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Secretary for Health, Welfare and Food By Fax (2840 0467) and By Post

Health, Welfare and Food Bureau

(Attn: Ms Julina CHAN, PAS(H)3) 15 June 2005

19/F, Murray Building
Garden Road
Hong Kong

Dear Ms CHAN
Smoking (Public Health) (Amendment) Bill 2005 (“the Bill”)

| refer to your letter of 9 June 2005 and my telephone conversation with
your Miss AU on 9 June 2005. | have the following comments:

Public Place

| note that the policy intent is that the indoor common part of both
domestic and non-domestic buildings is to be designated as a no smoking area under
the Bill. However, doubt arises as to whether the drafting of the Bill reflects the
policy intent.

Under section 3(1AA) of the Bill, an indoor area in a public place
(including a common part of any premises) is to be designated as a no smoking area.
Section 3(5) provides that section 3(1AA) does not apply to domestic premises.
“Domestic premises” are defined under section 2 to mean any premises which are
constructed or intended to be used for habitation. Your Miss AU informed me that
“domestic premises” refers to the individual household units in a domestic building
and therefore section 3(5) does not exclude the common part of the building.

However, “premises” is a word which is capable of many meanings, one
of which is “a building™. “Premises” meaning parts of a domestic building other

than the individual household units is also reflected in the legislation of Hong Kong:

(@  Under section 1 of Cap.316P, when determining the premises in Hong

! Words and Phases legally defined, Butterworths volume 3 P. 414 - 415



(b)

Kong occupied by persons for dwelling purposes, “premises” is defined
to include any staircase and corridor.

Under section 42(11) of Cap. 486, while “domestic premises” is of the
same meaning as provided in the Bill, “premises” is further defined to
mean—

Q) any building where no part of the building is separately occupied,
and includes any land appertaining to the building; and

(i) in any other case, any part of a building which is separately
occupied, and includes any land appertaining to such part.

In these circumstances, “domestic premises” can be construed to mean a

domestic building including the common part. The common part of a domestic
building will then be excluded from the smoking ban by virtue of section 3(5) of the

Bill. If the policy intent is to restrict the meaning of “domestic premises” to the
individual household units?> of a domestic building, clarification would have to be
made in the Bill.

Power of manager of a no smoking area

(@)

(b)

| note the policy intent is that:
“manager” of a lift in a building is defined to mean—

Q) the person who is responsible for the management, or is in charge
or control of the building; and

(i) the owner, occupier or lessee of the building.

manager of the common part (excluding the lift) of a building is
restricted to mean (i) only.

If no one has been appointed to be responsible for the management or in

charge or control of a building, please clarify the policy intent in respect of:

(@)

the party who is entitled to exercise the power under section 3(3) of
Smoking (Public Health) Ordinance (Cap. 371) (“the Ordinance”) to
ensure compliance of the Ordinance in the common part of the building;
and

2 Under section 57 of Cap. 494, “domestic premises” is defined to mean any premises used wholly or mainly
for residential purposes and constituting a separate household unit.




(b)  the party who is responsible to place the no smoking signs in the
common part in accordance with section 3(3) of the Ordinance.

It is appreciated that your reply in both Chinese and English could reach
us by close of play, 28 June 2005.

Yours sincerely

(Monna LALI)
Assistant Legal Adviser



