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Bills Committee on Chief Executive Election (Amendment)
(Term of Office of the Chief Executive) Bill

Follow up to meeting on 14 April 2005

(a) The Basic Law (BL) has made no express provision for the Chief
Executive (CE) to request for an interpretation by the Standing
Committee of the National People’s Congress (NPCSC). How do BL 43
and 48 provide the basis for the Acting CE to make a report to the State
Council to request the NPCSC to make an interpretation of BL 53(2)
regarding the term of office of the new CE?

1. Article 43 of the Basic Law provides that the Chief Executive shall be the
head of the HKSAR and shall represent the Region. He shall be
accountable to the Central People’s Government and the HKSAR in
accordance with the provisions of the Basic Law.

2. Article 48(2) of the Basic Law provides that the Chief Executive shall be
responsible for the implementation of the Basic Law and other laws which,
in accordance with the Basic Law, apply in the HKSAR.

3. Given that the Chief Executive has these constitutional powers and
functions, it is lawful and constitutional for the Acting Chief Executive to
make a report to the State Council and to recommend that the Standing
Committee of the National People’s Congress (“NPCSC”) be requested to
make an interpretation of the relevant provision(s) of the Basic Law 1f the
Acting Chief Executive considers that such an interpretation is necessary
for the effective implementation of the Basic Law.

4,  Inthe NPCSC Interpretation of 26 June 1999, it was noted in the preamble
that the State Council’s motion regarding the request for the relevant
interpretation was submitted upon the Chief Executive’s report furnished
under Article 43 and Article 48(2) of the Basic Law. The Chief
Executive’s power and function to submit a report to the State Council
under these articles of the Basic Law and to recommend that the NPCSC
be requested to make an interpretation was endorsed by the NPCSC.




(b)

(0

What arrangements are in place to address the question of the vacuum of
the Election Committee (EC) during the period from 13 July 2005 to
early 20072 Whether a new EC may be constituted between the expiry
of the term of the current EC and July 2007 and if so, whether it should
be so constituted so that it may perform if necessary on or after such
expiry the function of electing a new CE to fill any vacancy?

The term of the current Election Committee will expire on 13 July 2005,
and the election for a new Chief Executive will be held on
10 July (Sunday). Thus, the new Chief Executive should be elected by
the current Election Committee.

When the Chief Executive Election Ordinance was enacted in 2001, it was
anticipated that a gap would arise upon the expiry of its term. It was also
envisaged that after the intervening period had passed, the term of the
Chief Executive and that of the Election Committee would be more
synchronized in future.

The position of the SAR Government is that we will not form a new
Election Committee lightly as this may affect the review of the method for
selecting the Chief Executive in 2007. In the event of another vacancy
arising before 1 July 2007, the SAR Government will act in accordance
with the Basic Law and the Chief Executive Election Ordinance.

In the light of Hon Ronny TONG’s view, the Adminstraiton is requested
to improve the drafting of proposed section 3(14)(b) to remove any
ambiguity about the expiry of the term of office having to depend on
some definite terms of appointment.

Regarding the drafting of the bill, the Administration will examine the
clause in the light of the comments made by the Honourable Member to
see whether an ambiguity arises and, if so, how the wording should be
revised to avoid any ambiguity. The Administration will be ready to
discuss the technical drafting issues in detail when the clause by clause
examination commences.




(d)

10.

11.

(e)

12.

13.

To ensure that the meaning of “term” in the Bill is consistent with that
in the BL, the Administration should clarify whether the meaning of
“term” in BL50 and BL5S5 includes part of a term served by a CE elected
to fill a vacancy in the office of the CE arising before the expiry of the
normal five-year term.

We agree that it is essential that the meaning of the word “term” in the Bill
should be consistent with the Basic LLaw. It is our considered opinion that
this is the case. We hope that the proposed NPCSC Interpretation will
make the position clear beyond doubt.

Regarding Article 50 of the Basic Law, we note that the preceding Chief
Executive has not dissolved the Legislative Council under this Article.
Thus, Article 50 should not be an issue during the period 2002 to 2007.
We consider that this is an important issue, but not an urgent one that
needs to be addressed in the context of the current Bill,

Regarding Article 55 of the Basic Law, the Acting Chief Executive has
already invited all serving Executive Council Members to stay on and they
have all agreed to do so. Therefore, the constitutionality of the present
Executive Council 1s not in doubt.

The Administration should explain whether a by-election will be held to
fill a vacancy in the office of CE which arises within six months before
the expiry of the original term of office.

Article 53(2) of the Basic Law requires that in the event that the office of
the Chief Executive becomes vacant, a new Chief Executive shall be
selected within six months in accordance with the provisions of Article 45
of the Basic Law.

If a vacancy arises within six months before the expiry of the term of the
office of the Chief Executive whose office has become vacant,
arrangements would already be in hand for the next Chief Executive
election with a view to holding the election before the end of that term in
time for the person elected to be appointed and start a new term of office.






