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Dear Mr Woo,
Interception of Communications and Surveillance Bill

Thank you for your letter of 28 March 2006 enclosing your
comments on the Interception of Communications and Surveillance Bill
(the Bill). We are most grateful for the very detailed comments, which we
will study carefully and take into account as we discuss the Bill with the
Bills Commuttee. At this point, I would like to make a few quick
observations.

You have made a number of suggestions on various issues in the
Bill, such as the conditions for issue, renewal or continuance of prescribed
authorization, notification of targets of operations, emergency applications,
renewals, and powers of the Commissioner on Interception of
Communications and Surveillance (the Commissioner). We have
explained our thoughts on some of these and other issues to the Panel on
Security and the Bills Comumittee in our papers to the Panel and the
Committee and at the relevant meetings. Such discussions will no doubt
continue at the Bills Commiittee.

We would like to clarify our intention behind certain issues of
the Bill, such as — '

» Type 2 surveillance. Paragraph (b) of the definition under Type 2
surveillance applies only to tracking and optical surveillance
devices. An authorization for Type 2 surveillance does not
authorize the installation of a device in adjacent premises to record
the words spoken by the subject next door.




Device retrieval warrants. A prescribed authorization already
authorizes the retrieval of devices under clause 30. Device
retrieval warrants are only necessary where, for some reason, the
devices cannot be retrieved before an authorization expires or is
discontinued. Once the authorization has expired or has been
discontinued, law enforcement officers would no longer be able to
use the device to obtain personal information lawfully.

Code of practice. Clause 59(5) provides that a failure to comply
with any provision of the Code is for all purposes not of itself to be
regarded as a failure to comply with any provision of this Ordinance.
The formulation is similar to that in a number of codes of practice.
We note, for example, the Personal Data (Privacy) Ordinance
(PD(P)O) also stipulates that a breach of the codes made under the
PD(P)O shall not of itself render the data user liable to any civil or
criminal proceedings. This is certainly not an "absolute
exoneration". In any case, the Commissioner has the general
power to review compliance of departments on the "relevant
requirements" (defined to include, inter alia, the code of practice)
and report to the Chief Executive, the Secretary for Justice or the
head of department as he deems appropriate.

We will clarify these and other issues regarding your interpretation of some
of the clauses as the Bills Committee proceeds with its discussion.

You have also commented on the specific scope and wording of

some clauses. We will take them into account when we finalise the
clauses 1n discussion with the Bills Committee.

Before closing, may I thank you again for your comments on the

Bill and look forward to further exchanges with you.

Yours sincerely,

(Stanley YING)
for Secretary for Security

c.c. Mrs Sharon Tong, Clerk to Bills Committee 2509 0775



