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Dear Mr Kwai, 
 

Child Care Services (Amendment) Bill 2005 
 
 We are scrutinizing the legal and drafting aspects of the above Bill for 
and on behalf of Members and would be grateful if you could clarify the following: 
 
Clause 3 Interpretation 
 
Under the existing Child Care Services Ordinance (Cap. 243), a “child care centre” is 
defined to mean premises at which more than 5 children who are under the age of 6 
years are habitually received.  The Bill proposes to reduce the age from 6 to 3 years 
(other than those centres receiving children with disability or providing overnight 
accommodation).  Under the Education Ordinance (Cap. 279), a “school” is defined 
to mean, inter alia, an institution, organization or establishment which provides 
nursery or kindergarten education for 8 or more persons at any one time.  What is the 
Administration’s policy with regard to centres habitually receiving 6 or 7 children of 3 
to 6 years of age since they are currently regulated by the Child Care Services 
Ordinance but would fall outside the scope of both Ordinances if the Bill is passed?  
 
In the proposed section 2(2)(b)(i), would the Administration consider replacing “and” 
with “but”? 
 
Clause 4 Application 
 
It is proposed that the Child Care Services Ordinance would not apply to any school 
registered under the Education Ordinance satisfying all of the criteria in paragraphs (i), 
(ii) and (iii).  Please explain: 
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 (a) the need for paragraph (i) since children under the age of 3 years would 
not receive “nursery education” as defined in the Education Ordinance 
(the term meaning a one year course of education normally 
commencing when a child has attained the age of 3 years); 

 (b) the intent of paragraphs (ii) and (iii).  Does the Administration intend 
to specify that the Child Care Services Ordinance would not apply to 
any school registered under the Education Ordinance that provides 
overnight accommodation to children under the age of 6 years or 
receives more than 5 children with disability under the age of 6 years?  
It is advisable to clarify the policy intent and improve the drafting of 
Clause 4 to reflect the intent accurately. 

Clause 11 Inclusion in and removal from the registers referred to in regulation 3 

What is the intended date to be specified by the Director of Social Welfare by notice 
in the Gazette?  Why is such notice not subsidiary legislation?  What is the length 
of period allowed for application for inclusion in the register by virtue of the 
qualifications as principals or registered teachers?  Are there any other means by 
which these qualified persons are notified? 

Clause 15 Periodic inspection of premises 

Who are the persons presently specified by the Director for the purposes of Regulation 
23 to inspect the premises?  Why is it necessary to provide for inspection by an 
authorized person as an alternative? 

Clause 20 First Schedule amended 

What are the criteria of a suitable person to be included in the register pursuant to 
paragraph 2(c)(iii) of Part I and paragraph 2(b)(iii) of Part II of the proposed First 
Schedule?  Is there any distinction between “a suitable person” in this context and “a 
fit person” referred to in Regulation 4(3)(a)? 
 
Please consider if the drafting of the Chinese text of paragraph 2(c)(ii) of Part I and 
paragraph 2(b)(ii) of Part II of the proposed First Schedule can be improved. 
 

Yours sincerely, 
 
 
 

(Bernice Wong) 
Assistant Legal Adviser 
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