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Dear Mr CHAN 
 

Protection of Endangered Species of Animals and Plants Bill (“the Bill”) 
 
  I refer to your letter of 14 May 2005 and have the following comments: 
 
Section 2 
 
Convention Instrument 
 
 Your view is that the instruments cover mostly guidelines that are more 
technical in nature and will not affect the basic principles of CITES that are 
incorporated in the main body of this Bill.  As the contents of these instruments may 
need to be updated or modified from time to time by the Conference of Parties, you 
therefore consider it more appropriate to set out these elaborate guidelines in Schedule 
3 of the Bill and to empower the SETW to amend the Schedule by an Order published 
in the Gazette so as to ensure the timely incorporation of the relevant changes into the 
Hong Kong domestic law. 
 
 I concur that some of the provisions in Schedule 3 are technical in 
nature.  However, some of the terms are defined under section 2 by drawing 
references to the meaning assigned to them in Schedule 3 and change of meaning of 
these terms may have impact on the implementation of the provisions of the Bill.  
For example, a person who commits an offence under section 5 is liable on conviction 
to a fine of $100,000 and to imprisonment for 1 year.  But under section 10, if the 
court is satisfied that his act was carried out for commercial purposes, that person, 
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instead of being liable to the penalty prescribed under section 5, is liable to a fine for 
$5,000,000 and to imprisonment for 2 years.  Therefore, a change in the definition of 
“commercial purposes” in Schedule 3 will affect the operation of the other sections in 
the Bill. 
 
Re-export Certificate 
 
 “Export” is a general term and should apply to the whole Bill. 
 
Section 3 and 22 
 
 Article VII of CITES stipulates that the regulations of trade in 
specimens of species included in Appendix I, Appendix II and Appendix III shall not 
apply to the transit or transhipment of specimens through or in the territory of a Party 
while the specimens remain in Customs control. 
 
 Your view, which I do not share, is that “remain in customs control” 
may be interpreted to mean direct control such as taking into possession or custody, or 
other indirect control such as when the goods or objects are subject to any specific 
directions by the relevant authority.  Goods or objects brought into Hong Kong by a 
carrier are subject to customs control before clearing customs even if they are not 
under direct control of a customs officer. 
 
 In the light of your interpretation, all the goods or objects brought into 
Hong Kong by a carrier are subject to customs control and thus fall within the 
boundary of “remain in custom control” as provided in Article VII of CITES.  Is 
there any goods of objects brought into Hong Kong by a carrier not subject to customs 
control?  If the goods and objects are exempted from CITES, should they also be 
excluded from the Bill, the main purpose of which is to give effect to CITES? 
 
Clauses 23 and 52 
 
 I note that the policy intent is that re-export certificates will be issued 
under section 53 when newly added CITES species are already subject to control in 
some importing countries but yet to have been included in our local Ordinance 
pending legislative amendments. 
 
 As the policy intent of section 48 is to ensure timely incorporation of the 
relevant changes into our domestic law, should SETW exercise her power under this 
section to incorporate the newly added CITES species in the relevant Schedule so that 
the Director can issue the certificates under section 23 instead of issuing certificates 
for species not covered by the Bill under section 52? 
 
 
Section 26 
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 Section 26(4) of the Bill provides that if the holder lodges an appeal 
under section 46(1) against the Director’s decision relating to the cancellation of the 
relevant licence, the Director shall return the licence to that holder pending the 
determination of the appeal by the Administrative Appeals Board. 
 
 If the licence holder will not be able to use the licence for the export or 
re-export of specimens before the determination of the appeal by the Administrative 
Appeals Board due to administrative measures, what is the purpose of returning the 
licence to him?  If the Administrative Appeals Board subsequently revokes the 
Director’s decision relating to the cancellation of the relevant licence and the holder 
suffers loss or damage due to delay of the export or re-export of the specimens, can 
the licence-holder recover the loss or damage from the Government? 
 
 This policy does not appear to be congruent with the policy manifested 
in section 46, in particular subsection (4) which provides that where the appeal is 
against a decision relating to the cancellation of a licence under section 26, the 
decision shall not become effective pending the determination of the appeal by the 
Administrative Appeals Boards.  Please clarify. 
 
 It is appreciated that your reply in both Chinese and English could reach 
us by close of play, 22 June 2005. 
 
 
  Yours sincerely 

 
 
 
 
 (Monna LAI) 
 Assistant Legal Adviser 


