however,
it would change the meaning to “may remove”, and would be inconsistent with

Annex
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the English text.  Accordingly, we are of the view that no change to the Chinese
text of the section is required.


