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Dear Bernice, 
 
 

Child Care Services (Amendment) Bill 2005 
 
 
 Thank you for your letter of 26 April 2005. 
 
 You have sought our clarifications on a number of issues regarding 
some clauses of the captioned Bill.  Our reply is set out in the following 
paragraphs – 
 
Clause 3 Interpretation 
 
You have raised the scenario that the proposed amendment will relax the 
current regulation on child care centres receiving children of 3 to 6 years 
under the existing Child Care Services Ordinance (CCSO) (i.e. centres 
habitually receiving 6 or 7 children of 3 to 6 years of age).  It is a relaxation 
arising from the proposed amendment and the Administration is fully aware 
of the scenario in the drafting of the Bill    For children aged 3 to 6, they are 
more ready to receive systemic education programme that could only be 
provided in a formal educational setting regulated by the Education 
Ordinance (Cap 279) (EO).  Centres habitually receiving 6 or 7 children of 3 
to 6 years of age which fall outside of the scope of both Ordinances are 



unlikely to survive as they would not be eligible for any financial assistance 
provided by the Government.  It is also unlikely that parents will opt for the 
services provided by such setting which takes advantage of the statutory 
exemption of non-registration. 
 
On the proposed Section 2(2)(b)(i) of the Bill, you have suggested the 
Administration to consider replacing the word “and” with “but”.  The choice 
of the word “and” with “but” is a conscious decision.  We use the word “and” 
at the end of the proposed section 2(2)(b)(i) for the following reasons – 
 

(i) sub-paragraphs (i) and (ii) of the proposed Section 2(2)(b) set 
down 2 rules and the intention is that both rules will apply in 
deciding whether certain premises will fall within paragraph (c) of 
the definition of “child care centre”, hence the use of the “and” 
between the two sub-paragraphs; and 
 
(ii) if we use the word “but” at the end of the proposed Section 
2(2)(b)(i), it may give the impression that Section 2(2)(b)(ii) is an 
exception to Section 2(2)(b)(i); in fact a child habitually received in 
certain premises for care and supervision may or may not be 
provided overnight accommodation, depending on the 
circumstances; the word “and” is used to show that sub-paragraphs 
(i) and (ii) are parallel rules, rather than sub-paragraph (ii) being an 
exception of sub-paragraph (i). 
 
 

Clause 4 Application 
 

For your comment in paragraph (a), at present, some children who are only 2 
years and 8 months old could attend nursery schools for smooth transition 
from child care centre (CCC) which emphasizes more on care and 
supervision to kindergarten (KG) which emphasizes more on the provision of 
education.  Under EO, the words “nursery education” is defined as “a one 
year course of education normally commencing when a child has attained 
the age of 3 years”.  The words “normally commencing” allow some 
flexibility regarding the age of children attending nursery school.  The 
proposed Section 3(1)(c)(i) makes sure that a nursery will not fall within 
CCSO just because some of its pupils are below 3 years of age. 

 
 



For your comment in paragraph (b), the policy intent is that CCSO would not 
apply if a school satisfies all 3 criteria, not just any one of the criteria.  If a 
school satisfies any one of them, it is not exempted from registration under 
CCSO.  For example, if a school habitually receives 8 children with disability 
who are under the age of 6 years for the purpose of care and supervision, the 
school has to be registered under CCSO.  Nevertheless, there is currently only 
one existing institution that requires to be dually registered under such 
circumstances and it will be closed in August 2008 due to low utilization. 
 
 
Clause 11 Inclusion in and removal from the registers referred to in  
 regulation 3 

 
The Administration’s plan is to implement the harmonization of pre-primary 
services in the 2005/06 school year (i.e September 2005).  We are now 
making the necessary preparation for accepting applications for inclusion in 
the registers.  We would allow for 6 months for application after the 
amendment Bill comes into effect.  We have not provided a concrete date in 
the clause as we do not want to pre-empt deliberation by the legislature.  
Depending on the progress of the vetting of the Bill, the Administration will 
consider including the date in the Bill by way of Committee Stage 
Amendment at a later stage of the deliberation of the Bill; or to publish the 
date in the Gazette upon the commencement of the Bill.  The Administration 
will also inform all CCCs and KGs on the arrangement including the period 
of application by way of Education Circulars, correspondences and briefing 
sessions. 
 
 
Clause 15 Periodic inspection of premises 

 
At present, inspections and the issue of certificate regarding structural 
stability of CCCs are carried out by the Director of Buildings/Housing.  
While in the case of KG, this is carried out by an authorized person (AP).  To 
give more flexibility to the child care sector and to align the requirement 
between CCCs and KGs, amendment to Regulation 23 of the Child Care 
Services Regulations is necessary. 
 
 



Clause 20 First Schedule amended 
 

Paragraph 2(c) of Part I and paragraph 2(b) of Part II are for registration as 
CCC supervisors and child care workers respectively.  These two paragraphs 
serve as a saving provision for those persons who have been in the business 
but due to certain reasons acceptable to the Director of Social Welfare (e.g. 
sickness, between jobs, etc.), they were not a principal or a registered teacher 
during the period of 6 months before the commencement of the Child Care 
Services (Amendment) Ordinance 2005.  They will still be qualified for 
registration as a child care supervisor/child care worker under the mutual 
recognition arrangement of child care centre supervisor/KG principal and 
child care worker/qualified kindergarten teachers if it appears to the Director 
of Social Welfare that they are suitable persons.  
 
Separately, on distinction between “a suitable person” in this context and “a 
fit person” referred to in Regulation 4(3)(a), while the criteria behind “a fit 
person” are intended to be applicable to all applicants seeking registration 
under Regulation 3 and information such as previous criminal record would 
be taken into consideration, the criteria behind “a suitable person” are 
intended to be applicable to persons that would not be able to benefit under 
the mutual recognition arrangement as a result of the inclusion of Paragraph 
2(a) in the Bill and information such as the person’s recent education would 
be taken into consideration. 
 
Finally, I trust that Ms. Grace LEUNG of the Law Draftsman Division of the 
Department of Justice has liaised with you on the Chinese text of paragraph 
2(c)(ii) of Part I and paragraph 2(b)(ii) of Part II of the proposed First 
Schedule.  We are of the view that the present Chinese text accurately reflects 
the English text.  It seems that no amendment is required.  

 
Yours sincerely, 

 
 

( Gavin KWAI ) 
for Secretary for Health, Welfare and Food 

 
 
c.c.  Secretary for Education and Manpower (Attn: Mr Andrew Poon) 
  Director of Social Welfare (Attn: Mr PY Fung) 
  Law Draftsman (Attn: Ms Grace Leung)    


