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Building Management (Amendment) Bill 2005

Thank you for your letter of 1 June 2005.

2. Set out below are our comments on your further questions about
the Building Management (Amendment) Bill 2005 (the Bill).

Clause 15

3. Please refer to our paper on “Proposed New Section 29A -
Protection of Members of Management Committee” issued to the Bills
Committee.

Clause 23

Sub-paragraph (a)

4, Paragraph 12 of Schedule 2 stipulates that in the event of any
inconsistency between the Schedule and the terms of a deed of mutual



covenant (DMC) or any other agreement, the Schedule shall prevail.
We note your view that this paragraph may not be necessary after the
amendments to sections 3, 3A and 4 of and Schedule 2 to the BMO which
have the effect that all management committees have to be formed in
accordance with the BMO, instead of the DMC.

5. Whilst under our proposed amendments, all management
committees will have to be formed in accordance with the BMO, instead
of the DMC, we would like to retain this overriding provision both for the
reason of avoidance of doubt and also to cater for the situations (although
we are not aware of such actual cases so far) where the DMC expressly
provides that a management committee appointed under the BMO or an
owners’ corporation registered under the BMO should follow certain
procedures which are different from those set out in Schedules 2 and 3 to
the BMO.

6. In addition to paragraph 12 of Schedule 2, paragraph 8 of
Schedule 3 contains similar provision. For the same reason above, we
also suggest to retain this latter provision.

Sub-paragraph (b)

7. The new sections 3(7), 3A(3E), 4(9) and 40C(8) stipulate that the
convenor shall preside at a meeting of owners convened under the
respective sections. Paragraph 2 of Schedule 2 provides for the
appointment of the chairman, vice-chairman, secretary, treasurer and
members of a management committee (after a management committee
has been appointed). Whilst there is no express provision stipulating
that the convenor shall continue to chair the meeting convened under
sections 3, 3A, 4 and 40C after the management committee has been
appointed, when reading together the new sections 3(7), 3A(3E), 4(9) and
40C(8) and paragraph 2 of Schedule 2, it is clear that the appointment of
members of a management committee is also a matter to be discussed and
resolved within the same meeting. As such, the convenor should
continue to conduct the proceedings to appoint the members of a
management committee under paragraph 2 of Schedule 2.

8. To address your concern, we propose to make a minor
amendment to the new paragraph 2(4) of Schedule 2 (in clause

23(d)(i)) -

(@)  insub-paragraph (a), by making the new section 3(7) applicable for
the purposes of appointing the members of a management
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committee at a meeting of owners convened under section 3;

(b)  insub-paragraph (b), by making the new section 3A(3E) applicable
for the purposes of appointing the members of a management
committee at a meeting of owners convened under section 3A;

(c) insub-paragraph (c), by making the new section 4(9) applicable for
the purposes of appointing the members of a management
committee at a meeting of owners convened under section 4; and

(d) in sub-paragraph (d), by making the new section 40C(8) applicable
for the purposes of appointing the members of a management
committee at a meeting of owners convened under section 40C.

Sub-paragraph (c)

9. Paragraph 5A of Schedule 2 provides for the handing over of
books or records of account of the management committee. If the
retiring member fails to do so, the new management committee may seek
from the court an order to compel the retiring member to deliver the
books or records of account within specified time to the specified person
or such other relief as appropriate to individual case. You may refer to
A RIH T F )45 (LDBM 199/1999)".

Sub-paragraph (d)

10. The new paragraph 10A(2) in Schedule 2 stipulates a new
requirement for the secretary of a management committee that he shall,
on the payment of a reasonable copying charge, supply copies of the
minutes of the management committee meetings to the owner (and other
specified person). There is thus no relevant court case. However, if
the secretary fails to do so, the owner concerned may seek from the court
an order to compel the secretary to deliver the copies of the minutes
within specified time to the specified person or such other relief as
appropriate to individual case.

Clause 24

Sub-paragraph (a)

Yn T ARIF T L E R T fi/ 45 (LDBM 199/1999), the newly appointed management
committee applied to the court é)r an order for the former chairman of the management committee to
hand over the documents. The order was not granted because the court considered that the applicant
is not a validly appointed management committee.
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11. While the chairman of a meeting has a common law power to
adjourn the meeting, a recent court case” ruled that the right to adjourn
the meeting rests with the meeting, and not the chairman alone. If there
Is the need, the meeting has to vote to decide whether the majority of the
owners agree to the adjournment. But if nobody objects at the meeting,
it could be taken that the meeting agrees to the adjournment.

12, You asked whether it would be lawful for the notice of meeting to
specify that if the meeting could not be finished at a certain time, then it
would be adjourned to a specific date to continue with the discussion
about the outstanding business. First of all, we are not aware of any
such actual cases in the past (except where the notice of meetings
specifies the arrangement for inclement weather). Secondly, while we
do not consider inclusion of such a note in the notice of meeting will
render the notice unlawful, we do not think this note has any legal effect.
As explained above, the right to adjourn the meeting rests with the
meeting. The note could, at most, serve as an advance notice to owners
that there might be the possibility of adjournment of the meeting.
Thirdly, we have proposed to include a new Schedule 1A to set out the
standard format for the proxy instrument. You may like to note that the
format also provides for the possibility of an adjournment of the meeting.

Sub-paragraph (b)

13. The new paragraph 6A(2) in Schedule 3 stipulates a new
requirement for the secretary of a management committee that he shall,
on the payment of a reasonable copying charge, supply copies of the
minutes of the owners’ meetings to the owner (and other specified
person). There is thus no relevant court case. However, if the
secretary fails to do so, the owner concerned may seek from the court an
order to compel the secretary to deliver the copies of the minutes within
specified time to the specified person or such other relief as appropriate to
individual case.

Clause 27

14, Paragraph 3 in Schedule 6 stipulates that the treasurer of a
management committee that he shall, on the payment of a reasonable
copying charge, supply copies of the financial statements of the
corporation to the owner (and other specified person). If the treasurer

2 S GASEFEYJ - G FHTE  PhEE S F0# e (LDBM 338/2004)
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fails to do so, the owner concerned may seek from the court an order to
compel the treasurer to deliver the copies of the financial statements
within specified time to the specified person or such other relief as
appropriate to individual case.

15. You may refer to 4<%/ f’% ey 0y ?‘;—‘4:/ PLEEIH = A 2
BRI AE 7755 £y 7 Fif (LDBM 351/1998)°, 1 J i €L i/ A1
B F A4 (LDBM T6/1999)* and 1l )i
(LDBM 297/2000) °.

Clause 28

16. The amended paragraphs 3 and 4 in Schedule 7 stipulate a new
requirement for the manager to open and maintain a trust or client
account. There is thus no relevant court case. However, if the
manager fails to do so, the owner concerned may seek from the court an
order to compel the manager to comply with the legal requirement or
such other relief as appropriate to individual case. The owner concerned
may also seek damages against the manager for loss suffered as a result
of the manager's failure to comply with the requirement.

17. If you have further questions on the above, please feel free to
contact me on 2123 8391.

[signed]

(Mrs. Angelina Cheung)
for Director of Home Affairs

NG PR T R S S AU fif (LDBM 351/1998), an
owner applied to the court to request the respondents to, among others, supply copies of the budgets.
The court ruled that the respondents should provide such copies of documents under their custody to
the applicant upon payment.

“In IR LT i) A ge o e (LDBM 76/1999), an owner applied to the court to
request copies of the budget and audited accounts of the OC for the past six years. The court ruled
that the OC did not possess all the documents requested and the OC had already supplied the
information as far as it could.

> In?’fffjﬁ{‘ Zr /< (LDBM 297/2000), an owner applied to the court to request the chairman of
the management committee to provide copies of the income and expenditure accounts. The court
ruled that the requests under paragraph 3 of Schedule 6 should be made in writing.
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