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Dear Mrs YEUNG 
 

Smoking (Public Health) (Amendment) Bill 2005 (“the Bill”) 
 
 I refer to your letter dated 20 September 2006 and have the following 
comments: 
 
Absolute Ban on specific words, regardless of whether they are in fact misleading or 
not – infringement of rights of owners of trade marks or trade names incorporating 
those words?  Risk of litigation involved?  
 
 I note that: 
 

(a) despite the views of the Basic Law Unit of the Department of Justice 
and the Intellectual Property Department as set out in your letter, the 
Administration maintains the position that an absolute ban of specific 
words has to be provided under clause 11 of the Bill due to the 
following advantages: 

 
(i) it is clear to tobacco companies which are the words or terms that 

cannot be used; and 
 
(ii) it obviates the need for litigation on a case by case basis to prove 

that using the words or terms in a particular context creates 
misleading effect, as the use of the words or terms is completely 
banned; 

 
(b) in Paragraph 9 of the Administration’s response (LC Paper No. 

CB(2)1897/05-06(01)), the Legal Policy Division of the Department of 
Justice stated that “However, clause 11 of the Bill goes further by 



-  2  - 
 

providing for an absolute ban of the use of “light”, “lights”, “mild”, 
“milds”, “low tar”, “醇” and “焦油含量低”, in addition to any other 
words which imply or suggest that the cigarettes concerned are less 
harmful than others.  In other words, clause 11 of the Bill, unlike 
Article 7 of the EU Directive or Article 11(a) of the WHO Framework 
Convention on Tobacco Control, imposes an absolute ban on the use of 
such terms as “mild”, regardless of whether they are in fact misleading 
in a particular case.”. 
 

 It appears that neither the Administration, the Department of Justice nor 
the Intellectual Property Department are certain that the use of the words or terms 
specified in the absolute ban will definitely create misleading effect.  Thus, it is 
likely that the use of a word or term specified under the absolute ban does not create 
misleading effect.  Please account for the policy intent to ban the use of a word or 
term which does not create misleading effect.  Will the absolute ban on use of such 
non-misleading trade mark or trade name infringe the legal rights, including property 
rights, of its owner?  Will the absolute ban amounts to “HKC’s non-compliance with 
WTO TRIPS”?  What is the risk of litigation involved? 
 
My queries on the scope of the grandfathering-cum-notation approach proposed under 
Schedule 5A of the Bill  
 
1. Your reply that “Grandfathering exemption is granted to the extent 
necessary to protect pre-existing intellectual property rights.  However, safeguard is 
built in by (1) requiring appropriate notation to be added to dispel potentially 
misleading effects (if any); and (2) retaining the possibility of revoking the exemption 
even after the Bill is passed, if the use of the relevant grandfathered mark is 
determined to be in fact misleading, despite the presence of the notation.” appears to 
be self-contradictory and inconsistent with your views given in your letter dated 16 
June 2006 (CB(2)2434/05-06(04)) that: 
 

“Our proposal of having a notation would serve to alert smokers that the 
use of misleading words does not in any way indicate that cigarettes 
contained therein are less harmful to health than others.  We believe 
that the notation approach would help smokers beware from having any 
false impression that a particular cigarette brand is less harmful than 
other brands.  In this regard, Hong Kong would have fulfilled the above 
requirement to the maximum extent within the context of its own local 
laws.” 

 
 My opinion is that Hong Kong can only fulfill its obligation under 
Article 11 1(a) of the FCTC if the notation prescribed under the Bill does dispel the 
misleading effects of the grandfathered trade marks and trade names.  The safeguard 
described in scenario (2) that “after the Bill is passed, the use of the relevant 
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grandfathered mark is determined to be in fact misleading, despite the presence of the 
notation” should not happen and is, therefore, not necessary. 
 
2. Your policy that “In view of the wide application of a trade name, the 
legislative intent is that it should be left to the court to determine what amounts to a 
trade name.  We do not consider it necessary to define trade name for the purposes of 
Cap. 371.” does not appear to serve the purposes of the absolute ban, namely, clarity 
for the tobacco companies and avoidance of litigation.  If the scope of the ban to be 
imposed and the exemption to be granted under Schedule 5A are not clearly set out, 
how can the parties affected aware that they fall within the ban and claim exemption 
by adding the appropriate notation on the tobacco packaging? 
 
3. My previous comments on the uncertainties created under the Schedule 
5A still stand. 
 
 It is appreciated that your reply in both Chinese and English could reach 
us by noon, 25 September 2006. 
 
 
  Yours sincerely 

 
 
 
 
 
 (Monna LAI) 
 Assistant Legal Adviser 
 

c.c. DoJ (Attn: Miss Shandy LIU, SGC) 
 IPD (Attn: Mr Peter Cheung, DDIP) 


