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Secretary for Health, Welfare and Food 
Health, Welfare and Food Bureau 
(Attn: Ms Julina CHAN, PAS(H)3) 
19/F, Murray Building 
Garden Road 
Hong Kong 

By Fax (2840 0467) and By Post

30 June 2005

 
 
Dear Ms CHAN 
 

Smoking (Public Health) (Amendment) Bill 2005 (“the Bill”) 
 

 I refer to your letter of 29 June 2005. 
 
 Section 3(1AA) of the Bill provides that an indoor area in a workplace 

or public place is designated as a no smoking area. 
 
 Under section 3(5)(g)(i), a building which is not the subject of a valid 
occupation permit or temporary occupation permit issued under section 21(2) of the 
Buildings Ordinance (Cap. 123) (“the Ordinance”) is to be exempted from the 
smoking ban. 
 
 Section 41 of the Ordinance provides that the following, inter alia, be 
exempted from the provisions relating to occupation permit under the Ordinance- 
 

(a) buildings belonging to the Government; 
 
(b) buildings upon any land vested in the Housing Authority or over which 

the Housing Authority has control and management; and 
 
(c) buildings upon any land vested in any person on behalf of Her Majesty’s 

naval, military or air force services. 
 

 While section 3(6) of the Bill provides that premises that are owned or 
occupied by, or under the management and control of, the Government are subject to 
the smoking ban, it seems that buildings upon any land vested in the Housing 
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Authority and in any person on behalf of Her Majesty’s naval, military or air force 
services and buildings over which the Housing Authority has control and management 
are excluded from the smoking ban.  Please clarify. 
 
 It is appreciated that your reply in both Chinese and English could reach 
us by close of play, 11 July 2005. 
 
  Yours sincerely 

 
 
 
 (Monna LAI) 
 Assistant Legal Adviser 


