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Dear Ms Fung,

Dutiable Commodities (Amendment) Regulation 2003

(L.N. 136 of 2003)

Thank you for your letter dated 9 June 2003.  I set out below the
Administration’s response to your questions.

Regulation 67A(6) offence

2. It is proposed that if the labelling requirements in the new regulations
67A(1) and (2) are not complied with or if a label falsely describes the alcoholic
strength, the importer or manufacturer of the liquor in Hong Kong commits an offence
under the new regulation 67A(6).  The offender shall be subject to a maximum fine of
level 5 or $50,000.

3. The new regulation 67A(6) may be construed as creating a strict liability
offence.  The offence in question is not “truly criminal” in character.  Nevertheless, the
provisions relate to an issue of social concern, namely, to raise and to protect revenue.
The creation of strict liability will be effective to promote the objects of the provisions
by encouraging greater vigilance to prevent the commission of the prohibited act –
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greater vigilance would be encouraged by not requiring the prosecution to prove
knowledge on the part of the offender relating to the label.

4. The importer or manufacturer is encouraged to set up an effective system
to enable him to comply with the requirements in the new regulation 67A.  He has to
ensure that the system would enable him to label his liquors in accordance with the
new provisions.  This is a reasonable requirement as it is within the control of the
importer or manufacturer to comply.

5. We propose a statutory defence of no knowledge, no reason to suspect
and reasonable diligence.  Such a defence would advance the legislative objective by
permitting it to be attained without convicting blameless persons.   

6. Under the new regulation the Prosecution will still bear the burden of
proving whether the labelling requirements are complied with and whether the
information in the labels falsely describes the alcoholic strength.

Home-brewed liquor

7. The Administration does not intend to apply the labelling requirement to
home-brewed liquor.  As stated in the explanatory note of the Amendment Regulation,
we require a container of liquor imported into or manufactured in Hong Kong for local
consumption to bear a label stating the alcoholic strength for the purpose of assessment
of duty.  The new regulation 67A(1) prescribes the time at which the liability for a
liquor container to bear a label would be triggered.  It is stated that before a liquor
manufactured in Hong Kong is removed from the premises on which it is
manufactured (but not removed to a bonded warehouse), it should bear a label.

8. As home-brewed liquor is brewed for immediate consumption at home,
the labelling requirement as described in paragraph 7 should not be triggered.

9. In any case, our intention is that a liquor container is required to bear a
label before the time duty is payable, allowing the Customs and Excise Department
(C&ED) to assess duty with reference to the label.  The home-brewed liquor exempted
from duty under regulation 12(ga) will not become duty payable, and will not be
assessed by C&ED to duty.  We will not expect such liquors to be labelled.

Reference to “Subregulation (1)” in the new regulation 67A(4)

10. The Administration considers that it is appropriate to refer to
“Subregulation (1)” in the new regulation 67A(4).  Regulation 67A(4) disapplies the
requirement for liquor containers to be labelled in regulation 67A(1) from liquors
imported into or manufactured in Hong Kong for local consumption on or before, or
within 12 months after, the date of commencement of the Amendment Regulation.  As
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there is no requirement for the containers to be labelled in the first place, it follows that
the specifications regarding a label and the offence provision, etc, in the other
subregulations of regulation 67A will not be applicable.  Therefore, the Administration
is of the view that there is no need to replace “Subregulation (1)” in regulation 67A(4)
by “This regulation”.

Assessment of duty for liquors exempted under regulation 67A(5)

11. According to a survey conducted by C&ED, 98% of all liquors in bonded
warehouses (i.e. after import or manufacture) and in retail outlets already carry labels
with descriptions of their alcoholic strength.  The other 2% do not have any labels
because, for example, the liquor was imported many years ago when it was not a
standard requirement to require liquor for export to bear labels.  If the importer of such
liquor is unable to obtain the information needed for the label because the
manufacturer of the liquor has ceased operation, it is exempted from the labelling
requirement in the new regulation 67A(3).  All trade associations and traders consulted
have indicated that generally they will have no difficulty in complying with the
labelling requirement.  We expect that only a tiny fraction of liquors may require
exemption under this regulation.

12. If a trader cannot, with reasonable diligence, ascertain the alcoholic
strength from the manufacturer, regulation 67A(5) provides that the Commissioner of
Customs and Excise may waive the labelling requirement for the liquors on
application.  In such circumstances, C&ED will draw samples of the liquors to
ascertain the alcoholic strength for the purpose of duty assessment.

13. One of the main purposes of the Amendment Regulation is to introduce a
labelling requirement for the purpose of duty assessment by C&ED.  Nevertheless, as
explained, the vast majority of all liquors in retail outlets already carry labels with
descriptions of their alcoholic strength.  Therefore, consumers are informed of
alcoholic strength in the majority of cases.

Enforcement during the 12-month grace period

14. We propose in the Amendment Regulation that the labelling requirement
should take effect 12 months after the commencement date.  This is a grace period for
importers and local manufacturers to make preparations to comply with the
requirement.  During the consultation that C&ED conducted with major liquor traders
and trade associations, the lead-time for liquor which does not currently bear an
acceptable label to comply with the labelling requirement was welcomed by the trade.
Such a lead time will be necessary for importers to place a request for manufacturers to
make these labels and for manufacturers to prepare them.
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15. Under existing requirements, traders have to declare in their dutiable
commodities permit, inter alia, the type and alcoholic strength of their liquor for the
purpose of duty payment.  C&ED conducts risk-based sampling of liquor for
laboratory analysis to verify the alcoholic strength.  Currently, samples are collected
for the majority of liquors declared with alcoholic strength below 30% (which attracts
lower duty than liquors with alcoholic strength above 30%) and liquors in suspicious
cases.

16. Duty assessment during the 12-month grace period will be akin to what
C&ED is currently doing as set out in paragraph 15 above.

17. I hope the above helps to clarify matters.  Please feel free to contact me if
you have any questions concerning this reply.

Yours sincerely,

(Miss Erica Ng)
for Secretary for Financial Services and the Treasury

c.c. Law Draftsman  (Attn: Ms Selina S C Lau)
LO(CL) (Attn: Ms Karen Lee)
C of C&E (Attn: Mr Chow Kwong)


