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   At the House Committee meeting on 21 January 2005, a decision 
was taken to extend the scrutiny period of the Merchant Shipping (Prevention of 
Pollution by Sewage) Regulation (“the Sewage Regulation”) and the Merchant 
Shipping (Prevention and Control of Pollution) (Fees) Regulation to 9 March 
2005 pending our further report. 
 
2. Subsequently, we have raised some drafting queries with the 
Administration on the Sewage Regulation.  On 16 February 2005, the 
Administration responded to the queries we raised (see the attached 
correspondence).  About section 28(2) of the Regulation, the Administration 
considers that the definite article in “regulated by the other regulations” should 
be replaced by “any”.  However, since the proposed amendment does not affect 
the operation of the Regulation, the Administration suggests to include the 
proposed amendment in the next Statute Law (Miscellaneous Provisions) Bill.  
 
3. We have no further difficulties with the two Regulations. 
 
 
 
Encl 
 
 
 
Prepared by 
 
HO Ying-chu, Anita 
Assistant Legal Adviser 
Legislative Council Secretariat 
16 February 2005 
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Legislative Council Building 
8 Jackson Road 
Central 
Hong Kong 
(Attn: Miss Anita Ho) 
 
By Fax: 2877 5029 (Total 3 pages) 
 
Dear Miss Ho, 
 

Merchant Shipping 
(Prevention of Pollution by Sewage) Regulation 

(L.N. 7 of 2005) 
 

 Thank you for your letter of 26 January 2005 concerning the 
captioned subject.  Our responses to your queries are as follows: 
 
Section 2 
 
“Initial survey” and “renewal survey” 
 
2. Under Annex IV to the International Convention for the Prevention 
of Pollution from Ships, 1973, as modified by the Protocol of 1978 relating to the 
Convention, an initial survey will be carried out “before the ship is put in service 
or before the ISPP Certificate … is issued for the first time” (reg.3.1.a of the 
Convention).  Where an ISPP Certificate has been issued to a ship, all 
subsequent periodic surveys will be taken as renewal surveys.  This requirement 
under the Convention is set out in section 9 of the Merchant Shipping 
(Prevention of Pollution by Sewage) Regulation (L.N. of 2005) (“the 
Regulation”).  Under the Regulation, the factor that determines whether a ship 
is subject to an initial survey or a renewal survey is whether an ISPP Certificate 
has been issued.  This is also the factor that differentiates an initial survey from 
a renewal survey.   
 
3. It is agreed that section 10 has set out some of the requirements that 
regulate the carrying out of an initial survey or a renewal survey.  However, 
section 10 does not have the effect of determining whether a survey shall be 
“initial” or “renewal”.  It is only after the Director has determined that the ship 
requires an initial or renewal survey under section 9(2) that section 10 will be 
checked against to see whether that section has been complied with. 
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4. Hence, it is considered that a reference to section 9(2) is more 
appropriate for the purposes of describing an initial survey or a renewal survey 
taking into account that section 9(2)(a)(i) and (ii) has incorporated section 10 by 
reference. 
 
5. It is note that a reference is made to section 26 in the definition of 
“additional survey”.  Section 26 also sets out the circumstances under which an 
additional survey is required to be carried out.  This is in line with the drafting 
of the definitions of “initial survey” and “renewal survey”. 
 
“sewage” 
 
6. We do not intend to amend the definition of "sewage" as it is the 
same as that given in MARPOL Annex IV.  In fact, when we are talking about 
drainage or other wastes from toilet or urinal in the context of sewage, we must 
be talking about those “discharged” from the toilet or urinal but not otherwise 
come from the toilet or urinal, the use of “排放” in the Chinese text is therefore 
not incorrect. 
 
“any form of toilet or urinal” 
 
7. In paragraph (a) of the definition of “sewage”, the word “any” is 
used with singular nouns and therefore “toilet” and “urinal” are appropriate.  
Please note that this approach is also consistent with the definition of “sewage” 
in Cap. 413J. 
 
Section 25(6) 
 
8. We are requested to consider whether the drafting of "如處長信納
在有關暫時中止後第(3)(b)款提述的糾正行動已就有關香港船舶採取" can be 
improved.  Under section 25(6) of the Regulation, it is provided that if the 
Director is satisfied that the corrective action referred to in section 25(3)(b) has 
been taken in respect of a Hong Kong ship, he may restore the validity of the 
Certificate concerned.  This provision does not stipulate who is to take the 
corrective action.  The Director will be satisfied so long as the corrective 
action required has been taken.  The focus is on the action itself but not on the 
person who takes the action.  In the English text, we use passive voice to bring 
out the meaning ("if he is satisfied that the corrective action referred to in 
subsection (3)(b) has been taken").  In the Chinese text, we achieve the same by 
putting "第(3)(b)款提述的糾正行動" before "採取".  As the Chinese text can 
correctly reflect the policy intent and there is no discrepancy between the 
Chinese text and the English text, we do not consider any amendment necessary. 
 
Section 28(2) 
 
9. We consider that the definite article in "regulated by the other 
regulations" should be replaced by "any". 
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10. Since the proposed amendment to section 28(2) (paragraph 9) 
above does not affect the operation of the Regulation, we will include this 
proposed amendment in the next Statute Law (Miscellaneous Provisions) Bill. 
 
 
  Yours sincerely, 
 
 
 
  ( K M Fung ) 
  for Secretary for Economic Development and Labour 
 
 
c.c. 
D of J (LD Division) (Attn: Miss Selina Lau) - Fax 2869 1302 
D of M (Attn: Mr Ronnie Law) - Fax 2542 4841 
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Secretary for Economic, Development and Labour 
(Attention:  Mr H B CHAN, Assistant Secretary) 
Economic, Development and Labour Bureau 
3801 Two Exchange Square 
Connaught Place  
Central 
Hong Kong 

26 January 2005 
 
 
 

BY FAX 
Fax No. : 2523 0030 

Total nos. of page(s) : (2)
 
Dear Mr Chan, 

 
Merchant Shipping (Prevention of Pollution by Sewage) Regulation 

(L.N. 7 of 2005) 
 

 I am scrutinising the legal and drafting aspects of the above Regulation 
with a view to advising Members and would like to seek your clarification on the 
following - 
 
Section 2 
 
2. In the definitions of “initial survey” and “renewal survey”, would it be 
more appropriate to refer to section 10 instead of section 9(2)(a)(i) and section 
9(2)(a)(ii) respectively (cf. the definition of “additional survey”)? 
 
3. In the definition of “sewage”, would it be necessary to add “discharged” 
after “wastes” and “drainage” etc. in the English version so as to reflect the Chinese 
term “排放”?    Further, for “any form of toilet or urinal” in paragraph (a), should 
the plural form be used, i.e. “any form of toilets or urinals”?  
 
Section 25(6) 
 
4. Could the Chinese sentence “如處長信納在有關的暫時中止後第(3)(b)
款提述的糾正行動已就有關香港船舶採取，…… ” be improved?  
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Section 28(2) 
 
5.  Should the definite article in “regulated by the other regulations” be 
deleted? 
 
6.  It is appreciated if you could reply in both Chinese and English at your 
earliest convenience. 
 

Yours sincerely, 
 
 
 

(Anita HO) 
Assistant Legal Adviser 

 
cc: DoJ (Attn: Miss Selina LAU,GC) Fax No. 2869 1302 
 LA 


