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Dear Mr Lam,  
 

Public Health and Municipal Services (Amendment) Bill 2005 
 
 I refer to your letter of 18 May 2005.  Our comments are set out below.  
 
Clause 2(a) 
 
(a)  The Buildings Ordinance (Cap. 123) requires "registration" of particular 
contractors.  It is the policy intent to hold those registered contractors appointed 
in respect of a building site responsible for the mosquito breeding problem which 
may appear on the site.  Those kinds of contractors required to be registered 
under Cap. 123 may be changed in future.  It is therefore more appropriate to 
refer to "the registered contractor appointed in respect of the site in accordance 
with the Buildings Ordinance (Cap. 123)" in the definition of "the appointed 
contractor". 
 
(b) The expression "has entered on the site" has the meaning of "occupying 
the site".  Although the term "occupy" is defined in the Interpretation and 
General Clauses Ordinance (Cap. 1) as including "use, inhabit, be in possession 
of or enjoy the land or premises", in reality, a contractor will only be appointed to 
carry out work on a building site, thus being in possession of and exercising 
control over the site at the material time.  No example can thus be given for a 
contractor appointed other than for the aforementioned purpose. 
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Clause 2(b)(i) and (c) 
 
 If the occupier of the premises or the person responsible for the 
management of the premises occupies or manages the premises in the capacity of 
a government official, e.g. an official/member of the government management 
team responsible for the management of the premises, the person will not be 
liable under the Bill.  However, they would normally adopt measures to prevent 
mosquito breeding in the premises as part of their duty and would take immediate 
action to eliminate larvae or pupae on the premises once they are aware of any 
mosquito breeding. 
 
Clause 2(c) and (d) 
 
 No provision other than section 126 of the Public Health and Municipal 
Services Ordinance (Cap. 132) is applicable to the Authority when he is 
exercising the powers under the new provisions. 
 
Clause 2(e) 
 
(a) No legal sanction will be imposed by the new section 27(3) in such 
situation since the provision does not bind the Government.  The person acting 
in the capacity of a government official will normally take immediate action to 
prevent mosquito breeding and eliminate larvae or pupae on the premises once 
the person is aware of the situation. 
 
(b)  The new section 27(3A) is expressly made to be without prejudice to the 
new section 27(3).  Section 27(3) is to hold the person whose act, default or 
sufferance the existence of larvae or pupae on premises is attributable to (who 
can be the owner, the occupier or any other person) responsible for the mosquito 
breeding problem, be the premises a building site or not.  Section 27(3A) is to 
hold also the appointed contractor responsible for the existence of larvae or 
pupae where the premises consists of a building site. 
 
 Upon review of the policy, we would like to maintain the current 
arrangement to hold only the appointed contractor responsible for any mosquito 
breeding problem in the building site as the appointed contractor has ultimate 
responsibility for the management of the building site.  It is therefore proposed 
that section 27(3) be made applicable only to premises which do not consist of a 
building site and section 27(3A) be made not subject to the new section 27(3).  
The administration will move CSAs in due course. 
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 Chinese text of our comments is attached. 
 
 Yours sincerely, 
 
 
 
 
 
 ( Vincent Liu ) 
 for Secretary for Health, Welfare and Food 
 
Encl. 
 
c.c. 
DofJ (Attn: Mr Alan Chong) 

(Attn: Mr Clement Luk) 
2869 1302 
2180 9966 

DFEH (Attn: Ms Rhonda Lo) 2536 0355 
 
 
 


