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Dear Mr LO 
 

Companies (Amendment) Bill 2004 
 
 I refer to your letter dated 23 November 2004 (“the Letter”) and the 
Paper provided by the Administration on “Follow-up actions arising from the 
discussion at the meeting on 13 January 2005” (“the Paper”) received by me on 
1 February 2005 and have the following comments: 
 
Section 3(3) of the 23rd Schedule 
 

(a) I have the following doubts on the policy intent of section 3(3) of 
the 23rd Schedule: 

 
(i) Whether section 3(3) of the 23rd Schedule can be applied 

to a cross-holding of rights in a structure depicted in 
diagram 2? 

 
You have set out your interpretation of section 3(3) of the 
23rd Schedule in the following paragraphs of the Paper: 

 
‘6. As regards whether section 3(3) of the proposed 
Twenty-third Schedule will apply in this situation, we 
have sought further clarification from the Department of 
Trade and Industry (DTI) of the United Kingdome (UK) 
on the application of paragraph 10 of Schedule 10A to the 
UK Companies Act 1985 on which section 3(3) of the 
proposed Twenty-third Schedule is modeled.  We have 
been advised that the interpretation of the relevant 
provisions in the Companies Act is a matter for the courts.  



-  2  - 
 

However, subsequent to our latest enquiries with the DTI, 
our attention have been drawn to a number of observations.  
According to the observations, it is generally considered 
that paragraph 10 of Schedule 10A of the UK Companies 
Act 1985 should be read as applying to voting rights in an 
undertaking held by the same undertaking itself, and that 
the paragraph should not be taken as applying to a cross-
holding of rights in a structure depicted in Diagram 2 
above.’ 

 
‘12. Having regard to the latest clarification from the 
DTI of the UK, it is now apparent that section 3(3) of the 
proposed Twenty-third Schedule would not apply as an 
off-setting rule in a scenario of cross-holding of rights 
between the parent and subsidiary undertakings.  We are 
now doing further research into the intent and application 
of paragraph 10 of Schedule 10A to the UK Companies 
Act 1985 on which section 3(3) of the proposed Twenty-
third Schedule is modeled.  We would revert to Members 
on this later.’ 

 
Your above interpretation appears to be inconsistent with 
your following interpretation as set out in paragraph 5 of 
the Letter: 

 
‘“Any rights held by the undertaking itself”, referred to in 
section 3(3) of the 23rd Schedule, arise when the 
subsidiary undertaking, vis-à-vis other rights holders, 
acquire such voting rights in itself.  This can be the case 
when the subsidiary undertaking holds certain voting 
rights in the parent undertaking (e.g. through owning 
shares of the parent undertaking or a control contract), 
hence indirectly holding voting rights in itself.  In this 
connection, the “rights held by the undertaking itself” are 
of the same type as “the voting rights” referred to in 
section 3(1) of the same Schedule in order for them to be 
reducible under section 3(3).’ 

 
Please clarify. 

 
(ii) whether distinction has to be drawn between a subsidiary 

undertaking which is a body corporate and a subsidiary 
undertaking which is not a body corporate as proposed in 
sections 2(1)(a) and 2(1)(b) of the 23rd Schedule when 
applying section 3(3) of the 23rd Schedule? 
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You mentioned that section 3(3) of the proposed Twenty-
third Schedule is modeled on paragraph 10 of Schedule 
10A to the UK Companies Act 1985.  As I have pointed 
in the previous meeting of the Bills Committee, no 
distinction is drawn between a subsidiary undertaking 
which is a body corporate and a subsidiary undertaking 
which is not a body corporate in the definition of 
“subsidiary” under the UK Companies Act 1985.  
However, in the light of the distinction as proposed in 
sections 2(1)(a) and 2(1)(b) of the 23rd Schedule and the 
change of the scope of application of section 3 in the 
Companies (Amendment) Bill 2004 as compared to that in 
the Companies (Amendment) Bill 2003, it appears that the 
reduction of rights as stipulated in section 3(3) will only 
be applied to the situation when the subsidiary undertaking 
is not a body corporate.  Please clarify. 

 
(b) I have the following observations on the scenario as set out in your 

Diagram 2: 
 

(i) Section 7(b) of the 23rd Schedule provides that “rights held by a 
person as nominee for another shall be treated as held by the 
other”. 

 
 Section 7(c) of the 23rd Schedule provides that “rights shall be 

treated as held as nominee for another if they are exercisable only 
on his instructions or with his consent or concurrence”. 

 
(ii) If the 20% of the voting rights in E held by Partnership F (a 

subsidiary undertaking of E) (“the Rights”) are exercisable only 
on E’s instructions or with its consent or concurrence, it appears 
that the Rights shall be treated as held by F as E’s nominee under 
section 7(c).  Applying section 7(b) of the 23rd Schedule to 
Diagram 2, it appears that the Rights held by F as E’s nominee 
shall be treated as held by E. 

 
(iii) Unless the contrary intention is expressly provided in the Bill, in 

determining the relationship of parent undertaking and subsidiary 
undertaking between E and other undertakings, the voting rights 
of E shall be reduced by the 20% held by itself in accordance 
with section 3(3) if the 20% of voting rights in E held by F are 
treated as being held by E in itself in accordance with sections 
7(b) and 7(c). The majority of voting rights in E should be 
calculated on the basis of the remaining 80% voting rights i.e. 
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any party holding more than 40% of E’s voting rights shall be E’s 
parent undertaking. 

 
Section 128(3) 
 
 Paragraph 17 of your Paper mentioned that ‘Section 128(3) of the CO 
was enacted in 1974.  So far, we are not able to trace the legislative intent then, but 
are aware that it was modelled on the previous paragraph 3 of the Schedule 5 to the 
Companies Act 1985 (before it was amended under the Companies Act 1989).’. 

 
 Please clarify how can the 1974 CO be modelled on the 1985 
Companies Act. 
 
 It is appreciated that your reply in both Chinese and English could reach 
us as soon as possible. 
 
 
  Yours sincerely 

 
 
 
 
 
 (Monna LAI) 
 Assistant Legal Adviser 
 
 

c.c. DoJ (Attn: Mr K F CHENG, SALD) 


