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Dear Mr Liu, 
 

Public Health and Municipal Services (Amendment) Bill 2005 
 
 
 Thank you for your reply of 17 May 2005. 
 
 We have the following follow-up questions for your clarification:― 
 
Clause 2(a) 
 
Definition of “the appointed contractor” 
 
(a) Under the Buildings Ordinance (Cap. 123), neither the term “contractors” nor 

“registered contractors” is defined.  According to your reply, in the definition 
of “the appointed contractor”, the term “contractor” is intended to refer to all 
contractors registered under the Buildings Ordinance (including “registered 
general building contractor” and “registered specialist contractor”) in respect of 
a building site.  Would it be appropriate to amend paragraph (a) of the 
definition of “the appointed contractor” along the following line:― 

 
“the person who is a registered general building contractor or 
registered specialist contractor appointed in respect of the site in 
accordance with the Buildings Ordinance (Cap. 123); or” 
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(b) According to your reply, the expression “has entered on the site” has the 
meaning of occupying the site and the term “occupy” is defined under the 
Interpretation and General Clauses Ordinance (Cap. 1).  Under the 
Interpretation and General Clauses Ordinance, the term “occupy" (佔用) 
includes use, inhabit, be in possession of or enjoy the land or premises to which 
the word relates, otherwise than as a mere servant or for the mere purpose of 
the care, custody or charge thereof.  It is noted that the definition of “occupy” 
is non-exhaustive.  Would you give examples to illustrate the appointed 
contractor having entered on the site within the meaning of “occupy” defined 
under the Interpretation and General Clauses Ordinance; and examples to 
illustrate the appointed contractor having entered on the site otherwise than 
within the meaning of “occupy” defined under the Interpretation and General 
Clauses Ordinance? 

 
Clause 2(b)(i) and (c) 
 
According to your reply, where the premises are owned by the Government, the notice 
will be served on specified persons other than the Government.  How would the 
amended section 27(1) and new section 27(1A) operate if the occupier of the premises 
or the person responsible for the management of the premises occupies or manages the 
premises in the capacity of a Government official? 
 
Clause 2(c) and (d) 
 
In new sections 27(1B), 27(2B)(a)(i) and (ii), and 27(2B)(b)(i), apart from the 
application of section 126 of the Public Health and Municipal Services Ordinance 
(Cap. 132), what other provisions of the Ordinance will also be applicable to the 
Authority when he is exercising his powers under new section 27(1B), 27(2B)(a)(i) 
and (ii), and 27(2B)(b)(i)? 
 
Clause 2(e) 
 
(a) According to your reply, where the premises are owned by the Government, the 

person whose act, default or sufferance the existence of larvae or pupae on the 
premises is attributable to may be guilty of an offence provided that the person 
is not acting in the capacity of a Government official.  What would be the 
sanction against such person who has acted in the capacity of a Government 
official in contravention of new section 27(3A)? 

 
(b) In your reply, you specifically points out that even if section 27(3A) is 

applicable to a building site, this does not exonerate the person whose act, 
default or sufferance the existence of larvae or pupae on the premises is 
attributable to.  It appears that new section 27(3A) deals with building site; 
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whereas new section 27(3) deals with premises other than building site.  
Would you please elaborate on the point you wish to make in your observation? 

 
 It is appreciated your reply in both languages could reach us at your 
earliest convenience. 

 
 

Yours sincerely, 
 
 
 
 
 
 

(Stephen Lam) 
Assistant Legal Adviser 
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