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Dear Mrs CHEUNG, 
 

Building Management (Amendment) Bill 2005 
 
  With regard to the reply from the Home Affairs Bureau (“HAB”) in June 
2005 (LC Paper No. CB(2)1855/04-05(03)), I would like to raise further questions and 
comments and should be grateful for your early clarification and response: 
 
Appointment of management committee 
 
Question 4 
 
1.  It appears from HAB’s reply that the phrase “supported by the owners of not 
less than 30%” in section 3(2)(b) means that [a resolution] supported by a majority 
vote of the owners of no less than 30% of the shares (regardless of their extent of 
exceeding the shares held by owners who voted against the resolution or abstained 
from voting).  Nevertheless, would HAB consider recasting the provision in clearer 
terms, so that section 3(2)(b) will not give rise to a misconception that the shares held 
by the supporting owners are at least 30% more than those held by dissenting owners 
(including those who voted against the resolution or abstained from voting)? 
 
Question 5 
 
2.  HAB has pointed out that a management committee (“MC”) appointed under 
sections 3, 3A, 4 and 40C of the Building Management Ordinance (“BMO”) should 
only act on behalf of the owners’ corporation (“OC”) after a certificate of registration 
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is issued.  It is therefore considered appropriate to propose other resolutions in 
relation to building management at a meeting after the issuance of the certificate of 
registration.  Please clarify whether its reply suggests that it is considered appropriate 
to propose resolutions other than those relating to the appointment of MC after the 
issuance of the certificate of registration?  If the answer is in the affirmative, 
regarding the provision that “the notice of meeting shall specify the resolutions that 
are to be proposed at the meeting and, in particular, the resolution for the appointment 
of a management committee” in section 3(4)(b), does the term “in particular” is taken 
to mean that resolutions other than those relating to the appointment of MC will be 
allowed to be proposed? If so, what types of resolutions will be allowed under that 
section? 
 
3.  In addition, please also clarify whether a resolution not specified in the 
notice of meeting is not allowed to be put to vote at a general meeting? 
 
Question 6 
 
4.  As pointed out by HAB, other than the persons specified in sections 3(1)(a) 
and (b), a meeting of owners convened under sections 3, 3A, 4 and 40C shall be 
presided over by a convenor, and not by a third party on behalf of that convenor.  I 
agree that it is reasonable for a meeting of owners to be presided over by a convenor.  
However, many convenors of meetings convened under the above sections have no 
experience in handling the proceedings of owners’ meetings and hence may have 
difficulties in presiding over such meetings. 
 
5.  Besides, please advise whether the relevant provisions do not allow the 
convenor to be absent from a meeting of owners on health grounds?  If the convenor 
is a deaf-mute person, is it necessary to arrange for someone else to preside over the 
meeting? If so, will the relevant provisions contravene the Disability Discrimination 
Ordinance? 
 
Question 7 
 
6.  HAB has advised that a meeting of owners cannot continue if a quorum is 
absent while the meeting is in progress.  Please clarify whether the chairman can 
declare that the meeting be adjourned in such circumstances? 
 
Question 8 
 
7.  HAB has advised that the form of the instrument appointing a proxy may not 
be modified.  In my view, such a proxy form will deprive the owners concerned of 
the right to restrict their proxies to voting for or against a resolution.  The voting 
right may also be abused by the proxies.  In this regard, I hope that HAB would 
consider making reference to the form of the proxy instrument as stipulated in 
paragraph 73 of Table A of Schedule 1 to the Companies Ordinance (“CO”). 
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8.  Besides, would HAB clarify which instrument appointing a proxy should be 
valid if more than one instruments appointing different proxies are issued by the same 
owner?  If the instrument signed last shall prevail, and given the difficulty in 
determining which instrument was last signed, would HAB consider whether the 
owners concerned should be informed of the relevant matters as soon as possible and, 
without limiting the owners’ right to vote in person, whether all such instruments 
should be invalidated if the owners concerned have chosen to vote in person? 
 
Questions 9 to 11 
 
9.  As pointed out by HAB, owners of house developments are not allowed to 
incorporate themselves under the present regime of the BMO.  Please clarify whether 
owners of these developments may form OCs under the amended Ordinance if the title 
of each individual house is divided into three undivided shares? 
 
10.  Would HAB clarify whether, as a primary consideration for formation of an 
OC, the relevant owners must hold “undivided shares” if they are to form an OC under 
the BMO? 
 
11.  Please also advise whether it is allowed to form more than one OCs in a 
housing development built on a single lot and covered by one deed of mutual covenant 
(“DMC”) with owners holding undivided shares? 
 
Protection of members of MC 
 
Question 13 
 
12.  HAB has pointed out that, according to previous court cases, it is the 
chairman’s personal responsibility to convene a general meeting.  He/she is the one 
who should make such a decision and be held accountable for the consequence, and 
this has nothing to do with the MC.  I opine, however, that if the MC does not 
support the holding of a general meeting, it is quite impossible for the chairman to 
convene the meeting with his/her own efforts alone, given all the necessary 
arrangements to be made: the notice of meeting should be served by the secretary of 
the MC on each owner and tenants’ representative; a meeting venue should be booked 
and the expenses so incurred be paid; proxy instruments have to be lodged with the 
secretary of the MC; the identity of owners attending the meeting need to be verified; 
minutes of proceedings of the general meeting should be prepared, etc.  If the 
chairman convenes a general meeting which should not be convened, is he/she acting 
as a responsible chairman? 
 
13.  Regarding the general meeting convened under paragraph 1(2) of Schedule 3, 
I wonder if HAB could seriously consider whether it is desirable for the chairman to 
hold an MC meeting first, followed by the general meeting convened by the MC? 
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Composition of MC, meetings and procedure of OC 
 
Questions 15 and 20 
 
14.  HAB has advised that if a person requests in writing the OC or the manager 
to supply copies of any minutes of meeting or draft budget but the secretary or the 
manager refuses to supply such copies, he/she may seek redress from the court.  In 
my view, small owners may tend to avoid such a course of action because they have to 
confront the OC or the manager concerned at the expense of their own time and 
money. 
 
15.  I urge that HAB should seriously consider making amendments to the BMO 
in order that small owners may seek assistance from HAB in requesting the OC or the 
manager to supply copies of the aforesaid documents.  Penalty should be imposed on 
those OCs or managers who have refused HAB’s requests without justified reasons. 
 
Questions 16 and 17 
 
16.  If the chairman of the MC is to convene a general meeting on 30 June under 
paragraph 1(2) of Schedule 3 and a notice of meeting to that effect is issued to the 
owners, but as the MC subsequently does not want the owners to attend the meeting, 
in order to cause confusion, it thus issues another notice of meeting under paragraph 
1(1)(c) informing the owners that another general meeting will be held on 29 June, 
please clarify whether such an arrangement is permitted under the Ordinance; if so, 
would HAB consider making amendments to the Ordinance? 
 
Mandatory terms in DMCs 
 
Question 21 
 
17.  HAB has advised that a manager should open and maintain an 
interest-bearing account and should use that account exclusively in respect of the 
management of the building.  I agree with such a requirement.  However, should the 
interest rate for savings accounts drop to zero or even become negative due to an 
economic downturn in Hong Kong (a situation that I least want to see), is there any 
flexible mechanism to deal with this situation under the BMO? 
 
Abuse of the majority vote system 
 
Question 23 
 
18.  According to HAB, if “reasonable” criteria are to be introduced to avoid the 
abuse of the majority vote system, any disputes arising therefrom may likely have to 
be resolved by the court through judicial interpretation.  It is also considered that 
more disputes may arise, which will prevent OCs from operating effectively.  I 
believe that small owners of most OCs abide by the system of deciding by a majority 
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of votes and do not want to see any situations that may arouse further disputes.  
However, there may be abuses of the majority vote system, leading to aggrieved 
feelings, disputes and even more serious consequences.  Therefore, introducing a 
mechanism based on “reasonable” criteria and subject to interpretation by the court 
will be sufficient to achieve a balance.  Moreover, there are provisions in other 
existing legislation which safeguard the rights of minorities, such as the alternative 
remedy to winding up in cases of unfair prejudice under section 168A of the CO, and 
the stipulation under section 177(1)(f) of the same Ordinance that minority 
shareholder may apply to the court for winding up the company on just and equitable 
grounds.  Would HAB clarify whether the provisions in the CO have given rise to 
more disputes? 
 
Amendments to DMCs 
 
Question 24 
 
19.  I agree that the mechanism for amending DMCs needs detailed consideration.  
However, the possibility of making necessary amendments to certain unreasonable 
provisions should not be overlooked.  I urge that HAB should consider devising a 
more stringent mechanism by, for example, stipulating that for any amendment to a 
DMC to be effected, it requires the consent of owners of over 95% of the shares and 
that the court should examine if there is anything unfairly prejudicial to the interests 
and responsibilities of other owners. 
 
Licensing system for managers 
 
Question 25 
 
20.  I hope that HAB would consult the public on a licensing system for 
managers as soon as possible. 
 
  Your early clarification and response will be appreciated. 
 

 
 
 
 
 

(Miss CHOY So-yuk) 
Legislative Council Member 

 
 
 

c.c.  Members of the Bills Committee on Building Management (Amendment) Bill 
2005 


